przez suchy000 » 28 lut 2008, o 23:25
Witam.
Mam problem wiec zglaszam sie do Was o jakas porade, moze ktos wybrnal z podobnego przypadku.
A wiec mam golfika III 1,9 TDI (AHU)
z przebiegiem na liczniku 190tys ale przypuszczam ze przed przyjazdem z niemiec troche go skrecili takze zakladam z 260tys :-)
Problem tego typu... w marcu '07 po kupnie, robilem przeglad generalny (rozrzad, filtry, oleje etc.) wlano mi Shell helixa 5w-40. mechanik mowil ze na pewno lano syntetyka wiec taki wlejemy.
I wszystko bylo ok, euforia po kupnie samochodu :-). potem wakacje, zauwazylem ze troche bierze oleju ale dalo sie wytrzymac.. potem 3500tys km w trasie - polska-czarnogora-polska. i dolalem moze z 0,7...
po 15tys przejechanych w listopadzie, w sumie przez ten okres wlalem z 2-3 litry oleju, zmienialem olej i wlano "mobila1 0w-40 turbo diesel" - niby ze na zime bedzie lepszy..
teraz przejechalem na nim prawie 8tys i juz dolalem 3litry, ostatnio dolalem juz 5w-40 bo myslalem ze ten mobil moze za rzadki byl ale to nic nie pomaga.
Nie wiem z ktorej strony sie do tego zabrac..
opcji jest kilka: albo turbo bierze, albo pierscienie.. albo...
koszt tych powyzszych jest spory wiec nie wiem czy nie sprobowac z ceramizerem i jakims polsyntetykiem (widzialem tez pelne syntetyki 10w-60 np. shell, castrol)
Doradzcie jak sprawdzic co moze byc przyczyna.. jak sprawdzic czy to turbo bierze.. albo po czym zdiagnozowac ze turbo jest ok a to pierscienie.
A moze to normalne ze tyle oleju bierze :-)
Pozdrawiam i goraco dziekuje za odpowiedzi.
AdamS