Co sądzicie o oleju Motul 4000 Motion 15w40 do 1.9 TDI 1Z? Kupiłem go dzisiaj bo w czwartek wyjeżdżam i muszę olej z filtrem zmienić. Jak wrócę to zalewam półsyntetyk bo wycieków żadnych nie ma a niestety długo jeździł na mineralnym
Katalogi podają 4,5l na suchy silnik ale przy wymianie wiadomo że calutki nie ścieknie. 4l to wystarczająca ilość można lać od razu całą czwórkę i będzie akurat
przy wymianie staram sie żeby było 3/4 na bagnecie. .mechanikiem nie jestem ale obiło mi sie że po mineralnym nie wolno zmieniac na syntetyk lub półsyntetyk.
hanawald napisał(a): .mechanikiem nie jestem ale obiło mi sie że po mineralnym nie wolno zmieniac na syntetyk lub półsyntetyk.
kolego uwazaj bo zaraz pojada po Tobie Ja sie zgadzam z Toba bo tez tak slyszalem zreszta sie pytalem i kazdy warsztat czy to maly czy duzy mowil to samo nie przechodzi sie z mineralu na polsyntetyk czy na syntetyk
Witam panowie mam pytanie obecnie śmigam na Total Quarz 7000 10w40,a kusi mnie Valvoline 5w40 czy będzie to dobra zamiana i czy wogóle tak mogę mam Golfa 3 1.9 TDI i ponad 270tyś km na zegarze.
palio45,czyli zalałbyś dalej Total czy Valvoline,może Motul 10w40? Chodzi o to że Total na którym jeżdze po 3-4 tyś jest czarny jak smoła,nie wiem czy tak ma być jeżdżę głownie w mieście.