witam niedawno pojawił misię olej wukładzie hłodzienia wymieniłem uszczelkę pod głowicą głowica była sprawdzana pod cisnieniem jest okej po dwuh tygodniah problem się powturzył niemam pojęcia co to morze być
głowicę zawsze należy planować przy wymianie uszczelki więc jeśli tego nie zrobiłeś to był bląd...najgorsza z możliwych wersji to pęknięty blok silnika gdzieś między kanałami olejowymi a kanałami wodnymi co mogo być wynikiem przegrzania silnika...ewentualnie jakieś pozostałości oleju po poprzednim wycieku ale to zależy od ilości tego oleju
ja na twoim miejscu bym wlał do układu chłodzenia wodę zmieszaną z płynem do mycia naczyń aby tłuszcz rozpuściło i wypłókał tym układ. potem zalać go normalnie płynem i trzeba patrzeć co będzie sie działo.czy ponownie sie olej pokaże
robercik napisał(a):wymiennik ciepla oleju do wody
a co to takie?
nie twierdzę że nie ma czegoś takiego tylko chcę się dowiedzieć coś więcej bo jeszcze takiego nie widziałem, zazwyczaj jak już jest chłodnica oleju to przeważnie jest to wymiennik olej-powietrze
pod filterem oleju w audi b3 i golfie 2 byl wymiennik takie srebrne kwadratowe wychodza z niego przewody olejowe i wkrecony czujnik oleju nie wiem czy w golfie 3 1,9 td jest taki i niech sprawdzi ja nie wialem jeszcze tej sieczkarni i nie bede mial z tym silnikiem
tzw chłodnica oleju... aluminiowa kwadratowa podstawa filtra oleju. FAKT qrestwa też lubi umierać i jest taki efekt ze olej znajduje sie w układzie chłodzenia....aro20-11, robercik, ma z tym racje....uzywka kosztuje około 100zł.