palenie w ziemie - świece czy rozrusznik?

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez piotrek1986 » 17 lut 2010, o 20:15

Drodzy Koledzy! Przy temperaturach zimowych mam problem z odpalaniem.

Wszystko wskazuję, że to rozrusznik bo jak pokręce troszkę to przestaję kręcić praktycznie od razu. Gdy jest całkiem zimny (czyli zaraz jak wsiadam) to praktycznie nie kręci, tzn. zaczyna ale momentalnie przestaje, nawet autem nie szarpnie. Więc tak grzeje te świece i próbuje kręcić pare minut!
Jak zacznę kręcić gdy jeszcze nie zniknie lampeczka świec, to słychac mocny zgrzyt. Kolega powiedział, ze to bedniks do wymiany. Czy to może być to? Czy może cały rozrusznik?

Wszystko zaczęło się od tych mrozów -25C. Miałem wtedy problemy z zapaleniem i usłyszałem pierwszy zgrzyt z rozrusznika.

Gdy było cieplej to lepiej palił i przez to nie wiem, czy to może też świece? Niby wszystkie grzeją (sprawdzał mi mechanik, była wymieniona jedna - może wymienić wszystkie?). Filtr paliwa wymieniony, akumulator ma miesiąc i super działa.

Proszę o pomoc.
piotrek1986
Berbeć

Postprzez Procent » 17 lut 2010, o 21:09

Po pierwsze to świece wymienia się wszystkie, a nie jedną, zawsze komplet. Jeżeli usłyszałeś zgrzyt to faktycznie jest bendiks do wymiany bo już jest zjechany i dlatego też może Ci przeskakiwać i nie kręci rozrusznik. Koszt wymiany bendiksa u mnie w mieścinie 50 zł. To nie pieniądz a będzie spokój.
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez SotoM » 17 lut 2010, o 21:22

jak robic rozruch to bendix i cały szczotko trzymacz oraz tulejki. wyczyscic go w srodku i bedzie hulał...
Mój były SotoMoVWóz