Witam
Jestem tu nowy i od niedawna jestem posiadaczem golfa 3 1.9 td. Jest to mój pierwszy diesel i mam pare pytać odnośnie silnika a mianowicie. Podczas przyspieszania słysze dziwny dzwięk dobiegający od strony kierowcy jakby jakiegos łożyska albo cos w skrzyni i niewiem co to może być ? wymieniłem pasek klinowy, rolke od napinacza, łożyska koła też ok i pomysły na usterkę sie skonczyły. Druga sprawa to regulacja turbo bo w ogole od początku golfik był strasznie zamulony więc podkręciłem go na paliwie i na gruszce ale czy na gruszce moge wykorzystac maksimum regulacji tak jak mam teraz ? turbo chodzi super ale czy to mu nie zaszkodzi ? Czy podkręcając dawkę paliwa zwiększa się spalanie ? Bo dalej odczówam że się słabo zbiera na niskich obrotach a nigdy niemiałem auta o takiej mocy ... Zaślepiłem egr , kupiłem zawór mbc ale niewiem jak mierzyc to ciśnienie turba podpinam manometr ale dopiero pokazuje coś przy wysokich obrotach oczywiście nie podpiołem go za pomocą trójnika tylko odpiołem węzyk od turba i wpiolem tam manometr czy dobrze zrobiłem ? Jakie są czynności by sprawdzić czy wszystko z tym silnikiem ok a chodzi mi zwłaszcza o podniesienie mocy bo może jest coś do wymiany co go jeszcze zamula ? Dziękuje za odpowiedzi i prosze o cierpliwość.