Piszczenie paska

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Piszczenie paska

Postprzez Rob4L » 22 lis 2008, o 20:31

Czemu przy gaszeniu i zapalaniu silnika pasek alternatora piszczy? Dzieje się to także przy niskich obrotach silnika. Czy idzie w jakiś sposób napinaczem jakoś naciągnąć ten pasek? Bo wydaje mi się być luźny. Czy ten napinacz jest regulowany?
Rob4L
Czytacz

Piszczenie paska

Postprzez morsdicti » 23 lis 2008, o 00:15

Najprościej wymienić napinacz i ewentualnie pasek jak nie był dawno wymieniany .... czy jak obciążysz mocno układ np: włączysz klime jak masz czy nie wiem choćby światła to przenoszą się na silnik jakieś drgania ? ... jak tak to moim zdaniem, z autopsji , koło pasowe alternatora najprawdopodobniej wyrobione, zatarte .... jak dasz obciążenie na alternator (światła, klima, zestaw audio itd... na jałowym biegu) powinien przenosić drgania na silnik, pasek skacze ...
morsdicti
Members

Postprzez Rob4L » 23 lis 2008, o 00:23

Nie posiadam klimy i chodzi mi tylko o piszczenie...
Rob4L
Czytacz

Postprzez SotoM » 23 lis 2008, o 01:07

Rob4L, najtańszy koszt to bedzie wymienić sam pasek 6PK czyli ten co napedza aleter.i pompe wody.... on napinany jest automatycznie przez napinacz który jest przy pompie wtryskowej...ale jest drogi jak....ponad 100zł jak nie lepiej...odrazu zaznaczam ze w benzynie wizualnie jest taki sam lae nie pasuje...
Mój były SotoMoVWóz