Piszczy przy odpalaniu

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Piszczy przy odpalaniu

Postprzez Kamilo » 13 maja 2009, o 09:46

Witam mam problem przy odpalaniu silnika bardzo mi piszczy po lewej stronie, myśle że to jak jest pasek i że to on właśnie tak piszczy.Niewiem może jest on słabo naciągnięty albo go może posmarować? Prosze o pomoc.
Kamilo
Berbeć

Piszczy przy odpalaniu

Postprzez Ramze$ » 13 maja 2009, o 13:34

Na pewno nie smarować.. :kwasny: Napisz który to pasek.. Jesli chodzi Ci o rozrząd to moze masz juz do wymiany pasek z rolką.. No ale poczekaj az inni sie wypowiedzą..
Ramze$
Czytacz

Postprzez Snejk18 » 13 maja 2009, o 13:49

Jeżeli piszczy, to najprawdopodobniej któryś z klinowych (rozrząd raczej nie piszczy, bo ma ząbki), jest to kwestia naciągnięcia go, najprawdopodobniej musisz podciągnąć trochę alternator, ja tak miałem jak wymieniali mi rozrząd, przy okazji wymienili mi obydwa paski klinowe i jeden źle naciągnęli, piszczał jak głupi :p. A jeżeli nie jesteś pewien to zrób eksperyment. Włącz silnik i na postoju skręć kołami do oporu, aż się zaprą, jak wtedy zacznie Ci piszczeć to znaczy, że to ten który jest na pompie od wspomagania, to jest ten dłuższy (jak napisałem, podciągasz alternator i masz to z głowy. Jak by nie pomogło to napisz, pokombinujemy dalej).
Snejk18
Fanatyk

Postprzez Kamilo » 14 maja 2009, o 09:47

Pasek rozrządu nie dawno wymieniałem.Ok dzieki zrobie tak jak mi poradziłeś pozdrawiam i dzieki

[ Dodano: 2009-05-14, 10:08 ]
Aha bym zapomniał ja mam samonapinacz więc ten pasek napewno nie jest słabo naciągnięty. Jak sprawdze czy on jest juz do wymiany?Może go jednak trzeba posmarować?
Kamilo
Berbeć

Postprzez rubin69 » 14 maja 2009, o 10:39

to jak będziesz smarować paski to tarcze hamulcowe też nasmaruj :-P najlepiej olejem :-P
a tak na poważnie to nic nie smaruj tylko naciągnij pasek i gitara ;-)
rubin69
Berbeć

Postprzez Snejk18 » 14 maja 2009, o 11:07

Kamilo napisał(a):[ Dodano: 2009-05-14, 10:08 ]
Aha bym zapomniał ja mam samonapinacz więc ten pasek napewno nie jest słabo naciągnięty. Jak sprawdze czy on jest juz do wymiany?Może go jednak trzeba posmarować?

Ja też mam samonapinacz a i tak musiałem ten pasek naciągać. Regulacja alternatorem i masz problem z głowy, przynajmniej u mnie pomogło.

A tak z innej beczki, ty tak na poważnie o tym smarowaniu paska czy sobie jaja robisz ??
Snejk18
Fanatyk

Postprzez Kamilo » 14 maja 2009, o 11:26

Już sam niewiem co mam robić , wkurza mnie to że tak piszczy.A może powinnienem wymienic te pasek? Bo ja tylko wymieniałem pasek rozrządu a klimowego nie wymieniałem?
Kamilo
Berbeć

Postprzez supermac13 » 14 maja 2009, o 11:27

więc kolego pewnie masz klime w aucie.ja wymieniłem ostatnio u siebie rolkę napinacza+napinacz+tulejki pałąka co wchodzi w skład napinający pasek klinowy i niestety dalej piszczy więc dostały od drgań (przez zużyte tulejki pałąka) łożysko alternatora i agregata klimy.nie możesz dopuścić to podobnej sytuacji jak u mnie.sprawdz sobie rolkę napinacza i te tulejki czy nie ma delikatnych stuków w okolicy alternatora
supermac13
Czytacz

Postprzez Kamilo » 14 maja 2009, o 12:56

Właśnie stuka mi w prawym kole i to bardzo, jak wiade inno w jakąś dziure to mi od razu stuka coś.A teraz jeszcze zaczoł piszczeć ten pasek.Od czego może mi stuka w tym kole?Może trzeba tarcze wymienić,bo klocki hamulcowe wymieniłem.
Kamilo
Berbeć

Postprzez supermac13 » 14 maja 2009, o 13:42

Kamilo napisał(a):Właśnie stuka mi w prawym kole i to bardzo, jak wiade inno w jakąś dziure to mi od razu stuka coś.A teraz jeszcze zaczoł piszczeć ten pasek.Od czego może mi stuka w tym kole?Może trzeba tarcze wymienić,bo klocki hamulcowe wymieniłem.

co do koła to zobacz sobie tuleje wachacza i końcówki drążków,lub klocki są za luzne i latają w jarzmie.bo o tych stukach co wczesniej pisałem to wydobywają sie w okolicy alternatora,przy rolce napinacza jest taki zakrzywiony pałąk co wchodzi do środka łapy alt.i wychodzi z drugiej strony gdzie zakłada sie napinacz.To te tulejki są z obydwu stron wejścia tego pałąka do obudowy.I kiedy się wyrobią to ten pałąk stuka o aluminiową łape do której przykręcony jest alternator
supermac13
Czytacz

Postprzez Kamilo » 16 maja 2009, o 08:53

A mam jeszcze takie pytanie barzdo mi puszczy hamulec jak go nacisne to jest oki nie piszczy, ale jak go puszcze to tak mi piszczy że szkoda gadać.Od czego może tak piszczeć?
Kamilo
Berbeć

Postprzez supermac13 » 16 maja 2009, o 10:44

czy to na pewno hamulec piszczy??jeśli jesteś pewien może po prosty zapieka Ci sie?? sprawdzaj co jakiś czas czy Ci się nie grzeją i sprawdz płyn hamulcowy czy nie trzeba wymienić
supermac13
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla