pomocy

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

pomocy

Postprzez jaro31181 » 31 lip 2008, o 18:24

Witam mam pytanie czy w waszych golfach osłona dolna pod silnika posiada jakas mate..??
Problem polega na tym że ja posaiadam a ostatnio zauwazylem ze jest ona cala mokra piasek oleje bloto itd...Nie wiem co mam zrobic czy może odkerecic osłone i zdjiąć ta mate...??czy wogole ona musi byc???pozdrawiam
jaro31181
Czytacz

pomocy

Postprzez łaksiak » 31 lip 2008, o 21:03

Ta osłona trzyma sie od tyłu chyba na jednej srubie a od przodu jest tylko załozona i łatwo sie ja wyciąga (niedawno mi włąsnie sama wyleciała od przodu) ale nie wiem poco chcesz ją ściagać przecież ona ma oslaniać motor przed całym syfem z ulicy a to że coś na niej jest to norma raczej
łaksiak
Ekspert

Postprzez mike102 » 31 lip 2008, o 23:00

Z przodu jest wsuwana w zderzak, i jest przykrecana po bokach i z tylu w paru miejscach. Odkrecana u mnie byla przy wymianie oleju i termostatu - zadnych syfow i tego typu rzeczy osobiscie nie mialem ;)
mike102
Badacz tematu

Postprzez SEBA123 » 31 lip 2008, o 23:42

OSLONA musi byc jest tam mata we wglebieniach jak vw wymyslil a 3mat to sie pod zdezaakiem i po bokach tam gdzie pasek razrzadu i po 2 stronie wiec dbaj o to zeby syfy w nasze silniki sie nie dostawaly a ze piasek masz tam to lepiej nisz na silniku ale oslona misi dolegac jak kiera do kubicy [roste pozdro
SEBA123
Czytacz

Postprzez SotoM » 31 lip 2008, o 23:52

to ze syf sie na nia zbiera to normalka. warto jest ja zdiac i opukac ja delikatnie zeby nie popekała z tego błota zaschnietego. odrazu sie zrobi lzejsza. to błoto trzeba wygarnac bo to jest najczestrzym powodem ze te osłony sie zrywaja bo od ciezaru błota nie wytrzymuja mocowania najczęsciej te boczne do podłużnic karoserji. ona ogginalnie jest zamocowana takimi blaszanymi spinkami.a z tyłu do ławy na 4 lub 5 blachowkrętów na klucz 10mm.
ta osłona chroni motor przed kurzem z zewnątrz - dlatego niektóre auta nie maja takich osłon i jak otwierasz maskę to jest jeden wielki burdel pod maską - silnik zakurzony itd
Mój były SotoMoVWóz