pompa wody

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

pompa wody

Postprzez Golfmar » 4 mar 2009, o 14:21

jak długo wymienia się pompe wody?? zależy mi na czasie i nie wiem czy mechanikowi dawać...
Golfmar
Czytacz

pompa wody

Postprzez marcinkoz2910 » 4 mar 2009, o 14:24

Jak masz pompę na pasku rozrządu to max 3h.
marcinkoz2910
Members

Postprzez Golfmar » 4 mar 2009, o 15:33

tam w miejscu gdzie jest pompa alternator i rozrzą słychać takie chroboczenie szczelanie więc mysle,ze to pompa wody ale jeden mechanik mowił ze to łożysko od napinacza wiec napinacz do wymiany a jest to mozliwe skoro mialem wymieniany we wrzesniu rozrząd napinacz rolki i zrobilem moze 15 000km? mnie sie wydaje ze nie ma szans zeby napinacz poszedl...wydaje mi sie,ze pompa wody
Golfmar
Czytacz

Postprzez stkprfritz » 4 mar 2009, o 20:20

kolego a wymieniales pompe wody razem z rozrzadem czy nie ?
stkprfritz
Berbeć

Postprzez Golfmar » 4 mar 2009, o 22:46

no wlasnie pompa nie byla wymieniana
Golfmar
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 4 mar 2009, o 22:54

Golfmar, to na przyszłość bedziesz wiedział że pompę się wymienia razem z rozrządem :hyhy: teraz drugi raz zapłacisz za rozmontowanie paska i ustawienie rozrządu bo nie wymieniłeś głupiej pompy za max 150zł,

dobrze że się nie rozleciała :zalamany:
marcinkoz2910
Members

Postprzez SotoM » 5 mar 2009, o 11:12

PANOWIE ZAPAMIĘTAJCIE SOBIE 1no DO POMPY WODY NIE RUSZA SIE ROZRZĄDU ! ! ! ile trzeba jeszcze o tym pisać... wystarczy sie zaopatrzyć w nowy uszczelniacz taki sam jak pod termostat (przy połączeniu pompy wody do bloku silnika) aby wymienić pompę wystarczy zdemontować podzespoły oprzyrządowania takie jak - alternator , pompę wspomagania odsunąć, sprężarkę klimy(jeśli jest wyposażony), potem odkręca sie podstawę oprzyrządowania i pompą wody jest na wierzchu -kwestia odpięcia przewodów wodnych...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Reiven » 5 mar 2009, o 14:06

idąc dalej za sotomem to przy odrobinie wprawy można odkręcić samą pompę od obudowy wtedy wystarczy odsunąć pompę wspomagania.
oczywiście mowa tu o silnikach 1.8 w górę bo od 1.6 w dół pompa jest na rozrządzie!
VW Power
Reiven
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez seb » 5 mar 2009, o 17:06

marcinkoz2910 napisał(a):Golfmar, to na przyszłość bedziesz wiedział że pompę się wymienia razem z rozrządem :hyhy: teraz drugi raz zapłacisz za rozmontowanie paska i ustawienie rozrządu bo nie wymieniłeś głupiej pompy za max 150zł,

dobrze że się nie rozleciała :zalamany:
swieta prawda nie ma na czym oszczedzac a robota jedna
seb

Postprzez Golfmar » 6 mar 2009, o 12:13

jednak mam szczęście,że przy wymianie pompy mechanicy chcieli rozrząd wyciągnąć...wymienialem we wrzesniu rozrząd u innego mechanika niz teraz pompe i okazalo sie,ze zalozył mi zly napinacz i pasek juz prawie szlag trafił mechanik powiedzial,ze jeszcze max 500km i mam po aucie czyli mam szczescie w nieszczesciu oczywiscie dzwonilem do starego mechanika i musi mi ponies koszty wymiany teraz paska i napinacza...ale są paproki niektorzy. Gdyby nie zepsuła sie pompa to nie dowiedzial bym sie co tam z tym rozrządem jezdzil bym spokojnie i bylo by papa z autkiem:/ masakra
Golfmar
Czytacz

Postprzez seb » 6 mar 2009, o 14:25

Golfmar napisał(a):jednak mam szczęście,że przy wymianie pompy mechanicy chcieli rozrząd wyciągnąć...wymienialem we wrzesniu rozrząd u innego mechanika niz teraz pompe i okazalo sie,ze zalozył mi zly napinacz i pasek juz prawie szlag trafił mechanik powiedzial,ze jeszcze max 500km i mam po aucie czyli mam szczescie w nieszczesciu oczywiscie dzwonilem do starego mechanika i musi mi ponies koszty wymiany teraz paska i napinacza...ale są paproki niektorzy. Gdyby nie zepsuła sie pompa to nie dowiedzial bym sie co tam z tym rozrządem jezdzil bym spokojnie i bylo by papa z autkiem:/ masakra
szczescie w nieszczesciu :-)
seb

Postprzez Reiven » 6 mar 2009, o 22:19

A ja dalej nie rozumiem co w TDI ma pompa do rozrządu?
VW Power
Reiven
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla