Popularny temat temperatura:(

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez lookhash » 19 lis 2008, o 13:08

Witam.
Mam problem z temperaturą tzn. jakiś czas temu temp. mojego golfa nie przekraczała 70 C.( bez względu na ilość km lub czas jazdy) z góry założyłem że to wina termostatu rozkręciłem i okazało sie że ja go w ogóle nie miałem co by wszystko tłumaczyło. Założyłem nowy termostat, układ zalałem płynem i wszystko było już ok. po ok.5km temperatura doszła do ok. 90 C, i na takim poziomie się utrzymywała bez względu na korki lub czas jazdy. Jednak ostatnio zauważyłem że podczas jazdy na autostradzie przy prędkości stałej ok. 130-140 temp. wzrosła do prawie 100C, i wydawała się nie maleć więc zwolniłem, obroty silnika również spadły i temp. wróciła do ok. 90 C. Czyli w skrócie na wysokim biegu tj.4-5 i podwyższonych obrotach temperatura dosyć szybko rośnie do ok 100C. a gdy jeżdżę spokojnie to jest prędkość do ok 90-100km/h to wszystko jest ok. i temp. utrzymuje się na poziomie ok. 90C.
Nie miałem odwagi go "przyżyłować" i sprawdzić czy ta temp się podniesie czy nie.
Chciałbym więc wpierw zapytać może ktoś z was wie dlaczego tak się dzieje i co jest powodem, czy to normalne ( dotyczy to golfa 3 1.9 GTD).
Z góry dzięki za wszelkie informacje.
lookhash
Berbeć

Postprzez tomek36363 » 19 lis 2008, o 13:33

witam. ja mialem cos podobnego z temperatura.najpierw wymienilem termostat a nastepnie podlaczylem go pod komputer i wykazalo ze czujnik temperatury byl jeszcze winny.

[ Dodano: 2008-11-19, 12:34 ]
nie wiem czy to dokladbnie u ciebie jest to samo ale mozlewe ze to jeszcze wimna czujnika
tomek36363
Czytacz

Postprzez mani51 » 19 lis 2008, o 16:42

może być tak że ten termostat co założyłeś nie otwiera się tyle ile trzeba i przy większym obciążeniu do układu trafia za mało płynu z chłodnicy sama chłodnica też może być już przytkana i nie daje rady odprowadzić odpowiedniej ilości ciepła. Czujnik raczej zostawiłbym w spokoju bo według mnie jest ok...napewno coś było nie tak z układem i dlatego ktoś wyjął termostat bo pewnie latem nawet przy spokojnej jeździe się grzał...sam spotkałem się z takim przypadkiem że źle był ustawiony kąt wyprzedzenia wtrysku i pod obciążeniem silnik łapał wyższą temperaturę ale to nie było przy golfie
mani51
Members

Postprzez lookhash » 20 lis 2008, o 10:12

a czy jest taka opcja że to pompa wody? może ona szwankuje ? :-/
lookhash
Berbeć

Postprzez mani51 » 20 lis 2008, o 11:43

lookhash napisał(a):a czy jest taka opcja że to pompa wody? może ona szwankuje ?

tu bym raczej nie szukał problemu bo w pompie nie ma się co zepsuć z wyjątkiem uszczelniacza i łożyska co raczej nie wpływa na jej wydajność a przypadki że wirnik się obraca na ośce lub połamały się łopatki są bardzo rzadko spotykane
mani51
Members

- - -

Powrót do Silniki diesla