problem z odpalaniem 1.9 TD

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez grafico » 24 wrz 2008, o 08:23

Witam, jestem nowy :)
Od niedługiego czasu posiadam golfa III 1.9 TD
Zauważyłem ostatnio dziwny fenomen, a mianowicie....Przy niskich temperaturach, braku wilgoci i zimnym silniku odpala po podgrzaniu bez problemów i nic złego się nie dzieje, natomiast gdy dojdzie do tego wilgoć i autko sobie przez noc postoi to również odpali za pierwszym razem, ale :) po chwili pracy na biegu jałowym traci obroty i gaśnie...wówczas problem jest z odpaleniem....rozgrzany silnik nie stwarza problemów...pompa wtryskowa jest po regeneracji, zastanawiam się czy to może być jakiś związek z elektryką, gdyż autko jest z 92 roku...miewa ktoś podobne problemy ?
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie :)
grafico
Berbeć

Postprzez Reiven » 26 wrz 2008, o 11:00

Raczej mało prawdopodobne żeby to była elektryka bo jak by gubił prąd na elektrozaworze to gasł by jak po przekręceniu kluczyka a nie spadał z obrotów powoli. Dla pewności jak Ci tak zgaśnie to sprawdź czy po właczeniu zapłonu jest prąd na elektrozaworze jeśli nie to podłącz na krótko prąd na elektrozawór i posłuchaj czy wyda takie klikniecie jeśli tak to spróbuj odpalić jeśli odpali to znaczy ze to wiązka. Jeśli po włączeniu zapłonu prąd na zaworze będzie a samochód nie odpala oznacza to albo padnięty zawór albo uszkodzona pompę.
VW Power
Reiven
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Maximxxx » 28 wrz 2008, o 22:06

Sprawdz elektrozawor - mialem problem troche inny gdyz kabel byl zasniedzialy i efektem byl problem z jazda gdyz auto szarpalo i gaslo z czasem. Przeczysc go moze pomoze, u mnie pomoglo.
Maximxxx
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki diesla