Problem z olejem?

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Problem z olejem?

Postprzez nitroo » 13 sie 2008, o 15:09

Witam. Dzis na wyswietlaczu pojawilo mi sie IN 01. Wiem, ze to inspekcja olejowa i wiem, jak ja usunac. Problem polega jednak na tym, iz jakis czas temu lakernik powiedzial mi, ze cale podwozie mam w oleju, ale nie cieknie po filtrze, tylko jakby ze skrzyni. Dzis, jak pojawil mi sie ten komunikat IN 01, to od tej pory strasznie dlugo kreci, zeby odpalil. Nie odpala na tzw. dotyk, tylko chwile musi krecic rozrusznikiem, nawet, gdy jest cieply. O co chodzi?
nitroo

Problem z olejem?

Postprzez marcinkoz2910 » 15 sie 2008, o 14:34

http://www.golf3.pl/topics28/inspekcja- ... vt7752.htm wystarczy na forum poszukać już to było przerabiane ;-)

[ Dodano: 2008-08-15, 14:37 ]
a dalej się olej leje?? bo może jest nieszczelna uszczelka przy skrzyni albo gdzieś na silniku wywala olej... a co do odpalania to jest wiele przyczyn ja mam to samo z odpalaniem ale jak jest ciepły to pali od strzału wiec tak może to być czujnik temp. cieczy, czujnik Halla lub kable WN
marcinkoz2910
Members

Postprzez mike102 » 28 paź 2008, o 19:19

Nie chce robic burdelu, wiec tutaj napisze.
Prawdopodobnie czeka mnie wymiana uszczelki miski olejowej.
Jesli do tego dojdzie, czy mozna spuszczony olej wlac spowrotem do silnika? - olej wymienialem 3 tyg. temu.
mike102
Badacz tematu

Postprzez marcinkoz2910 » 28 paź 2008, o 19:30

nitroo napisał(a):Dzis na wyswietlaczu pojawilo mi sie IN 01
sprostowanie to nie jest inspekcja olejowa tylko info o przeglądzie + olej

[ Dodano: 2008-10-28, 18:31 ]
mike102,
mike102 napisał(a):Nie chce robic burdelu, wiec tutaj napisze.
Prawdopodobnie czeka mnie wymiana uszczelki miski olejowej.
Jesli do tego dojdzie, czy mozna spuszczony olej wlac spowrotem do silnika? - olej wymienialem 3 tyg. temu.
ja bym wymienił olej bo jednak syf który wypłukał nowy olej będzie tam siedział i jak Ty go spuścisz to razem z tym syfem i ja bym już takiego nie lał z powrotem

[ Dodano: 2008-10-28, 18:34 ]
nitroo napisał(a):Problem polega jednak na tym, iz jakis czas temu lakernik powiedzial mi, ze cale podwozie mam w oleju, ale nie cieknie po filtrze, tylko jakby ze skrzyni. Dzis, jak pojawil mi sie ten komunikat IN 01, to od tej pory strasznie dlugo kreci, zeby odpalil. Nie odpala na tzw. dotyk, tylko chwile musi krecic rozrusznikiem, nawet, gdy jest cieply. O co chodzi?
jedno do drugiego nie ma nic wspólnego te komunikaty to jest tylko przypomnienie a tu widzę że jak ciężko pali to może być kilka powodów: filtr powietrza, czujnik temp. cieczy,świece więc jak masz możliwość to podepnij golfa pod komputer i wypluję ewentualne błędy lub poczytaj na forum bo widzę że masz diesla a tego typu tematy już były
marcinkoz2910
Members

Postprzez mani51 » 28 paź 2008, o 19:36

mike102 napisał(a):czy mozna spuszczony olej wlac spowrotem do silnika? - olej wymienialem 3 tyg. temu.

tak można go wlać tylko trzeba zadbać żeby nie dostały się do niego żadne zanieczyszczenia gdy będzie poza silnikiem i nie wlewaj wszystkiego jeśli na dnie będzie jakiś osad. Jak będzie mało to uzupełnij świeżym olejem i będzie ok
mani51
Members

Postprzez mike102 » 29 paź 2008, o 00:39

Ok, dzieki za rady.
mike102
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki diesla