witam wiec zauwazylem ze jak odepne ta wtyczke przy silniku od temperatury to autko troche lepiej odpala i nie puszcza dymku wiec to czujnik czy co to moe byc??
jak to nie czujnik?? to co?? wlasnie swiece sie dluzej grzeja i wtedy lepiej odpala...a jak jest podlaczony to swiece krotko sie greja i wtedy puszcza dymka i pare sekund trzesie
dobra panowie podlaczam sie do tematu bo problem mi sie nasila ranne odpalanie to duze dymienia na niebiesko i zauwazylem ze zaczal troche glosniej chodzic z rana i zaraz po odpaleniu troszku nie rowno chodzi choc to za moment ustepuje. ale najbardziej mnie martwi to dymienie bo czasem potrafie stac ze 2-3min i skrobac szyby a za mna niebiesko.
Moze być................. Ludzie tak wam ciezko jest podjechac na komputer.... skoro macie TDI to sie liczcie z tym ze do tych silników podchodzi sie najpierw z komputerem a nie ze srubokretem... i trzeba zapłacić za diagnoze....no trudno...
Golfik1986, poczytaj wyzej posty...przyczyny są napisane...a wszystko idzie sprawdzic komputerem
spoko kompa podlaczalem sobie sam ze znajomym nic nie widac jak narazie choc program nie jest pelna wersja. komp mi pokaze czy sa wytrzaskane popychacze??? nie jest mi zal kasy bo auto musi byc w szyku
popychacze nie ale jak wtryski pracuja pokaże ci korekcje - bedzie wiadomo czy rozpylaja czy leja paliwo....
ale powiem ci za u mnie też jest tak rano w mrozy ze odpalam golfa to przez 3 min kopci sobie niebieskimi spalinami i przez około 1min tez delikatnie podklepuje - ale to poprostu olej dociera do hydrosztosów...
po za tym nie masz też turbiny 1 klasa i też w ukł.turbo znajduje sie olej silnikowy który jest takze spalany....
no niby masz racje ale sprawdzic warto takze bede probowal bo wydaje mi sie ze cos jest nie tak. po nawet czasem po ruszeniu widze w lusterku jak zapodaje na niebiesko. jeszcze jedno pytanie odnosnie kata wtrysku czy po wymianie rozrzadu zawsze trzeba to robic??
tak ,po kazdej wymianie rozrządu należy sprawdzić kat wtrysku - z regóły za każdym razem trzeba ustawiać....bynajmniej w tych silnikach ktore my mamy....