Problem z świecą żarową i nie tylko

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez pawelek10 » 26 paź 2010, o 00:51

Witam,
ostatnio zauważyłem sprawdzając poziom oleju, że pierwsza świeca z lewej strony nie jest do niczego podłączona tzn. od tej czarnej plastikowej listwy, która jest nałożona na świece chyba ułamał się taki "drut", który nasunięty był na tą świecę. Zdjęcia niestety jeszcze nie zrobiłem ale moje pytanie jest takie: czy można to jakoś naprawić czy trzeba szukać na szrotach nowej listwy? Może jakiś kabelek i wsuwka na końcu?

Przy ostatnich porannych przymrozkach odpala nie od strzała lecz jakieś 2s kręci i biało-siwo jest za mną. Wymieniałem poprzedniej zimy 3 świece - pierwszej z prawej strony nie udało się mechanikowi wymienić bo podobno ktoś ją przekręcił :/ Czy to od tego może kopcić? Kąt wtrysku oraz dawka paliwa są ustawione poprawnie, sam sprawdzałem.

Na koniec jeszcze jedno: czy to kopcenie może się też objawiać tym, że kiedy pokazuje mi na zegarach 90 stopni to VAG wskazuje zawsze ok 80 stopni? Niecały rok temu zmieniałem termostat i czujnik temperatury wraz z płynem chłodniczym. Wcześniej na zegarach mi pokazywało max 80 stopni. Może mnie ktoś bardziej doświadczony oświecić w powyższych sprawach?
pawelek10
Berbeć

Postprzez czaro » 26 paź 2010, o 09:15

pawelek10, podejrzewam że na szrocie za niewielkie pieniądze dostaniesz taką listwę więc raczej nie warto jest kombinować. Najprawdopodobniej auto śmiga Ci teraz na dwóch świecach bo lewa odpada z braku podłączenia, a prawa w zależności ile jest już w aucie ale jak jej nie odkręcił mechanior przy wymianie to pewnie bogata nie jest. Z resztą pewnie widziałeś resztę które wymieniał więc wiesz w jakim ta może być stanie. Według mnie kopcenie może być tego przyczyną ale ja nie jestem mechanikiem więc poczekaj jeszcze jak inni się wypowiedzą. Odpalaniem po 2 sekundach bym się nie martwił, w końcu to diesel. I tak szybko odpala przy przymrozkach jak po 2 sekundach.
A co do różnic w temperaturze to na pewno nie termostat, może czujnik. Najlepiej poszukaj o tym w szukajce bo gdzieś już czytałem o tym na forum więc na pewno było.
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez pawelek10 » 27 paź 2010, o 00:46

Zauważyłem dzisiaj, że śmierdzi mi ropą pod maską i jest mokro - wygląda jakby przepuszczały ropę te wężyki owinięte jakby "sznurkiem" (to są chyba wężyki przelewowe tak? bo nie znam się na tym), czy to może być także przyczyną moich problemów z trudniejszym rozruchem niż zwykle i dymieniem po dłuższym postoju?
pawelek10
Berbeć

Postprzez golon113 » 27 paź 2010, o 07:00

pawelek10 napisał(a):wygląda jakby przepuszczały ropę te wężyki owinięte jakby "sznurkiem" (to są chyba wężyki przelewowe tak?
jak mówisz o tych co są na wtryskach,to tak,są to przelewy. Jak są nie szczelne to problemu nie ma z ich wymianą. Przez nie nadmiar paliwa trafia z powrotem do filtra i nie sądzę że to jest przyczyną złego palenia
golon113
VIP

Postprzez radek1 » 27 paź 2010, o 17:13

witam a jesli masz nieszczelne przelewy to moze sie zapowietrza po dluzszym postoju moj kumpel mial tak w reno sceniku a to tez diesel tdi

[ Dodano: 2010-10-27, 17:15 ]
ale co to najpierw doprowadz swieczki do porzadku bez 2 swieczek tez ciezko bedzie palic a za tym tez idzie dymienie po rozruchu
radek1
Czytacz

Postprzez pawelek10 » 27 paź 2010, o 19:00

Ok dzięki, w weekend lub po weekendzie zrobię z tym porządek i dam znać co i jak.
pawelek10
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki diesla