przez michal55yh » 12 mar 2011, o 18:49
Szukałem na forum ale nic nie znalazłem, albo znalazłem ale o tym nie wiem nawet. Tak więc po kolei. Niedawno kupiłem Golfa 1.9TD z 93 roku. Wiedziałem że nie miał ładowania, że aku walnięte (przy okazji nie działał obrotomierz i świeciła się kontrolka oleju). Zrobiłem alternator, aku wymienione, ładowanie dobre, trzyma prąd. Obrotomierz zaczął na wyższych obrotach wskazywać jakieś wartości, później znów opada. Od początku także miał problemy z odpaleniem po dłuższym postoju (długo kręcił a jak odpalił - trzeba było dodawać mu gazu - to puszczał białe bąki i po chwili przestawał kopcić). Wymieniłem parę dni temu rozrząd (firmy LUK) oraz olej wraz z filtrem. Po wymianie auto paliło, również z problemem. Ale dziś po postoju (ok 15 godzin) nie chciał w ogóle zapalić. Kręcił, kręcił i nic. Wymieniłem filtr paliwa (oczywiście zalałem go paliwem), bo wyglądał na stary i nie miałem pewności czy w przewodach jest paliwo, ale dalej nie chciał odpalić, kręcił i nic... Dopiero na pych zapalił. Po tym odpaleniu za każdym razem odpala, ale mam wrażenie jakby rozrusznik troszkę słabo kręcił, i nie odpala na dotyk tylko chwilkę kręci. Zapewne po dłuższym postoju znów będą problemy z odpaleniem. Świece teoretycznie grzeją. Od czego zacząć? Pozdrawiam wszystkich!