proszę o szybką odp.

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

proszę o szybką odp.

Postprzez Pele » 23 maja 2011, o 21:04

Witam chciałem zwiększyć dawkę paliwa robiąc kontre śrubokręt mi się omsknął i uderzył w to co jest podspodem czyli w ten kabelek z wtyczką a dokładnie chyba w taką nakrętkę i coś zaiskrzyło i samochód zgasł i nie mogę go teraz odpalić nie zapala mi się też kontrolka od świec.Proszę o pomoc
Pele
Czytacz

proszę o szybką odp.

Postprzez viceroy89 » 23 maja 2011, o 21:19

mozesz wziasc kabelek i na krodko podlaczyc do + do aku jak pyka to znaczy ze jest w pozadku i spalil ci sie ktorys bezpicznik-nie wiem dokladnie ktory to jest ale chyba sobie znajdziesz. Wnioskuje ze udezyles w elektrozawor magnetyczny pod ktorym jest plus przy zapalonym silniku.
"Życie jest zbyt krótkie by jeździć powoli..."
viceroy89
Czytacz

Postprzez Pele » 23 maja 2011, o 22:00

Hmm sprawdziłem bezpieczniki i rzeczywiście jeden był spalony pod numerem 18 wymieniłem ale nadal nie mogę odpalić :-(
Pele
Czytacz

Postprzez viceroy89 » 24 maja 2011, o 11:00

a jak przekrecasz kluczyk od stacyjki na zaplon to zapalaja sie kontrolki??
viceroy89
Czytacz

Postprzez Pele » 24 maja 2011, o 16:40

Jak przekręcam zapłon to kontrolki się zapalają oprócz tej od grzania świec
Pele
Czytacz

Postprzez Bradley » 24 maja 2011, o 17:18

Prawdopodobnie przekaznik swiec uwalony.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez Matiuas » 24 maja 2011, o 17:22

Pele, sprawdź bezpiecznik od świec żarowych, jest on w komorze silnika mniej więcej nad płynem hamulcowym pod taką czarna plastikową osłoną, oraz drugi chyba koło zbiornika na płyn chłodniczy.

Bez świec żarowych ten typ silnika bardzo ciężko odpala.
Matiuas
Badacz tematu

Postprzez Pele » 24 maja 2011, o 18:02

Ten bezpiecznik nad płynem hamulcowym jest dobry ale nie dochodzi do niego prąd a ten koło płynu chłodniczego jest ok.

[ Dodano: 2011-05-24, 18:44 ]
przekaźnik wymieniony na nowy i nadal nie mogę odpalić.jak przekręcę zapłon nie zapala się kontrolka od świec :-( co mam robić??Pomóżcie

[ Dodano: 2011-05-24, 19:07 ]
elektrozawór jest dobry bo sprawdzałem go na krótko od akumulatora i pyka no i zapala się kontrolka od grzania świec
Pele
Czytacz

Postprzez viceroy89 » 24 maja 2011, o 20:32

czyli masz to co ja, obstawiam na 99% kostke od stacyjki gdzies ci jebla przy zwarciu, ja obszedlem ten problem w dosyc nowtorski sposob. Przeprowadzilem kabel od + z aku do kabiny podpielem pod przelacznik a od przelacznika bezposrednio do elektrozaworka wsunolem razem z orginalnym kabelkiem. Narazie tak latam nie chce mi sie szukac oryginalnej kostki od stacyjki, podobno na zamienniki nie oplaca sie marnowac czasu.
Moze to byc nawet swojego rodzaju zabezpieczenie przed zlodziejami tylko wlasnie trzeba dobrze przelacznik ukryc-ja go tylko uzywam do odpalania ;-)
viceroy89
Czytacz

Postprzez Pele » 24 maja 2011, o 22:12

Kolego nie wiem jak Ci dziękować zrobiłem jak mówiłeś i gites :super: i jutro lecę nim do roboty a nie wleczącym sie autobusem jak wczoraj. Kurcze przecież ten patent to prosta sprawa że ja nie wpadłem sam na to.Zabyś mieszkał bliżej to byśmy zrobili browarka :zdrowko:,ale suż. Jeżeli chodzi o tą kostkę dużo roboty z wymianą?Pozdrawiam
Pele
Czytacz

Postprzez viceroy89 » 24 maja 2011, o 22:26

no z ta kostka to juz ci nie doradze bo sam sie jeszcze za to nie zabralem-z braku czasu no i nie mam za bardzo pojecia o elektryce, mysle ze koledzy z forum na ten temat beda wiedziec cos wiecej. O tych kostkach bylo juz gdzies na forum ale ciezko znalezc(jak dla mnie) najlepiej wymontuj kostke i jedz z nia do sklepu motoryzacyjnego niech ci dadza taka sama.
viceroy89
Czytacz

Postprzez rafal_z_ph » 31 maja 2011, o 12:29

Miałem problem z tą kostką stacyjki. Wpierw założyłem zamiennik za 18 zeta. Pochodził ze 1,5 miesiąca. Potem kupiłem oryginalną za 120 zeta i działa bez zarzutu już ponad rok. Kostki powinny być raczej dostępne w każdym motoryzacyjnym. Jak kupowałem to zamiennik mieli na miejscu, a na ori czekałem 1 dzień.
rafal_z_ph
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki diesla