Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem ze swoim golfem otóż polega on na tym, że średnio co 2-3tys. km przestawia się on na rozrządzie o jakieś 2 ząbki.
Objawia się to tym, że po dłuższym nie jeżdżeniu czyli tak min. 8h są kłopoty z odpaleniem. Dziwne jest to, że gdy już odpalę i przejadę się kawałek autko pali na dotyk. Dopiero po dłuższym kilkugodzinnym postoju znów pojawia się problem odpalenia. Wczoraj sprawdzałem i rozrząd przestawiony jest o 2ząbki, nie miałem jednak czasu go przestawić. Wcześniej już 3 razy miałem ten sam problem ostatnim jednak razem po zdjęciu małego koła okazało się, że ścięło klin, koło zostało wymienione i myślałem, że problem zniknie jednak on znowu się pojawił. Dzisiaj wieczorem zdejmę koło i sprawdzę czy klin znów się nie ściął. Jeżeli tak to co może być przyczyną?
Zauważyłem jeszcze, że coś także ścinami pasek klinowy jest przecięty w jednym miejscu tak 2mm od krawędzi a wymieniany był jakieś 5tys. km temu.
Jakby tego było mało od czasu do czasu odcina się turbina czyli totalny muł, po restarcie silnika jest ok. Ale to już znalazłem na naszym forum i podejrzewam, że jest to zawór N75.
Jeżeli ma ktoś jakieś pomysły to bardzo proszę o pomoc bo nie wiem już co może być przyczyną tego przestawiania
Silnik 1,9 tdi 1z 90km