przy jakich obrotach zmieniać biegi ??

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez Tomekk » 5 lip 2010, o 21:10

Witam wszystkich !!
Mam pewien problem, mianowicie jeżdżę golfem 1.9D i zastanawiam się czy 2000obr/min są wystarczające do zmienienia bieg na wyższy. Wiem że taka jazda przez wielu jest uważana za "ciotowatą" lub "emerycką" ale mi zależy na oszczędności paliwa i żeby możliwie nie żyłować silnika. Nie zauważyłem żeby auto nie mogło się uciągnąć po takiej zmianie, chyba że woże więcej osób niż tylko siebie i mam doładowany bagaznik ale wtedy cisnę trochę więcej, tak koło 2300. Kumpel ma astrę z dość podobnym silnikiem o takiej samej mocy (65KM) i uważa że te obroty są za małe, tyle że tam jest obrotomierz na 6 tys. a w golfie na 5.Wynikałoby z tego że przy mniejszych obrotach mam taką samą moc jak tamten przy wyższych... Dzięki za wszelkie zainteresowanie i ewentualną pomoc, pozdro, tomek
Tomekk
Berbeć

Postprzez swatu » 5 lip 2010, o 21:45

ciagnij do 3000 i smialo zmieniaj :)
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Bacaga^^ » 5 lip 2010, o 21:47

Ja u siebie zmieniam przy ok 2500obr/min i jest spoko a czy 2000 obr/min to nie za mało na zmianę biegu to słychać po pracy silnika ale skoro po zmianie silnik się nie muli przy takich obrotach to jest ok.
Bacaga^^
Czytacz

Postprzez rafal_z_ph » 6 lip 2010, o 16:00

Zmiana biegu na wyższy zupełnie zależy od stylu jazdy kierowcy, czy zmieniasz przy 2000 obr, czy nawet 3500 obrotach to twoja technika jazdy.
Golfowe dieselki lubią raczej obroty w przedziale od 2000-2500 rpm.
Przy twoim 1.9 D to musi strasznie mulić jak tak jeździsz, :-| według mnie to ekonomiczniej by było zmieniać biegi przy ok 2300 obrotach, bo szybciej się rozpędzisz do wyższych prędkości i potem na trasie 80 km/h na 5 biegu masz ok 2000 obr. Ale to jest tylko moja subiektywna ocena, tak jak wspominałem każdy jeździ jak lubi i jakie ma możliwości jego maszyna. No i trzeba dostosować technikę jazdy do warunków panujących na drodze :-D

P.S. Pozdrawiam nowicjusza na naszym golf3.forum :hyhy:
rafal_z_ph
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki diesla