Rozrzad Golf III TDI 90Km

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez Pikuś » 7 lut 2009, o 15:36

Witam byłem dzis u mechanika dowiedziec sie ile kosztuje wymiana rozrzadu. To powiedzial ze czesci 680zł + 200zł robocizny wychodzi 880zł!! Patrzac na allegro cena kompletnego rozrzadu to okolo 250zł. Zaczoł mi wymieniac ile to jest tych rolek itp itd. Nie wiem juz sam czy wymienic tylko zuzyte czesci czy calosc.
Pikuś
Badacz tematu

Postprzez Golfik1986 » 7 lut 2009, o 15:54

znajdz innego mechanika bo ten cie oszukuje :-D a tak na serio to rozrzad czesci komplet 250zl ja za robocizne mialem dac 150zl ale dalem 200 bo gosc podszedl fachowo do rzeczy i zrobil sie jak nalezy takze razem z wymiana calego 400-450zl tak ceny oscyluja. a za 800 to nie wiem co on ci chce tam jeszcze wymieniac
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez Pikuś » 7 lut 2009, o 16:43

A mozesz powiedziec co miales wymieniane ? bo takie pieniadze za rozrzad to narawde szok.
Pikuś
Badacz tematu

Postprzez SotoM » 7 lut 2009, o 17:19

to zalezy jakich firmy czesci ci przedstawił... ale 800zł za pasek ,napinacz i rolke prowadzacą to bardzo sporo...narzucił gośc chyba swoje 150%marży...
wymiana rozrzadu 200zł - ok.
jak bedziesz szukał czeci do rozrządu to kupuj pasek Contitech i roki z SKF lub ruvill... jesli chodzi o napinacz to sa 2 rodzaje. z taka jakby łapka i bez - to u cibie jest z łapka(widełkami) mam napinacz jeszcze w garazu to jak bede pamietał to zrobie fotke i wrzuce na 4um...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez marcinr124 » 7 lut 2009, o 17:24

no to gość przesadził za wymianę
ja dawałem 200zl za wymianę rorzadu i gość sam kupował
marcinr124
Badacz tematu

Postprzez Golfik1986 » 7 lut 2009, o 18:15

marcinr124 napisał(a):no to gość przesadził za wymianę
ja dawałem 200zl za wymianę rorzadu i gość sam kupował

to chyba masz rozrzad od jakiegos golfa ze szrotu bo ja dalem 250zl za sam rozrzad tak jak pisze SotoM, Contitech
Pikuś, kupilem napinacz rolke napinajaca pasek. choc niektorzy jeszcze wymieniaja pompe wody tylko sie zastanawiam po co jak z chlodzeniem np u mnie nie ma klopotu
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez K@mil » 7 lut 2009, o 18:20

Golfik1986 napisał(a):choc niektorzy jeszcze wymieniaja pompe wody tylko sie zastanawiam po co jak z chlodzeniem np u mnie nie ma klopotu
'

No wymieniają i tak powinno sie robic, bo jesli padnie Ci pozniej sama pompa wody to musisz znow placic za rozbieranie rozrzadu :hyhy:

A jak wymienisz raz na te 60-80tys razem z rozrzadem za jedna robocizną to bedziesz spal spokojniej hehe :P
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Pikuś » 7 lut 2009, o 18:38

Wlasnie mi sie tak wydawalo ze beda takie ceny jak Wy piszecie. Mowil mi ze jest cos okolo 6 rolek i cos tam jeszcze. A co do firm to takie jak pisaliscie mowil ze to jedne z lepszych. Nie wiem wkoncu co on mial na mysli. Ale chcialbym wymienic tylko to co jest konieczne przy rozrzadzie.
Pikuś
Badacz tematu

Postprzez danielsonn » 7 lut 2009, o 18:42

a ja mam pytanie -

wczoraj byelm u mechanika i wymienial mi oszczelki pod nastawnbikiem i przy okazji ustawial kat wtrysku bo byl przestawiony i jak zdjal obudowe to okazalo sie ze jet tam olej :( tj pasek jest mokry itp

powiedzial ze trzeba bedzie wymienic simering, uszczelke pod glowica no i rozdzad...

teraz sie zastanawiam - bo rozrzad byl robiony 2 lata temu a w tym czasie przejechalem jakies 35 tys km wiec wcale nie tak duzo - czy wymienic simering i pasek i ta uszczelke czy caly rozrzad tj z rolkami itd ??

co mi radzicie ??
danielsonn
Czytacz

Postprzez SotoM » 8 lut 2009, o 02:44

nie daj sie namówić na uszczelke pod głowica jak piszesz...
przy nastepnej wymianie rozrządu zrób ten uszczelniacz wałka rozrządu bo to z niego leci olej i tylko z tamtad mógł on polecieć na rozrząd...
teoretycznie mozna wymienić sam pasek jesli rolki nie hałasuja
praktycznie- lepiej wymienić pasek,rolke prowadzaca małą i rokę napinajacą.
do wymiany uszczelniacza gdy jest zdiety rozrząd to nie problem go wymienic bo do rozrządu i tak i tak trzeba odkręcac koło wałka rorządu i zdejmowac pokrywe wałka aby zablokować wałek rozrządu...
ale to co piszesz ze pasek jest mokry w oleju to ja bym sie bał ciagnac przebieg dalej... juz jest mozliwośc przeskoczenia(przesliżniecia)paska...a to juz moze bardzo zabolec...
Panowie czemu wy sie tak upieracie z pompą wody aby ja wymieniać przy rozrządzie... aby wymienić pompe wody nie trzeba rozpinać rozrządu... wystarczy zdiac alternator - pompe wspomagania kierownicy odsunac , zdemontowac podstawy i juz jest dojscie aby całą pompe zdemontować...
Mój były SotoMoVWóz