rozrząd, jakie częsci?

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

rozrząd, jakie częsci?

Postprzez terrix » 10 sty 2009, o 13:39

witam. kończy mi się powoli rozrząd, pompa wody, a przez pompe paski będe tez wymieniał, powiedzcie mi co wchodzi w skład kompletnego rozrządu do diesla 1.9.. wiem, ze pasek rozrządu, napinacz, rolki... coś jeszcze? i jakby ktoś wiedział jakie paski klinowe (pompa troche uszkodzona ma bicie i pewnie paski troche nadwyrężyła)

powiedzcie mi jeszcze skąd bierzecie części - macie jakieś sklepy upatrzone, allegro? mieszkam we wrocławiu, jak ktoś ma coś do polecenia tutaj w okolicy to byłbym wdzięczny.

z góry dzięki!

[ Dodano: 2009-01-10, 12:41 ]
a jeszcze zapytam.. jak się nazywa czujnik temperatury ten przypięty do bloku silnika?

[ Dodano: 2009-01-10, 12:49 ]
a jeszcze zapytam.. jak się nazywa czujnik temperatury ten przypięty do bloku silnika?
terrix
Berbeć

rozrząd, jakie częsci?

Postprzez Nowal » 10 sty 2009, o 14:00

Rozrząd u nas nie ma rolki. W skład rozrządu wchodzą: Pasek i napinacz z tym ze są 2 rodzaje napinaczy jeden za ok 50zł a drugi za 90zł, musisz znac numer silnika zeby kupic wlasciwy lub kupic 2 i pozniej 1 oddac, pompa ok 60zł kosztuje, od razu wymien pasek wspomagania i alternatora. Oczywiscie rozrząd ma jescze koła zębate ale ich się nie wymienia, chyba ze są bardzo zuzyte, w co watpie.

Czujnik to popsostu czujnik cieczy chłodzącej, jezeli oczywiscie chodzi o ten co jest w plastikowym króćcu ( koszt 16zł)

Wsystkie ceny oczywiscie podałem jakie sa u mnie w miescie, nie kupowałem rpzez internet bo byłby problem np. z samym napinaczem.
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez marcinkoz2910 » 10 sty 2009, o 17:50

Obrazek
marcinkoz2910
Members

Postprzez terrix » 12 sty 2009, o 18:17

kupiłem właśnie częsci do rozrządu, ale zastanawia mnie jedno.. mówiłes Nowal, że nie ma u nas rolki tylko napinacz.. powiedziałem w sklepie do jakiego silnika i dali mi coś co na paragonie podpisane jest 'rolka napinająca' (za 55 zł).. poniżej foty tego elementu:

http://develop.euroimpex.pl/~marek/golf ... g_8745.jpg
http://develop.euroimpex.pl/~marek/golf ... g_8746.jpg

czy to aby na pewno to? może koleś się pomylił.

druga rzecz... mam dwa paski klinowe.. i nie wiem czy przypadkiem nie za mało, bo mam trzy elementy do napędzenia - alternator, pompa wody, wspomaganie.. może któreś elementy mają wspólny pasek?

[ Dodano: 2009-01-12, 17:19 ]
tak dla informacji podaję ceny moich elementów (sklep s-auto.com, wrocław ul. zgody 6):
- pompa wody - skf - 90 zł
- rolka napinająca - ruville - 55 zł
- pasek rozrzadu - gates powergrip - 72 zł
- pasek klinowy wzdłuzny - bosch - 35 zł
- pasek klinowy - bosch - 14 zł

[ Dodano: 2009-01-12, 17:22 ]
z tą rolką poszukałem toche na necie.. jest taka stronka: http://sklep.intercars.com.pl/ i tam dla swojego modelu można podobierać częsci, sa oznaczenia tych częsci, wymiary i zdjęcia. dla mojego silnika znalazłem coś co się nazywa 'rolka napinająca' i wygląda tak jak to moje. więc chyba mam wszystko ok. jade do mechanika :-)
terrix
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 12 sty 2009, o 21:42

terrix napisał(a):pasek rozrzadu - gates powergrip - 72 zł
:szok: :-o ile?? ja dałem jakieś 35zł :szok:
marcinkoz2910
Members

Postprzez Nowal » 13 sty 2009, o 00:05

Pisząc ze nie ma rolki mialem na mysli rolkę prowadzącą, jest tylko napinacz- rolka napinająca. Paski masz dobre 1 na wspomaganie, 2 na alternator i 3 rozrządu. Przepłaciłes cos za ten rozdządu bo ja dałem 55zł tej samej firmy, rolke napinającą masz ta tanszą(mniej skomplikowaną) Ja mam jakąś inną i 90zł kosztowała. Sam wymieniasz rozrząd?
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez terrix » 13 sty 2009, o 18:47

dziś odebrałem autko..:D wymieniałem rozrząd u mechanika.. mówił mi że 70 zł to normalna cena za ten pasek (może we wroc troche więcej kosztuje ten pasek niż na śląsku :-/ )

w autku była oryginalna pompa montowana przez vw, czyli miała już 15 lat... i była strasznie 'wymęczona'.. drgała, trzęsła się i pasek klinowy się dosyć mocno zużył - cały był popękany, aż cud że się jeszcze nie zerwał..

teraz tak cichutko chodzi wszystko, że jak wysiadałem z auta, prawie zapomniałem zgasić silnik :lol:
terrix
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki diesla