Musiałem założyć nowy temat, bo na mój poprzedni nikt już nie zagląda. Mam pytanie z czego dokładnie składa się rozrząd?. Ile jest napinaczy? ( niektórzy twierdzą że 2 niektórzy że 1 ). Mam golfa3 1.9 TDi 1996r
Wielkie Dzięki Kolego. Jutro jade kupić cały zestaw. Troche przeraziła mnie cena jaką powiedzieli mi w sklepie ( 400zł za komplet ), a to dlatego że wmawiał mi że w mk3 1.9 tdi jest 2 napinacze.
Dziś zdjąłem tą osłonę, jest tam 1 napinacz i 1 rolka prowadząca. Piszecie że zależy to od modelu silnika, gdzie sie sprawdza jaki to jest model? wiem że tdi ale jaki dokładnie to nie wiem.
W mk3 silniki w silnikach TDI zawsze jest to samo z rozrzadem jeden napinacz i jedna rolka prowadzaca!! Symbol silnika mozesz sprawdzic podnoszac klape bagaznika tam gdzie kolo zapasowe ! W mk3 z tego co sie orientuje montowano silniki TDI o takich symbolach 1Z, AFN , AHU , ALE
I znowu problem mam. Prosze pomóżcie! Osłona paska składa sie z 2 części plastikowych. Tą górna łatwo zdjąć, ale ta dolną nie wiem jak i tu sie zaczynają schody. Czy musze całe koło pasowe ( to na samym dole ) zdejmować żeby ten plastik zdjąć?? Ratunku
Musisz popuscic pompe od wspmagania ,sciagnac pasek , odkrecic 4 sruby (imbusowe) na kole pasowym walu korbowego , sciagnac kolo, sciagac szajbe na pompie wody (odkrecajac trzy sruby) i wtedy mozesz sciagnac dolny plastik odkrecajac 2 srubki i 1 nakretke!! Srubki po lewej stronie (patrzac od strony kola) a nakretka po prawej!!! Owocnej pracy!!!