Witajcie!
W sumie narzekać nie mogę, trochę walczę z blachą (1993r.) ale z silnikiem zrobiłem juz chyba wszystko. Mianowicie,wykonałem frezowanie czopa wału(koło pasowe) wymieniłem pompę oleju,uszczelniłem starannie silnik, i teraz chodzi równo i dobrze. Nie mogę jednak nigdzie znaleźć schematu podłączenia VAG-a a poprzedni wlaściciel miał kolizję z prawej strony i gdzieś te gniazda mu w naprawie zginęły a ja potrzebuję VAG-a do np. ABS-u. Druga sprawa i też nie mogę znaleźć to zachowanie silnika po uruchomieniu(zimny) niby pracuje równo ale dopiero po jakimś czasie (ok. 1 min.) zaczyna pracować dobrze tzn. nipierw popiskuje pasek o0d alternatora później się wszystko uspokaja, romawiałem ze swoim mechanikiem i jakoś nie może tego wytłumaczyć a jest tak od dawna co chyba usterką nie jest, mam wrażenie że silnik czeka na jakiś czujnik któryu mu sygnalizuje że jest OK! więc praca się wyraźnie wyrównuje i jak sądzę dopiero wtedy można jechać i wykorzystać moc w pełni. Szukałem faz uruchomienia silnika i nie znalazłem ale takie mam odczucia, i chodzę koło mojego Golfika bo na inny mnie już stać nie będzie a ten jednak jest dla mnie tak naprawdę wózkiem inwalidzkim bo jestem po wypadku ciężkim i mam stopień niepełnosprawności "znaczny"i często Golf wozi mnie np. do lekarza.Proszę o odpowiedź kogoś kto wie czy mam rację. Pozdrawiam!