słabo pali jak zimny

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

słabo pali jak zimny

Postprzez ziela » 15 kwi 2010, o 19:17

Witam, jak w temacie jak jest zimny silnik to słabo pali, zależy to też od temperatury powietrza bo jak jest ok 0 stopni to świece grzeją i pali dobrze lecz jak jest tak od 5 do 10-11 stopni to świece nie chcą grzać czasami się zaświeci kontrolka od świec i od razu gaśnie i tak kręcę tym kluczykiem żeby je zagrzać czasami się udaje a czasami nie. Wiecie w czym problem że tak słabo grzeją świece?? jak już odpali to potem pali na dotyk tylko przy pierwszym tak źle jest. no i jak postoi kilka godzin w takiej temperaturze jak wyżej mówiłem to znowu to samo. Pomóżcie mi bo już nie wiem co to może być i nie mam sił na to.
Ziela
ziela
Czytacz

słabo pali jak zimny

Postprzez prezesik » 15 kwi 2010, o 19:34

pierwsze to świece należałoby wymieniać co jakieś 20 tys. km.
Druga sprawa to może być uszkodzony przekaźnik świec żarowych nr 12.
prezesik
Members

Postprzez ziela » 15 kwi 2010, o 19:47

i myślisz ze to pomoze ?? a nie jest to wina czujnika jakiegos ??

[ Dodano: 2010-04-15, 19:50 ]
bo kontrolka chociaż by pokazywała że grzeje a tu nie świeci nic czyli nie grzeje bo jak odpali to chodzi bardzo dobrze. i jak zgasze po chwili i zapali znowu to bez problemu od razu pali.
Ziela
ziela
Czytacz

Postprzez prezesik » 15 kwi 2010, o 20:15

możliwe, że spaliła ci się zarówka w kontrolce os świec żarowych jak twierdzisz, ze grzeje, ale nie świeci kontrolka. Można to łatwo sprawdzić próbnikiem lub zwykłą żarówką z kabelkiem. żarówkę jednym końcem dotykasz do masy silnika (obudowy), w drugim końcem do kabla zasilającego świecę żarową, czyli ten gruby czerwony przy silniku przykręcony do świecy. Przekręcisz jkluczyk i jak będzie się świeciła Twoja żarówka a kontrolka nie to znaczy, ze masz zarówkę w zegarach spaloną.
A jak przy tym zabiegu dalej będzie ciężko palił na zimnym pomimo grzania świec to znaczy, że masz już liche świece i trzeba je wymienić na nowe.
prezesik
Members

Postprzez ziela » 15 kwi 2010, o 20:49

nie, żarówka działa bo jak jest w okolicach 0 stopni to świeci się i świece grzeją tylko jak jest w okolicach takich temperatur jak teraz to nie grzeją świece i nie wiem czemu. czy się ustawia gdzieś do jakiej temperatury mają grzać czy to tylko od czujnika zależy??
Ziela
ziela
Czytacz

Postprzez prezesik » 15 kwi 2010, o 20:51

grzanie świec żarowych zależy od czujnika temp. A przed uruchomieniem zimnego silnika zdejmij wtyczkę z czujnika temp. i powiedz jak silnik odpalił.
prezesik
Members

Postprzez ziela » 15 kwi 2010, o 20:57

a gdzie jest ten czujnik w którym miejscu on się znajduje??

[ Dodano: 2010-04-15, 21:27 ]
byłem odłączyłem czujnik i nic tak samo działało nie świeciła się kontrolka i nie chciał odpalić. nie wiem co jest grane, czytałem coś że może to być jakaś kostka stacyjki czy to też jest prawdopodobne??
Ziela
ziela
Czytacz

Postprzez prezesik » 15 kwi 2010, o 21:41

jakby to była kostka stacyjki to nie będziesz miał świecących się kontrolek czerwonych.
prezesik
Members

Postprzez ziela » 15 kwi 2010, o 21:47

aha to kostka odpada. muszę zobaczyć jak świece wyglądają i ten czujnik nowy kupić a drogi jest taki czujnik??
Ziela
ziela
Czytacz

Postprzez Nowal » 16 kwi 2010, o 08:19

ziela, kolega ci napisał zeby wymienic swiece i tak tez zrob, albo chociaz je wyjmij i sprawdz. Czujnik w sklepie 16zł a serwisie ok 60zł z tym ze warto zainwestowac w ten z ASO bo zamienniki czesto oklamuja. Na kontrolki to nie patrz, bo z tym u mnie tez sa jaja a auto pali dobrze. Sprubuj przekrecic kluczyk rano i poczekac pare sek, ze skrzynki z bezpiecznikami powinienes uslyszek pstryknięcie co bedzie oznaczalo ze zakonczylo sie grzanie swiec, jak tego nie bedzie to znaczy ze w ogole nie grzeja i bedzie to wina przekaznika. Mozna to jeszcze sprawdzic trzymajac reke na przekazniku od swiec zarowych i przekrecajac kluczyk bedziesz czul pstryknięcie. Zacznik od przekaźników a pozniej swiece, czujnik na koncu.
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez prezesik » 16 kwi 2010, o 09:23

Nowal napisał(a):wymienic swiece i tak tez zrob, albo chociaz je wyjmij i sprawdz
ale "na oko" to to nic nie sprawdzi. Ja wymieniałem świece w polo 1.4D i były jak nówki, an nie popalone, ani nie zwęglone.
Także moim zdaniem pierw sprawdzenie (próbnikiem), czy w czasie grzania świec dochodzi prąd do świec, jak dochodzi to raczej wymiana świec na nowe.
prezesik
Members

Postprzez Nowal » 16 kwi 2010, o 13:36

prezesik25 napisał(a):
Nowal napisał(a):wymienic swiece i tak tez zrob, albo chociaz je wyjmij i sprawdz
ale "na oko" to to nic nie sprawdzi. Ja wymieniałem świece w polo 1.4D i były jak nówki, an nie popalone, ani nie zwęglone.
Także moim zdaniem pierw sprawdzenie (próbnikiem), czy w czasie grzania świec dochodzi prąd do świec, jak dochodzi to raczej wymiana świec na nowe.

a gdzie napisałem ze sprawdzic na oko? przewód +od aq i do swiecy.
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla