Strzały

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Strzały

Postprzez Hellboy » 13 kwi 2008, o 21:15

Mam pytanko. Sprawdzalem sobie dzisiaj od ilu obrotów na jałowym zaczyna mi leciec czarny dym z rury i zauwazylem ze podczas mocniejszego depniecia (ok 3500-4000rpm) slychac takie ciche strzelanie z okolic silnika..

To normalne czy powinienem zacząć sie tym martwić?

Druga sprawa, tak przy okazji - wracalem do domu, zaparkowalem auto, wylaczylem silnik, otworzylem drzwi i wrzucilem pierwszy bieg (zawsze zostawiam go i na biegu i na ręcznym) i zauwazylem ze skrzynia chodzi conajmniej glosno. Z ciekawości powrzucałem tez inne biegi i na wszystkich takie tępe gruchnięcia. To normalne przy wyłaczonym silniku?

Jeśli uznacie że to głupie pytania, to prosze bez nerwow bo dzisiaj wlasnie mija dopiero miesiac jak mam auto... Ucze sie:) Z góry dziekuje za odpowiedzi.
Ostatnio edytowano 17 kwi 2008, o 08:18 przez Hellboy, łącznie edytowano 1 raz
Hellboy
Czytacz

Strzały

Postprzez eXodus » 14 kwi 2008, o 22:05

jesli chodzi o wrzucanie biegow..to raczej tak..glosno chodzi skrzynia..nawet w nowych autach jak stoisz na zewnatrz i ktos zmieni bieg przy wylaczonym silniku to slychac gupi dzwiek:D ostatnio stala obok mnie subareta sti i gosc bawil sie biegami niczym swoim malym:D i bylo slychac przy wlaczonym silniku skrzynie..a nie wydaje mi sie zeby mu sie rozlatywala :D

to strzelanie..to kazdy benzyniak tak ma..jak zgasisz jak bedzie cieply to slychac takie cyk cyk cyk..cos tam strzela..ale nawet ja nie wiem co :P :oops: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ale Ty masz dezela:P to nie mam pojecia :> a to jest turbodesel czy desel? moze po katingu nie wystudziles turbiny ;> ? :krzeslem: :kibel:
Moje życie to te krótkie chwile na trasie.Nic innego się nie liczy.Przez te 10 sekund albo i mniej...
jestem wolny...
eXodus
Czytacz

Postprzez Hellboy » 14 kwi 2008, o 22:17

jest z turbo - i zawsze po jakielkowiek jeździe czekam chwile, wedle przykazań:)
ze dwa razy tylko mi sie zdarzylo ze do szkoly spozniony lecialem, to wylaczylem od razu - ale to po przejechanych 8km (tyle mam do szkoly), raczej spokojnym tempem.

Staram się dbać o silniczek, mimo że się rozechlał i pije 10/100...
Hellboy
Czytacz

Postprzez eXodus » 15 kwi 2008, o 08:35

desel? imposible? co tam masz ? 1.9 TDI ?
Moje życie to te krótkie chwile na trasie.Nic innego się nie liczy.Przez te 10 sekund albo i mniej...
jestem wolny...
eXodus
Czytacz

Postprzez Hellboy » 15 kwi 2008, o 09:56

1.9 TD, bez I (75KM) - widze że nie tylko ja jestem zdziwiony tym strzelaniem i spalaniem... :lol:
Hellboy
Czytacz

Postprzez eXodus » 15 kwi 2008, o 18:35

yy to ja juz raczej nie pomoge;/ a jest w td lambda ? jest chyba nie?jak jest to moze ona piardla i dlatego masz takie spalanie xD albo Ci wahe kradna:PP
jestem wolny...
eXodus
Czytacz

Postprzez Hellboy » 15 kwi 2008, o 21:45

Kraść nie kradną w wskaźnik podczas jazdy opada w oczach...:/

A skoro mówisz że sonda to mnie nawet pocieszyłeś ciut - ze spalaniem postawiłem na wtryski, a sonda to raczej tanszy interes:) W czwartek jestem w sumie umowiony z kumplem na kanał i mi sprawdzi sonde jakims symulatorem czy cuś. Chciałem sprawdzić każdą możliwość. A w weekend wymienam termostat (temp. silnika stale 80stopni, a jak mu cos odwali to nagle do 110 potrafi)

Ale te strzały nadal mnie ciekawią

Co jeszcze mnie zaczeło ciekawić to że jedno z kół przy silniku nie kręci sie rowno (nie powiem wam jak sie to nazywa bo nie wiem, ucze sie dopiero). Dołaczam w załaczniku filmik, chodzi o te koło co widać niżej. Strasznie lata, sie kolebie, jak by było krzywe albo luźne. Co to jest? Na filmiku nie widać tego ruchu, bo telefonem nagrywane, jest po to zeby pokazac o co mi chodzi.

Dziekuje ludziska z góry za pomoc! :niepewny:
Hellboy
Czytacz

Postprzez eXodus » 16 kwi 2008, o 17:40

no to jest chyba pasek i kola od alternatora :> tam masz ze 3 kola tak? to moze nie dokrecone jest poprostu..zobacz czy lata..tylko na wylaczonym silniku bo Ci reke urwie;/ :mrgreen:
jestem wolny...
eXodus
Czytacz

Postprzez Hellboy » 16 kwi 2008, o 20:10

od alternatora jest ten pasek widoczny wyżej na filmiku, w lewym dolnym rogu na filmie eidac kawałek alternatora. Co to jest to nizej? Koła faktyczne są 3, chodzi o te średniej wielkości. Sprawdze jutro z rana czy lata na wylaczonym, bo teraz juz nie chce na dół mi sie schodzic:/ (na 4 pietrze mieszkam, windy brak :zly: )
Hellboy
Czytacz

Postprzez slawek317 » 16 kwi 2008, o 21:01

witam, prawdopodobnie lata ci kolo pasowe na wale czyli masz chyba do regeneracji czop wału miałem to samo, albo niedokręcone śruby w co wątpię
slawek317
Czytacz

Postprzez Hellboy » 16 kwi 2008, o 21:09

a taka regeneracja to ile mniej wecej kosztuje? /nastepne koszty :-x /
Hellboy
Czytacz

Postprzez slawek317 » 16 kwi 2008, o 21:46

koło 600-700 sama regeneracja czopu wału: 150zł zł tylko mi zmienili ten klin na klin od tdi-ka który jest mocniejszy no i śmigam nim już rok czasu :)
slawek317
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla