swiece nie grzeja, dlaczego?

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez lysutki » 22 lut 2009, o 12:20

do tej pory wszystko bylo super, swiece troche wiekowe, ale jeszcze grzeją. Przy mega mrozach grzalem je 2 razy i odpalal idealnie.
Wczoraj wieczorem chcialem odpalic i takie objawy:
kontrolka od grzania swic zapala sie na chwilke, kolo pol sekundy, po czym gasnie i juz sie nie zapala.
jak wlaczam zaplon od nowa to dokladnie tak samo.
w koncu odpalilem auto - pokrecilem pokrecilem i zapalil bez swiec.

co to moze byc? przekaznik?
jesli tak to moze wiecie jaki to przekaznik i gdzie dokladnie go znajde?

[ Dodano: 2009-02-22, 11:23 ]
no VAGa moge podjechac dopiero w poniedzialek, ale moze da sie cos jeszcze dzisiaj wyczarowac?

aha, to moze byc pomocne
rano mylem auto, pozniej po jakis 2 godzinach odpalilem bez cisnien (mrozik zlapal tuz po tym jak umylem auto)
ale to chyba nie jest przyczyna...
lysutki
Badacz tematu

Postprzez opolanin » 22 lut 2009, o 12:42

lysutki, jeśli chodzi o przekaznik to podaje niżej link i będie on zaznaczony jako R12
http://www.golf3.pl/topics28/bezpieczni ... vt4560.htm
opolanin

Postprzez lysutki » 22 lut 2009, o 12:52

jesli pompa paliwa dziala, tzn ze to nie wina przekaznika, czy tak?
lysutki
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 22 lut 2009, o 14:11

Pompa paliwa w dieslach jest mechaniczna, napędzana od silnika i nie ma nic wspólnego z przekaźnikiem grzania świec.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez opolanin » 22 lut 2009, o 14:34

Zico63 napisał(a):Pompa paliwa w dieslach jest mechaniczna, napędzana od silnika i nie ma nic wspólnego z przekaźnikiem grzania świec.

ten przekaznik w dieslach odpowiada za swiece zarowe a w benzyniakach za pompę paliwa
opolanin

Postprzez v12party » 22 lut 2009, o 15:25

Witam. A zapal sobie światełko na podsufitce i zobacz jak przed i po odpaleniu wygląda.Bo jeśli po odpaleniu będę się słabiej świeciła podsufitka to świece chyba nie grzeją (lub przekaźnik) jakoś mi to elektryk mówił ale już nie pamiętam.No ale jeśli pali to przekaźnik będzie dobry czyli świece. Ja podobnie miałem ale wtedy auto mi nie chciało odpalić bo świece mi się zjarały i kupiłem nowe a przekaźnik wszystko w porządku był i teraz mam ok wszystko a p ;-) . Jak się coś mylę to proszę o poprawienie mnie :)
v12party
Czytacz

Postprzez lysutki » 22 lut 2009, o 19:47

sprawdzilem dzisiaj po poludniu i wszystko wrocilo do normy... grzeja swiece jak grzaly zawsze.
jutro podjade na VAG jesli sie uda - nie zaszkowdzi na pewno i moze wymienie przekaznik na wszelki wypadek - moze sie zuzyl troche i szwankuje...
swieczki mam juz stare, ale grzeja, do konca zimy powinny sobie poradzic
lysutki
Badacz tematu

Postprzez jacek_dd » 22 lut 2009, o 22:59

Możesz mieć też walnięty czujnik temperatury silnika i przez to świece też się nie będą załączać.
jacek_dd
Czytacz

Postprzez lysutki » 23 lut 2009, o 01:12

ale temperature podczas jazdy pokazuje jak najbardziej dobrze, chyba ze to tylko czujnik do zalaczania swiec

[ Dodano: 2009-02-23, 17:25 ]
i znowu sie zepsulo... mechanik sprawdzil mi to w ten sposob, ze odlaczyl kable od czujnika i wtedy swiece grzaly, jak podlaczyl to przestaly grzac - czujnik do wymiany.
lysutki
Badacz tematu

Postprzez jacek_dd » 23 lut 2009, o 19:42

No właśnie .
jacek_dd
Czytacz

Postprzez lysutki » 25 lut 2009, o 12:25

odpalilem pare razy odpinajac czujnik, zeby swiece sie zagrzaly i chyba dobilem swiece, bo teraz grzeja ale chyba juz nie wszystkie.
w sumie przy takim odpalaniu silnik pracowal a swiece jeszcze przez kilka sekund grzaly - mozliwe ze sie przegrzaly, nie?

[ Dodano: 2009-02-25, 16:11 ]
no swietnie, kupilem swiece po numerze VIN i oczywiscie sie okazalo ze nie pasuja :D

[ Dodano: 2009-02-26, 19:08 ]
CZYTAJCIE DOKLADNIE

Swiece wymienione na noweczki, czujnik wymieniony na nowiutki.
swiece grzeja tylko po odpieciu czujnika.
okazuje sei ze czujnik stary byl dobry, bo podpialem go pod kable i oblozylem sniegiem - wszystko wrocilo do normy - swiece grzeja, silnik zapala jak nalezy, kontrolka dziala jak nalezy.
Podpinam kable do czujnika zamontowanego i znow to samo - brak grzania...
Zauwazylem tez ze grzeja bez odpinania czujnika przy duzych mrozach!

Z tego co wiem w moim aucie jest grzanie dwojakie - nazwijmy to letnie i zimowe (moze nie profesjonalna nazwa, ale wiadomo o co mi chodzi :D)
Z tego by wynikalo ze grzanie zimowe dziala bo przy mrozie i sniegu na czujniku wszystko pracuje jak dawniej, a przy nieco wyzszej temp. od zera nie mam grzania na swiecach...

Sprawdzalem dzisiaj auto VAGiem i wyszlo 0 bledow.
Bezpieczniki sprawdzalem - dobre
Przekaznik wyglada na dobry, choc u kumpl aw Golfie 3 TD wyjelismy przekaznij R12 i swiece dzialaly tak samo jak bysmy go nie wyjeli czyli poprawnie dzialaly.
Wiec to nie moze byc wina przekaznika - u mnie jak wyjalem przekaznik R12 rowniez zero zmian - nie dziala jak powinno.

POMOCY!! ma ktos moze schemat układu zasilania swiec???? sprawdze wszystko pokolei, bo nie wiem co jeszcze mi pozostaje :(

[ Dodano: 2009-03-14, 21:51 ]
po pewnym czasie okazalo sie ze auto juz w ogole ma problemy z odpalaniem.
przyczyna bylo uszkodzenie sterownika (nie wiem co dokladnie ale koszt naprawy byl 150 zł u elektronika) juz jest znacznie lepiej po naprawie, musze jeszcze tylko podjechac na regulacje kata wtrysku.
czujnik byl dobry :)
lysutki
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki diesla