odpalilem pare razy odpinajac czujnik, zeby swiece sie zagrzaly i chyba dobilem swiece, bo teraz grzeja ale chyba juz nie wszystkie.
w sumie przy takim odpalaniu silnik pracowal a swiece jeszcze przez kilka sekund grzaly - mozliwe ze sie przegrzaly, nie?
[ Dodano: 2009-02-25, 16:11 ]no swietnie, kupilem swiece po numerze VIN i oczywiscie sie okazalo ze nie pasuja
[ Dodano: 2009-02-26, 19:08 ]CZYTAJCIE DOKLADNIE
Swiece wymienione na noweczki, czujnik wymieniony na nowiutki.
swiece grzeja tylko po odpieciu czujnika.
okazuje sei ze czujnik stary byl dobry, bo podpialem go pod kable i oblozylem sniegiem - wszystko wrocilo do normy - swiece grzeja, silnik zapala jak nalezy, kontrolka dziala jak nalezy.
Podpinam kable do czujnika zamontowanego i znow to samo - brak grzania...
Zauwazylem tez ze grzeja bez odpinania czujnika przy duzych mrozach!
Z tego co wiem w moim aucie jest grzanie dwojakie - nazwijmy to letnie i zimowe (moze nie profesjonalna nazwa, ale wiadomo o co mi chodzi
)
Z tego by wynikalo ze grzanie zimowe dziala bo przy mrozie i sniegu na czujniku wszystko pracuje jak dawniej, a przy nieco wyzszej temp. od zera nie mam grzania na swiecach...
Sprawdzalem dzisiaj auto VAGiem i wyszlo 0 bledow.
Bezpieczniki sprawdzalem - dobre
Przekaznik wyglada na dobry, choc u kumpl aw Golfie 3 TD wyjelismy przekaznij R12 i swiece dzialaly tak samo jak bysmy go nie wyjeli czyli poprawnie dzialaly.
Wiec to nie moze byc wina przekaznika - u mnie jak wyjalem przekaznik R12 rowniez zero zmian - nie dziala jak powinno.
POMOCY!! ma ktos moze schemat układu zasilania swiec???? sprawdze wszystko pokolei, bo nie wiem co jeszcze mi pozostaje
[ Dodano: 2009-03-14, 21:51 ]po pewnym czasie okazalo sie ze auto juz w ogole ma problemy z odpalaniem.
przyczyna bylo uszkodzenie sterownika (nie wiem co dokladnie ale koszt naprawy byl 150 zł u elektronika) juz jest znacznie lepiej po naprawie, musze jeszcze tylko podjechac na regulacje kata wtrysku.
czujnik byl dobry