Świece żarowe

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Świece żarowe

Postprzez clive120 » 29 gru 2009, o 00:23

Witam mam taki problem. Mianowicie. Kiedy przekręcam zapłon a aucie na zimnym silniku moje świece żarowe zapalają się na jakieś 2-3 sek. Później gasną i za kolejne 2 sek. znowu się zapałają i święcą wtedy jakieś 20 sek. Tak się dzieje przy zimnym silniku. Kiedy jest ciepły silnik świeca żarowa świeci się jakieś 20 sek. i gaśnie i tak się dzieje przy każdym włączeniu zapłonu. Przekaźnik świec żarowych jest nowy bo wymieniałem go i zaczęło mi się tak dziać jak powyżej opisałem. Dlaczego tak się dzieje. Co może być powiewem tak długiego świecenia kontrolki. Słyszałem o przekaźniku wycieraczek że jest on progamowalny. moze takie przekaźnik świec żarowych który posiadam jest równiez na akiej zasadzie. pozdro i czekam na jakieś propozycje.
clive120
Czytacz

Świece żarowe

Postprzez Snejk18 » 29 gru 2009, o 01:08

clive120 napisał(a):bo wymieniałem go i zaczęło mi się tak dziać jak powyżej opisałem

Włożyłeś nowy czy używany?? Jak nowy, to czy ori czy jakąś podróbę ??

clive120 napisał(a):Słyszałem o przekaźniku wycieraczek że jest on progamowalny

Zupełnie nie związane z twoim problemem. W wycieraczkach możesz programować tylko długość przerw między ruchami, na biegu przerywanym. Przekaźnik świec sam reguluje długość grzania się świec.

clive120 napisał(a):Dlaczego tak się dzieje. Co może być powiewem tak długiego świecenia kontrolki.

A sprawdzałeś czy masz dobre świece żarowe ??
Snejk18
Fanatyk

Postprzez clive120 » 29 gru 2009, o 01:19

swiece ok z co do tego przekaxniak wycieraczek to myslemelem ze moze tez tak sie robi z przeaxnikiem do siwec zarowych
clive120
Czytacz

Postprzez Bradley » 29 gru 2009, o 14:30

Sprawdzilbym czujnik temperatury plynu.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez WASKIVR6 » 2 sty 2010, o 00:32

Bradley napisał(a):Sprawdzilbym czujnik temperatury plynu.

Dokladnie trzeba tak zrobic a najlepiej to vagiem zobaczyc na blokach mierzonych przy zimnym silniku a potem na rozgrzanym jakie wartosci faktyczne pokazuje czujnik temp.Moze byc tak ze nie dziala i wtedy przy rozgrzanym silniku sterownik podstawia zastepczy sygnal o wartosci -40 stopni i dlatego uruchamia swiece.
WASKIVR6
Czytacz

Postprzez Pascal » 3 sty 2010, o 01:35

Bradley napisał(a):Sprawdzilbym czujnik temperatury plynu.

WASKIVR6 napisał(a):Dokladnie trzeba tak zrobic

Albo sprawdzić sterownik grzania świec żarowych,bodajże o numerze 120 znajduje się on pod zbiorniczkiem płynu chłodzącego.Czarna mała puszeczka ;-)
Pascal
Members

- - -

Powrót do Silniki diesla