Zrobiłem teścik -porównałem bioester-cena 2,99.ekodiesel-3,75 i verva-3,94.Na każdym paliwie jeżdziłem w ten sam sposób i na takiej samej trasie.Ekonomika jazdy najlepsza okazała sie dla vervy bo spalanie mi wyszło 4,7/100 km,ekodiesel-5,3,bioester-6,1.Uważam że moj golfik jeżdziłby bez problemu na "frytkach" przez długi czas bo bioester ma wszelkie potrzebne certyfikaty i mieści się w normach dotyczących paliw płynnych bo inaczej nie był by sprzedawany na stacji.jednak ze wzegledu na niższa kaloryczność w jednostce objętości spalanie jest znacząco wyzsze i przy obecnych relacjach cenowych nie jest opłacalne.przy cenie vervy ok4 zł bioester na stacji bliska powinien kosztować 2,5-2,6 wtedy lał bym własnie bioester.po zatankowaniu ekodiesla dolewam odrobinę bioester bo ma dobre własciwości smarne.
[ Dodano: 2009-08-28, 14:06 ]tak samo ..lub podobnie jest z opałem-bańka 20 litrów kosztuje około 3 zł a spali na pewno więcej.Nie twierdzę ze oo,bioester,olej po frytkach czy inne paliwo jest szkodliwe dla silnika bo sądzę ze to można stwierdzić jedynie w testach w warunkach laboratoryjnych gdzie wyelminuje sie czynniki powiedzmy"inne" majace wpływ na trwałośc silnika twierdze tylko że srednio to się kalkuluje pod wzgledem ekonomicznym...
[ Dodano: 2009-08-28, 14:07 ]banka 20 litrów-60 zł tj 3 zł za litr...