tankowanie a pojemnosc baku

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez Muscl » 6 mar 2009, o 14:58

Ostatnio zatankowałem do pełna i wyszło mi tylko 45l ? czemu tak mało a miałem rezerwe przy dole wskaźnik oszukuje jeśli tak to jak to naprawić ?
Muscl
Czytacz

Postprzez mani51 » 6 mar 2009, o 15:43

wskaźnik oszukuje jeśli tak to jak to naprawić ?

tak, wskaźnik oszukuje i nie da się z tym nic zrobić. Jak poszukasz trochę na forum to się przekonasz, że tak właśnie jest w golfach :-/
mani51
Members

Postprzez krootki » 10 lis 2010, o 23:02

Cześć i czołem, pod temat się podpiąłem ;)

Problem dotyczy pojemności zbiornika paliwa.

Dziś zajechałem na stację, wydaje mi się że miałem około 6-8l paliwa (raczej nie więcej). Zalałem pod sam korek i weszło 41,4 litra, co razem daje około 50 litrów. Pojemność zbiornika to 55 litrów, więc zastanawiam się gdzie podziało mi się 5 litrów pojemności baku? :) Już bardzo dawno nie lałem od zera do pełna, ale zawsze wydawało mi się że ponad 50 litrów wchodzi.

Ostatnimi miesiącami to tak tankowałem po ćwierć baku, liczyłem (po średnim spalaniu) na ile mi powinno wystarczyć, i jak było parę litrów w baku (wskazówka gdzieś na początku rezerwy) to dotankowywałem do tej ćwiartki itd itd.

Czy może być tak że ropa schodziła mi zgodnie z obliczeniami - ale na rezerwie miałem w baku dużo więcej niż mi się wydawało że mam? Wiem że wskazania poziomu paliwa w golfach trzeba traktować z pewnym przymrużeniem oka - ale jaki jest "margines błędu"? Zawsze wydawało mi się że na rezerwie jest około 7 litrów, czyli jakieś 130-150km. Czy różnica we wskazaniach może być tak duża, że gdy wskazówka wchodzi na rezerwę, to ja mam tam jeszcze z 12 litrów zamiast 7?

Kilka postów wyżej wyczytałem o odpowietrzniku, że trzeba coś tam wcisnąć i wtedy powietrze schodzi i wchodzi więcej.. Czy powietrza mogło nazbierać się aż tyle żeby dać zaginione 5 litrów pojemności?

I na koniec pytanie do tych, którzy wyjeździli ropkę do zera - gdzie była wskazówka, gdy auto stawało? Równo na 0, czy może poniżej?

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :ok:
Life's simple.
Make your choice - and don't look back.
krootki
Czytacz

Postprzez K@mil » 10 lis 2010, o 23:05

Odpowietrz bak :) przy wlocie po lewej stronie jest taki maly guzik i wtedy wejdzie jeszcze z 7litrów

krootki napisał(a):I na koniec pytanie do tych, którzy wyjeździli ropkę do zera - gdzie była wskazówka, gdy auto stawało? Równo na 0, czy może poniżej?

Wskaznik u nas w aucie działa jak chce :) nie patrz sie na niego za bardzo :)
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez krootki » 10 lis 2010, o 23:11

Ok, dzięki ;-)
Life's simple.
krootki
Czytacz

Postprzez Procent » 12 lis 2010, o 22:39

Jak wyjeździłeś ropkę do końca to licz się niebawem z kosztami jakie będziesz miał robiąc tak dalej. ON smaryję pompę paliwową więc jeżdżąc do ostatnich kropli katujesz pompę. Mi weszło 60 l po odpowietrzeniu. A miałem już na 2 kresce rezerwy
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez tokarszczak » 15 lis 2010, o 08:19

Mi najwięcej udało się "upchnąć" 67l z odpowietrzeniem. Posiadam wersję wariant, wskazówka paliwa już ledwo się unosiła po odpaleniu stacyjki.
Raz zdarzyło mi się wyjeździć zbiornik do 0 i zbrakło mi paliwa to było jakoś zaraz po kupnie jak za radą mądrego ojca czekałem aż mi się rezerwa zaświeci :) a byłem akurat w drodze na stację. Wtedy wskazówka już nawet nie drgała.
U mnie jest tak , że jak wskazówka zaczyna wchodzić na czerwone pole to mogę jeszcze 200km przejechać. Chodzi nawet dobrze jeszcze jakoś nigdy mnie nie oszukała.
tokarszczak
Czytacz

Postprzez krootki » 15 lis 2010, o 18:06

Procent napisał(a):Jak wyjeździłeś ropkę do końca to licz się niebawem z kosztami jakie będziesz miał robiąc tak dalej.

Właśnie nigdy dotąd nie wyjeździłem do ostatniej kropli, stąd też pytanie przy jakim wskazaniu może braknąć.
Life's simple.
krootki
Czytacz

Postprzez tokarszczak » 15 lis 2010, o 20:35

jeżeli wskazówka zejdzie ci na ostatnią z 3 czerwonych kresek to lepiej jedź na najbliższą stację.
tokarszczak
Czytacz

Postprzez inusei » 11 kwi 2011, o 09:10

mowicie ze wskazowka poziomu paliwa pokazuje co chce?
u mnie działa elegancko i rowniutko. wskaznik podzielonby kreskami na 8 czesci i kazda taka czesc to ok 115km ;p wiec ja po wskazniku licze ile jeszcze przejade i i jeszcze ani razu sie nie nacialem. tankuje zawsze gdy zostaje mi jedna przsedziałka czyli ponad 100km i wchodzi mi 55l (mam varianta z 60l zbiornikiem), srednie spalanie 5,5 wiec wszystko sie matematycznie zgadza... na pelnym zbiorniku przejezdzam 900-1000km. mozna by wiecej ale ja raczej dynamicznie i szybko smigam ;p
inusei
Berbeć

bak

Postprzez din » 13 kwi 2011, o 08:09

Ja też mam varianta i niby bak ma 60 litrów a wiele razy już zatankowałem do niego ponad 70
din ;))))
din
Badacz tematu

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki diesla