tdi nie odpala

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

tdi nie odpala

Postprzez marivsz » 10 lip 2009, o 22:47

witam
mam problem ze swoim tdi 90km. otóż jadąc podciągnołem go do 4 tyś rpm i po tym silnik sam wszedl na obroty do końca skali. po ok 3 sek zgasilem silnik przekręcając kluczyk. nic nie zastukało nic nie zapukalo. zatrzymałem się po kilkuset metrach ale silnik już nie odpalił mimo kilku prób. przy próbie kręcenia nie slycha żadnych niepokojących odglosów. wszystkie kontrolki świecą i gasną prawidlowo. odpiolem dolot do turbiny nie ma ani kropli oleju , lopatki chodzą leciutko. jutro sprawdze czy pompa podaje paliwo, a potym już pozostanie tylko vag. czytalem że to może byc
1. rozbiegnięcie silnika
2 zawieszenie listwy w pompie
pompa na sterowniku przyspieszenia nie na lince. model bora . prosze o poradę czy ktoś mial podobny przypadek???
każda podpowiedz może być trafna
marivsz
Berbeć

tdi nie odpala

Postprzez Procent » 10 lip 2009, o 23:01

mi się wydaje że pompa padła skoro teraz już nie odpalił, ale dziwi mnie że sam pociągnął do końca skali. musisz podpiąc pod VAG-a bo tak na sucho to cięzko stwierdzić
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez marivsz » 10 lip 2009, o 23:07

tylko co ma oznaczac zę padla pompa. obcięlo klina, przeskoczyla czy też cośz elektroniką. jutro podepne i zobaczę
marivsz
Berbeć

Postprzez Procent » 11 lip 2009, o 00:59

poprostu nie podaje paliwa. Ale to tylko moje przypuszczenia bo problemów może być multum
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez leopard » 11 lip 2009, o 01:21

taki objaw zrobi zwarcie kabli pompy wtryskowej - kable sterujące pracą nastawnika po zwarciu podadzą w ciągu ułamka sekundy maksymalną dawkę paliwa ... to jest gdybanie - podłącz VAG'a i zobacz jakie błedy się posypały
leopard
Members

Postprzez marivsz » 11 lip 2009, o 22:56

vag nie pokazał ani jedngo blędu. wniosek uszkodzenie mechaniczne. na telefon gośc od pomp powiedzial że glówka poleciała w pompie. podczas wizyty, bo mechanic od pomp przyjechal do pacjenta, okazalo się że główka ok. przyczyna paliwo- skutki przychaczenie główki i zasyfienie pompy. tak mozna wieżyc warsztatom. sk..syny dwa razy powinni mi wymienic filtr paliwa, ani razu tego nie zrobili. filtr nie wymieniony od 2005 r. gośc przeczyścil pompe o maszyna gada. temat zamknięty :bigok: :super:
marivsz
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki diesla