Temperatura i obroty

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Temperatura i obroty

Postprzez Rychel » 4 lut 2009, o 12:44

Witam!

Mianowicie mam 2 problemy:

1. Chodzi o temperature, wskazowka ciezko sie podnosi dopiero po dluzszej jezdze dochodzi do 70 stopni, ale dzis go troche pogazowalem i skoczyla mu na ok 80 ale zaraz spadała. Otwarłem maske i krecily sie wentylatory(czy one nie powinny od 92 stopni sie zaczac krecic?). Co ja mam wymienic termostat czy jakies czujniki??

2. Jeśli chodzi o obroty to dzis zauwazylem ze jak sie juz "nagrzeje" to strasznie powoli spadaja na jałowym, męczy mnie to bo u ojca w aucie nie spadaja tak powoli. W czym tu jest problem?

1,9Td, 92r
Rychel
Czytacz

Temperatura i obroty

Postprzez Vwmori » 5 lut 2009, o 22:33

Co do pierwszego problemu to może czujnik jest poprostu zepsuty ( oszukuje na skali) A wentylatory jak pracują to jest dobrze. proponuje podpiąć sie pod vaga bedziesz wiedział czy to czujnik. natomias na 2 problem nieiwiem kolega tez ma 1z i też mu strasznie wolno obroty spadaja.
Vwmori
Czytacz

Postprzez morsdicti » 5 lut 2009, o 22:50

1 problem - nie patrz na ten wskaźnik bo on tam gówno pokazuje .... podłącz się pod komputer zobacz jaka jest rzeczywiście temperatura (hmm w TD już można coś takiego sprawdzić VAGiem ? :P ) ja powiem tak ja mam cały czas 80 stopni ... a teraz ostatnio jak się cieplej zrobiło jest 90 :) tak samo i jak źle pokazuje ilość paliwa tak i źle pokazuje temperature .....

2 problem - to diesel normalne że tak obroty spadają powoli ... przynajmniej w autach z którymi miałem styczność jeżeli rozumiem co napisałeś .... tak zaobserwowałem :|
morsdicti
Members

Postprzez kajtek » 5 lut 2009, o 22:57

u mnie tez powoli obroty spadają, nie przejmuje sie tym zbytnio ;-)
kajtek
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez arcus » 6 lut 2009, o 12:40

u mnie tak jak u przedmówcy :-) widocznie tak musi być ;-)
arcus
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki diesla