Witam jaka jest prawidłowa temperatura silnika 1,9 tdi 110 AFN mam taki problem ze gdy samochud odpale i stoi temp wskazuje 90 stopni gdy tylko jadę po jakimś czasie wskakuje na 75 -80 tam chyba 3 kreska . Termostat do wymiany
Ja dzisiaj wymieniłem króciec w 1.9 gtd i poleciałem się przejechać 8 km
i wskazywało około 100°C jak trochę ostygł dolałem wody więc jutro zobaczę jak temperatura , a co wy na to żeby przerobić chłodnice na odpalanie w kabinie + samoczynnie tak jak teraz jest czyli jak ma więcej niż 90°C
Szheyk napisał(a):co wy na to żeby przerobić chłodnice na odpalanie w kabinie
Po co ? ? Chcesz włączać przy np 80 stopniach ? Po co .
Ma mieć 90 stopni i basta. Seryjnie jest wszystko dobrze zrobione, nie trzeba nic kombinować. Wystarczy dobry termostat itp
dokladnie tylko i wylacznie DROZNA chlodnica drozny uklad nie zakamieniony drozna nagrzewnica i sprawna pompa wody, dobry termostat... i oczywsicie dobra uszczelka pod glowica
jesli to jest spelnione to nawet jak co jakis czas wlaczy sie wentylator chlodnic to wszystko ma dzialac jak nalezy i sie nie przejmowac niczym jak cos nie domaga tzn za zimno czy za cieplo sprawdzic termostat bo moze sie zaciol i pompe wody czy jest wydajna i sprawdzic droznosc nagrzewnicy czyli obydwa weze dochodzace do niej musza byc cieple
Nie pytaj ile więcej pali na zepsutym termostacie. Tak jak już koledzy wecześniej pisali lepiej wymienić przed zimą. Gdy przyjdzie zima będziesz miał w kabinie zimno. Diesel nie powinien jeździć na nie dogrzanym silniku.Nie jest to jakiś strasznie duży koszt.