turbina

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

turbina

Postprzez pablo53t7 » 22 kwi 2009, o 11:34

witam mam dwa pytania .Pierwsz to czy pojawienie sie oleju na turbinie oznacza ze turbina jest na wykonczeniu i trzeba ja odac do regeneracji czy mozna tez samemu sprobowac ja uczczelnic w miejscu gdzie sie wydobywa olej ?Adrugie pytanie to co moze byc przyczyną ze po nagrzaniu sie silnika samochod jest słabszy<moze miec na to wpływ uszkodzony termostat bo własnie zauwazyłem ze ostatnio wskazuje 80 stopni czyli czas go wymienic > gdzie mam szukac przyczyny tego zahowania?Dodam ze jest to 1.9td 93 rok silnik AAZ
pablo53t7
Berbeć

turbina

Postprzez polliv » 23 kwi 2009, o 14:38

Myślę, że takiego wycieku sam nie zrobisz i potrzebna jest regeneracja. Turbina to niby proste urządzenie ale samemu jej nie zrobisz. Co do drugiego pytania to przed rozgrzaniem się silnika i turbiny do cylindrów idzie chłodniejsze powietrze, które jest bogatsze w tlen. Dzięki temu jest lepsze spalanie = lepsza jazda. Taki efekt będzie też po wymianie termostatu, przynajmiej u mnie tak jest.
you can't always get what you want
>>mój GTD>>
polliv
Badacz tematu

Postprzez prusax » 24 kwi 2009, o 08:41

zależy ile tego oleju jest, jak minimalnie to nic się nie dzieje jak bardzo dużo to turbina umiera
Pozdrawiam

Marcin vel PrusaX
prusax
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki diesla