Turbosprężarka??

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Turbosprężarka??

Postprzez rysiek162 » 31 paź 2009, o 19:43

Witam Wszystkich:)..pewnego razu gdy jechałem moim Golfikiem 1.9 Tdi przy 120 km/h przestal zwiekszac predkosc,...potem strasznie wolno sie rozpedzał.myslalem ze turbina siada ale jest ok,sprawdzalem u mechanika...ale to mialem tak jeden raz na nastepny dzien wszystko bylo ok.i wczoraj znowu to samo a dzisiaj normalnie mknal jakby nigdy nic...nie mam pojecia co moze byc przyczyna... :-( :-(
RYNIU:)
rysiek162
Berbeć

Turbosprężarka??

Postprzez K@mil » 31 paź 2009, o 19:46

nie znam sie na dieslach ale z tego co czytam posty innych to w dieslach jest zawor N75

http://www.golf3.pl/topics10/zaror-n75-vt7749.htm

http://www.golf3.pl/topics10/brak-pelne ... hlight=n75

a tu masz gdzie sie znajduje.. http://www.golf3.pl/topics10/n75-czytal ... hlight=n75
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez rysiek162 » 31 paź 2009, o 19:59

Dzieki...mam nadzieje ze to wlasnie to...bo troche mnie zmartwilo to dziwne zachowanie mojego Golfika...jak dotad nic mu nie bylo...i tak smutno jak nie ma bucika...;phehe :-D :-P
RYNIU:)
rysiek162
Berbeć

Postprzez Snejk18 » 31 paź 2009, o 21:18

Na początek przypominam o opcji "szukaj" na forum, temat pojawiał się już kilak razy...
Ale skoro już piszę :p
To co opisujesz to objaw nie tyle zaworka a tak zwany "notlauf", tzn komputer sterujący silnika przechodzi w stan awaryjny i "obcina" moc w silniku, przyczyn możne być naprawdę wiele, od uszkodzonego jakiegoś czujnika, do padającej turbiny (ale mówisz, że to ostatnie już wyeliminowałeś) dlatego najpierw zrób diagnostykę WAGiem, wtedy powinno wyskoczyć co jest nie tak. Ja również stawiam na zaworek N75 sterujący turbiną, ale warto się upewnić, żeby nie wydawać kasy na darmo.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez SotoM » 1 lis 2009, o 22:40

rysiek162, podjedź na komputer - na bank został jakis bład zapisany. spisz numer błedu.moze problem tkwic w zawieszeniu sie któregos czujnika - zaworka a moze turbina sie przycieła...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez IRON » 2 lis 2009, o 20:14

Witam,

U mnie ewidentnie padła turbosprężarka, po odpaleniu pojawił się biały dym, po przejechaniu kilku km kłęby dymu białego i ubyło oleju też delikatnie plynu w zbiorniczku wyrównawczym ale więszky ubytek był w oleju, odstwiłem golfa na wrsztat i okazało się że sprężarka jest walnięta... moje pytanie jest takie- czy warto regenerować czy też kupić regenerowaną np. na allegro. Jeśli ktoś pomoże dobrą radą będę wdzięczny bo sam nie wiele wiem o turbosprężarkach i nie mam pojęcia, który model o ile są różne modele pasuje do mojego golfa.

mam golfa z 95 roku GT TDi 90km
Lepszy wróbel w garści niż na dachu :D
IRON
Berbeć

Postprzez polliv » 2 lis 2009, o 21:40

IRON napisał(a):moje pytanie jest takie- czy warto regenerować czy też kupić regenerowaną np. na allegro.

na Twoim miejscu oddał bym swoją do regeneracji bo nie wiadomo jak kupisz drugą czy ona będzie na prawdę zrobiona czy tylko podpisana "regenerowana".

IRON napisał(a):też delikatnie plynu w zbiorniczku wyrównawczym

to raczej nie przez turbinę
you can't always get what you want
>>mój GTD>>
polliv
Badacz tematu

Postprzez Procent » 2 lis 2009, o 23:13

a co ma zbiorniczek wyrównawczy i wogóle płyn chłodniczy do turbo?? Jedno z drugim nie ma żadnego związku. Sprawdź i postaraj się zkolalizować gdzie jest wyciek. A regeneruj tą turbinkę którą masz
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez SotoM » 3 lis 2009, o 16:30

skoro ubył olej i płyn chłodzacy - to olej poszedł w wode a woda w olej.czyli na 99% pekła chłodniczka(filtr oleju jest do tego przykrecony) lubią pękać w środku. to jest tzw wymienik ciepła.woda z olejem ogrzewaja sie wzajemnie...
chyba ze uszczelka pod głowica -w co watpie.
Mój były SotoMoVWóz