UKŁAD CHŁODZENIA

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

UKŁAD CHŁODZENIA

Postprzez mazi30 » 20 paź 2010, o 17:43

Witam!
Z góry piszę czy to odpowiedni dział bo nie wiem gdzie go umieścić, jeśli nie to proszę o przeniesienie.
Od paru dni mam problem. Pewnego dnia rano gdy jechałem do pracy zapaliłem auto i po ruszeniu zapaliła się czerwona kontrolka od wody. Wzwiązku z tym przy zapalonym silniku dolałem wody lecz kontrolka dalej się paliła, dopiero gdy zgasiłem silnik i zapaliłem od nowa kontrolka zgasła. I od tego czasu mam problem gdyż autko nie grzeje się tak jak powinno. Wcześniej po przejechaniu kawałka drogi miałem już ciepło w aucie i wskazówka temperatury na 90 stopniach tak jak powinno być. Teraz natomiast grzeje się bardzo słabo a po przejechaniu sporego kawałka drogi temperatura dochodzi ledwo do 70 stopni. Wcześniej grzał się bardzo szybciutko teraz ledwo co się podnosi wskazówka. Co jest? Czy to wina termostatu? Jeśli tak to powiedźcie gdzie on jest i jak go wymienić. Mogą być jakieś foty. Proszę o rady i pilną pomoc gdyż autko jest w ciągłej eksploatacji.
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
http://www.golf3.pl/topics2/golf-by-maz ... 45a1#86099
mazi30
Czytacz

UKŁAD CHŁODZENIA

Postprzez Mariusz164 » 20 paź 2010, o 18:23

moim zdaniem żeby się nie męczyć to najlepiej odkręcić całą pompe wody będzie szybciej tam będziesz miał termostat jeżeli grzeje się dolny wąż chłodnicy to napewno będzie terostat
Mariusz164
Badacz tematu

Postprzez mazi30 » 20 paź 2010, o 18:39

Dolny wąż się nie grzeje jest letni a górny jest twardy i ciepły
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
mazi30
Czytacz

Postprzez Golfik1986 » 20 paź 2010, o 19:46

mam to samo moge jezdzic ile wlezie nawet na wyzszych obrotach i mam 70s jak stane w korku podejdzie wyzej. na pewno termostat idzie po malym obiegu woda tylko. a zmieniales moze nie dawno plyn na nowy?? bo jest opcja ze gdzies sie zapowietrzyl ja tak mialem kiedys caly czas mi mrugala chociaz plynu mialem dosyc
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez mazi30 » 20 paź 2010, o 20:09

Płynu nie zmieniałem a czy to coś da jak zmienie? Jak zrobić żeby było dobrze bo teraz wolniej się grzeje czy wystarczy tylko płyn wymienić? Z tego co wiem to na temat chłodzenia sam się odpowietrza
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
mazi30
Czytacz

Postprzez Golfik1986 » 20 paź 2010, o 20:11

niby tak ale mi gdzies sie tam zapowietrzyl i czujnik lapal jakis blad albo wina czujnika nie wiem sam bo go przeczyscilem tesh i ustapilo. nie masz wyjscia zmieniaj termostat przed zima
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez mazi30 » 20 paź 2010, o 20:15

To wkońcu co mam zrobić wymienić czujnik, płyn czy termostat?
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
mazi30
Czytacz

Postprzez radek1 » 20 paź 2010, o 21:40

witam ja tez wymienilem termostat 2 tygodnie temu i mialem tak samo jak ty 70 stopni zaledwie i to wszystko po wymianie jak reka odjal gdyby u ciebie byl walniety czujnik to nagrzewnica by i tak grzala a piszesz ze nie grzeje tak jak przedtem zapowietrzenie tez odpada poniewaz uklad zalany sam sie nie moze zapowietrzyc chyba ze miales duzy ubytek w plynie ale to i tak po dolaniu do stanu musi sie sam odpowietrzyc zostaje ci jedynie termostat zapewne skonczyl sie jego zywot lub sie zacial ale podejrzewam ze raczej do wymiany bedzie masz caly czas pelen obieg po prostu

[ Dodano: 2010-10-20, 21:49 ]
a co do wymiany poszukaj tematu na forum napewno cos znajdziesz
radek1
Czytacz

Postprzez Pascal » 21 paź 2010, o 07:54

Bankowo termostat do wymiany.Kup orginał z ASO lub zamiennik firmy Wahler chociaż z nim też bywa różnie zależy jak trafisz...lepiej wymieniaj go w jakimś zakładzie mechanicznym najlepiej niech oni Ci zamówią część i założą,jeśli będzie coś nie tak z termostatem odrazu go wymienią...co do odpowietrzania to prosta sprawa lejesz do zbiorniczka płyn odpalasz auto gdy temp. osiągnie bodajże 87 stopni termostat się otwiera i wtedy robisz dolewkę płynu...
Pascal
Members

Postprzez mazi30 » 23 paź 2010, o 13:28

Witam!
Wymieniłem termostat i się polepszyło tyle że teraz temperatura czasami dochodzi ponad 90 do okolic 100 stopni i tak się wacha w tym przedziale. Ma ktoś tak jak ja? Czy to jest dobrze, czy znowu coś z termostatem czy czujnik jest walnięty? I taka prośba, gdzie znajduje się czujnik od temperatury wody?
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
mazi30
Czytacz

Postprzez radek1 » 23 paź 2010, o 15:50

a jaki termostet zalozyles jakiej firmy i czy nie wlacza ci sie wentylator chlodnicy przy takiej temperatuze na kazdym termostacie jest wybita wartosc temperatury przy jakiej ma sie otwierac ja mam wahlera i temperatura na termostacie byla 92 stopnie i tak jest moze ci sprzedali termostat od benzyniaka

[ Dodano: 2010-10-23, 15:55 ]
czesto termostaty innych firm sa juz do wyrzucenia nowe otwieraja sie nie przy tych wartosciach niz powinny mam kumpla ktory zmienial 3 razy pod rzad termostat zawsze trafial na wadliwy az w koncu wahler okazal sie dobry
radek1
Czytacz

Postprzez Pascal » 23 paź 2010, o 17:55

Witam!
Wymieniłem termostat i się polepszyło tyle że teraz temperatura czasami dochodzi ponad 90 do okolic 100 stopni i tak się wacha w tym przedziale. Ma ktoś tak jak ja? Czy to jest dobrze, czy znowu coś z termostatem czy czujnik jest walnięty? I taka prośba, gdzie znajduje się czujnik od temperatury wody?

Temp ma być non stop 90 stopni i koniec :cisza: jeżeli kupiłeś termostat firmy Wahler a tak podejrzewam z racji cen ASO hehe jego temp otwarcia to 87 stopni.W tym momencie powinny załączyć się wentylatory(oczywiście mówimy tu o postoju).Zrób mały test...na postoju posadź kogoś za kierą i niech gazuje i patrzy na wskaźnik temp.a ty lukaj pod maskę gdy temp dojdzie do 90 stopni (na wskazniku) termostat się otworzy i załączy wiatraki...jeśli tak jest to czujnik masz do wymiany skoro ma jakies wahania...no nic sprawdź najwyzej będziemy kminić dalej.. ;-)
Pascal
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla