Wibracje po wymianie poduszek silnika

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez Piotrek » 10 lut 2009, o 21:25

Koledzy jest sprawa. A mianowicie, po wymianie 3 poduszek silnika (wszystkie były wyjechane) zaczęło strasznie trząść mi całą budą. Wibracje występują na biegu jałowym i jak startuje to mało kluczyki ze stacyjki nie wyskoczą;-). Poduszki mechanik zamówił specjalne, olejowe do dieseli. No i miało być wszystko pięknie tylko te drgania to jakaś patologia. HEEEELP
Piotrek
Czytacz

Postprzez Tomuś » 10 lut 2009, o 21:40

Hej ja przed wymianą miałem podobnie po wymianie mam tak samo i niewiem co jest grane zresztą poczytaj mój post może tobie pomoże.
http://www.golf3.pl/topics9/zawieszenie ... t13641.htm
Tomuś
Badacz tematu

Postprzez leopard » 10 lut 2009, o 23:40

bo nie mają być olejowe - o ile dobrze pamiętam w MK III nie było olejowych podusze ...
leopard
Members

Postprzez Nowal » 11 lut 2009, o 00:03

leopard napisał(a):bo nie mają być olejowe - o ile dobrze pamiętam w MK III nie było olejowych podusze ...

dokladnie sama guma, byc moze to nie bedzie ze sobą wspolpracowało
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Piotrek » 11 lut 2009, o 13:06

Jesteście pewni że te olejowe się nie nadają? Nie chciałbym wyjść na głupka jak będę opierd... mechanika.
Piotrek
Czytacz

Postprzez Nowal » 11 lut 2009, o 15:46

Jezeli oryginalnie montowali gumowe to co s w tym musi byc, nie wiem skad on Ci wzial te olejowe nagle.
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Mariusz77 » 18 lut 2009, o 09:56

Jeszcze jest pytanie czy te poduszki są dobrze ustawione , może są jakieś naprężenia i drganie silnika przenosi się na karoserię. Ja bym wszystkie poduszki popuścił lekko poruszał silnikiem aby się ułożył i dokręcić poduchy. Jak to nie pomoże to znaczy że są źle dobrane poduchy tak jak piszą koledzy wyżej :-D
mariusz77
Mariusz77
Czytacz

Postprzez morsdicti » 18 lut 2009, o 12:26

No jasne spróbuj je poluzować niech sie ułozą i potem dokręć ... ale z tymi poduszkami to jest ciężka sprawa wiele razy poruszana na forum i chyba przez co 2 użytkownika Diesla mk3 przerabiana :) ja oczywiście zamieniałem na gumowe (nikomu do głowy nie przyszło aby dać olejowe skoro były dotychczas gumowe he) z tym że po 2 krotnej wymianie na nowe zamienniki ostatecznie skonczylo sie na tym, że jeżdżę na używanych ale ORYGINALNYCH poduszkach VW :) i jest nieporównywalnie lepiej
morsdicti
Members

Postprzez Piotrek » 26 lut 2009, o 21:16

Po jakichś 2 tygodniach jazdy drgania ustały. Są jeszcze niewielkie przy ruszaniu ale mam nadzieję że i to przejdzie. Wyciągnąłem taki wniosek, że nowe poduszki są sztywne i muszą się trochę dotrzeć. Także i olejowe mogą być. Jest dobrze nie ma co psuć ;-)
Piotrek
Czytacz

Postprzez clive120 » 29 gru 2009, o 01:06

witam tez ostatnio wymieniłem wszystkie 3 poduszki silnika. zamowielm na allegro z tym od innych allegrowiczow. i tak 2poduszki (przednia i skrzyni biegów) posiadam poduszki gazowe, natomiast poduszka od strony pasażera jest olejowa. nie wiem czy jest to wina poduszki ze jest olejowa czy tez firmy ktora zrobila ta poduszke. te dwie pozostale spisuja sie super. jesli dopadne jakas poduszke gazowo na strpne pasażera odrazu ja kupuje i wymieniam bo te dgrania doprowadzaja mnie do szalu. pozdro jak ktos ma takie poduchy do sprzedania to dajcie znac.
clive120
Czytacz

Postprzez tomiek » 4 sty 2010, o 17:58

Witam podepne sie pod temat, mianowicie ost tez wymianiałem wszystkie 3 poduszki, i zauważyłem ze są mocniejsze drgania po tej wymianie, kurcze co jest bo widze nie ja jeden tak mam :kwasny: , przeciesz powinno byc wrecz odwrotnie po wymianie na nowe.
Niech ktos powie czy moze to sprawdzał i czy cos pomaga ze luzowanie śrub na poduszkach odpalenie ze niby sie moze maja ułożyć, sprawdzał tak ktoś, jak to z tym jest to jakas bajka czy moze ma sie tak czynic przy wymianie poduch?
A inna sprawa wymiana w okresie zimowym poduszki nie odczuły jeszcze wiekszej temperatury od silnika i ze może wtedy ta guma sie zgra z silnikiem bardziej.
Albo poprostu tak jeżdżić bo to normalne przy nowych :-/
tomiek
Berbeć

Postprzez Pro100 » 4 sty 2010, o 22:33

Panowie przy nowych poduchach to normalne musicie trochę polatać i ustanie. W swoim 1.4 miałem tak samo.

Pozdrawiam: Pro100
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla