Wszedzie wywala olej

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Wszedzie wywala olej

Postprzez Marcek » 26 mar 2011, o 23:15

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z wyciekiem oleju ;/. Golfik to 1.9 TD 1996r. Olej wycieka chyba z wszystkich mozliwych miejsc, sa to bardzo male wycieki ale jednak sa. Ubytku praktycznie nie widac. Z turbiny nie dochodza zadne dziwne dzwieki, silnik normalnie pracuje... Węży jeszcze nie czyściłem ale nie widać żadnych białych czy kawowych mazi w odmie, jest po prostu czarny olej ;).

Miejsca gdzie go widac:
-W wężach: odma, od powietrza, w tym grubym od turbiny i w samej turbinie.
-filtr oleju też mokry (plamy sie powiekszaja)
-na łączeniach węży
-miska olejowa mokra
-śruby od pokrywy tak samo

Poniżej fota z zaznaczonymi miejscami:
Obrazek Obrazek
Marcek
Berbeć

Wszedzie wywala olej

Postprzez BenQ » 28 mar 2011, o 20:18

Te śróbki na pokrywie nieszczelne. Filtr żle wkręcony. kable poprzepalane od temperatury :D

albo wykosztuj sie i kupuj uszczelki seryjne. a w miejscach bez uszczelkowych kup za 30-40 zł uszczelke w tubce. i zrobto sam. normalny silikon nie utrzyma przy temperaturze. ciśnienie oleju wynosi coś około 2 Barow wiec prawie tyle co opona, coś nie podokręcanie i długo na efekty nie trzeba czekać
BenQ
Berbeć

Postprzez Marcek » 28 mar 2011, o 22:49

hmmm ;) tylko skąd olej w wężach??? Wiadomo że śladowe ilości będą, bynajmniej tak wyczytałem, ale ostatnio wymieniałem filtr powietrza i w jego wężu, tuż przed filtrem był olej ;). Może być że poprzedni właściciel wlał za dużo oleju po czym zaczęło go wywalać i tego nie sprawdził? Gdy go kupiłem oleju miał max.
Marcek
Berbeć

Postprzez koVWal » 30 mar 2011, o 12:23

Marcek napisał(a):Miejsca gdzie go widac:
-W wężach: odma, od powietrza, w tym grubym od turbiny i w samej turbinie.

Przy odmie zawsze będzie trochę oleju. Od powietrza... No właśnie tu jest problem. Z tego co piszesz wynika z tego, że turbina pluje Ci olejem. Weź ściągnij wąż idący od filtra do turbo, odpal samochód i gazując nim przytykając rękę do turbiny zobacz czy będziesz miał olej. Jak będzie chlapała olejem tzn, że bierze turbo olej. Jestem przekonany z tego co opisałeś, że turbo pije olej.
Marcek napisał(a):-na łączeniach węży

jak nie masz do końca szczelnych to będzie widać olej. Gdyby turbina nie pluła olejem to byś tego nie miał.
Marcek napisał(a):-śruby od pokrywy tak samo

W tym miejscu z wiekiem tak się robi. Uszczelka już dobrze nie uszczelni i z tego tak się robi. Możesz DELIKATNIE spróbować dokręcić wszystkie śruby równomiernie ale zaznaczam DELIKATNIE. Może pomoże. Jeżeli nie to wymień uszczelkę, nie jest to duży koszt.
No i napisz co do tego turba tak jak kazałem Ci sprawdzić :super:
koVWal
Berbeć

Postprzez Marcek » 30 mar 2011, o 22:52

W tej chwili moge ci powiedziec ze turbina w srodku jest cala usmarowana olejem, a to co napisales zrobie dopiero w piątek. Rozrusznik mi siadl (szczotki sie skonczyly) i nie mam jak odpalić. ;)
Marcek
Berbeć

Postprzez koVWal » 31 mar 2011, o 15:38

No jak mówisz, że cała od oleju to już na pewno jestem przekonany :D jakie masz turbo? K14 czy K03? Wydaje mi się po zdj, że to K03 więc szukaj turbinki sprawnej albo jak chcesz to regeneruj tą :D
koVWal
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki diesla