Wtryskiwacze Golf 3 TD AAZ

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez l007 » 19 cze 2010, o 14:06

Witam
Telepie mi się samochód i kultura pracy silnika jest nie bardzo

Umowilem się juz z mechanikiem - bede wymienial

* przednia poduszke pod silnikiem (dziwne bo najbardziej slychac jak sie siedzi w kabinie z prawej strony na polce plastikowej - wiec myslalem ze prawa tylna - ale mechanik uparcie mowi ze przednia bedzie)

*Filtry paliwa oleju
*olej oczywiscie (castrol 10w40 - nie wiem czy dobry wybor)
* odme(bo cieknie z niej u dolu - ale to podobno nie nowosc w tych autach)
*Rozrzadz(pasek i napinacz)
*Lozysko wycisku sprzegla (najlepsze ze praktycznie nikt w sklepie nie wiedzial co to jest a mechanik mowi ze to tak sie nazywa - (nie docisku))

Oprocz tego zalecil mi ustawic lub wymienic wtryskiwacze bo mozliwe ze to tez przez nie

Z mechanikiem jestem umowiony na wtorek

1. moje pytanie - czy czekac do naprawy i po naprawie probowac z tymi wtryskiwaczami (bo to juz nie u mechanika) czy warto zanim postawie pojechac i sprawe zalatwic

2. Ponadto slyszalem ze duzo osob wrzuca wtryskiwacze od golfa ale od innych modeli - czy do mego tez sie tak da - czy ma to sens?

3, Czy warto kupywac uzywane wtryskiwacze czy tylko nowe - zwarzywszy na wartosc auta wiiadomo ze grubej kapusty nie chce w niego pakowac a komplet nowek troche kosztuje

Prosze o podpowiedzi co warto zrobic co do tych wtrysków - a moze warto cos wylicytowac na allegro i poprostu wymienic bez odwiedzania dizlowskich ustawiaczy...?

Dzieki, pozdrawiam

[ Dodano: 2010-06-19, 14:25 ]
ewentualnie ktos moze cos wie o dobrych i tanich ustawiaczyach wtrysków w bialymstoku.. , pzdr
l007
Czytacz

Postprzez vision » 19 cze 2010, o 17:27

l007 napisał(a):1. moje pytanie - czy czekac do naprawy i po naprawie probowac z tymi wtryskiwaczami (bo to juz nie u mechanika) czy warto zanim postawie pojechac i sprawe zalatwic
sprawdzić wtryski na próbniku nie zaszkodzi i po tym podjąć decyzję co do wymiany lub regulacji , w AAZ występowały 2u i 1no sprężynkowate , są gorsze i lepsze na podnoszenie mocy
l007 napisał(a):2. Ponadto slyszalem ze duzo osob wrzuca wtryskiwacze od golfa ale od innych modeli - czy do mego tez sie tak da - czy ma to sens?
jo ,, ponoć ,, wydajniejsze RA/SB ale nikt tego tak do końca nie sprecyzował , udowodnił :-/
l007 napisał(a):3, Czy warto kupywac uzywane wtryskiwacze czy tylko nowe - zwarzywszy na wartosc auta wiiadomo ze grubej kapusty nie chce w niego pakowac a komplet nowek troche kosztuje
jak dobrze trafisz , bynajmniej ja kupowałem używki i są w lepszym stanie niż moje i czuć różnice
uszczelnianie i modyfikacje pomp wtryskowych D/TD/TDI/SDI/mTDI , regulacja /czyszczenie/ wymiana wtryskiwaczy , pomiar sprężania/ciś oleju , vag
vision
Czytacz

Postprzez l007 » 20 cze 2010, o 22:36

Hej

A wiec w przypadku zakupu wtryskiwaczy (czy tez koncówek) czym się kierowac i tak jak napisałes - są lepsze i gorsze - więc które to lepsze, ktore lepiej zakupic?

Ponadto jak bys mogł napisac jak się objawia zachowanie silnika kiedy juz nalezy je wymienic? (lub tez ustawic kat wtrysku?) albo tez kiedy nalezy wymienic ich końcówki - wtedy mogłbym byc pewny ze to one..

dzieki , pozdrawiam
l007
Czytacz

Postprzez leopard » 21 cze 2010, o 02:11

wtryski w AAZ to stare konstrukcyjnie rozwiązanie oparte o końcówke czopikową ... w tego rodzaju wtryskiwaczu wymienia się końcówkę ( ~ 30 PLN - nowa allegro) - ustawia ciśnienie otwarcia - i wtryski banglają jak nowe

każdy jeden pompiarz to zrobi - ustaw ciśnienie otwarcia wtryskiwacza na 155/160 bar - auto będzie jeździc bardzo dobrze
leopard
Members

Postprzez l007 » 21 cze 2010, o 23:07

Wielkie dzięki za pomoc,
Piszesz ze za koncowke na allegro 30zl, mogłbyś mi podac jeszcze taka przykładową aukcję bo cos znalezc nie mogę - albo zle szukam, (nie wiem czy kategoria nie ta..) znalazlem tylko wtryskiwacze po 50zl za sztuke i to uzywane...
dzieki, pzdr
l007
Czytacz

Postprzez leopard » 23 cze 2010, o 08:07

przykładowa aukcja - zapytaj gościa - brałem od niego kilka kompletów - nigdy nie było problemów - w razie potrzeby chłopina doradzi co masz wziąć

http://www.allegro.pl/item1086786487_ko ... 4_293.html
leopard
Members

Postprzez l007 » 23 cze 2010, o 17:47

Firma raczej nie znana, ale dziekówa, warto spróbowac,
;)
l007
Czytacz

Postprzez vision » 23 cze 2010, o 21:46

leopard napisał(a):przykładowa aukcja - zapytaj gościa - brałem od niego kilka kompletów - nigdy nie było problemów - w razie potrzeby chłopina doradzi co masz wziąć

http://www.allegro.pl/ite...97_294_293.html
a jak z trwałością takich
uszczelnianie i modyfikacje pomp wtryskowych D/TD/TDI/SDI/mTDI , regulacja /czyszczenie/ wymiana wtryskiwaczy , pomiar sprężania/ciś oleju , vag
vision
Czytacz

Postprzez leopard » 23 cze 2010, o 22:55

vision napisał(a):a jak z trwałością takich

nie testowałem końcówek z TD - robiłem kilka kompletów w TDI - wszystko świeżyzny - dopiero kilka tysięcy przejechane po wymianie (najstarsze)
czas pokaże ...
leopard
Members

Postprzez Uzman » 17 lip 2010, o 18:33

u mnie telepanie zaczelo sie tez tymi objawami a okazalo sie scieciem klina na kole rozrzadu
Uzman
Czytacz

Postprzez koza33 » 26 lip 2010, o 17:41

uzman - masz racje - u mnie tez telepalo przy zcitym klinku od kola rozrzadu...oprocz tego jeszcze przy cieplym silniku ciezko palil...
koza33
Berbeć

Postprzez l007 » 25 wrz 2010, o 22:11

Witam

Czy jest jakis tutorial, lub moze ktos moglby podpowiedziec jak wyjąc prawidlowo koncowki wtryskiwaczy - co i jak po kolei..

Nie ukrywam ze wtedy bym pare zlotych zaoszczedzil, a jak bym miał juz je wyjęte, to mogłbym darmowo je sprawdzic czy sa ok.

Dzięki i pozdrawiam
l007
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla