ZBYT duże spalanie 1,9 D

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

ZBYT duże spalanie 1,9 D

Postprzez BOrdziO » 2 sty 2012, o 22:40

Witam, mojego golfika z 94' mam od niedawna. Problem polega na tym, że wyjątkowo dużo pali. Nie jest to TD, tylko sam diesel, jak w temacie. Kiedys to był 'Ecomatic' ale został przerobiony.. ale wracając. Co muszę sprawdzic, jeżeli spalanie [zimą, ale każdy wie jaka zima w tym roku] wynosiło około 8L?
Dodam, że jeżdzę ekonomicznie, nie jeżdze na wysokich obrotach, chamuje silnikiem, jak się uda, to luz- jeśli dobre warunki.
Co muszę sprawdzic? coś wymienic? proszę o info, ponieważ kupując golfika, słyszałem wiele opinii, że jest to oszczędny samochód a jak na tą chwilę niestety nie.
dzięki z góry na odpwoiedz.
[Almost the same age]
BOrdziO
Berbeć

ZBYT duże spalanie 1,9 D

Postprzez SotoM » 2 sty 2012, o 22:47

moze byc wszystko dobrze tylko lipne paliwo zalałes i tu juz spalanie sie zwieksza...
do sprawdzenia ustawienie dawki paliwa no i wtryski w zakładzie majacym sprzet do wtryskiwaczy...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez slawek5t » 3 sty 2012, o 02:39

U mnie paliwo też niby badziewne ale gdy sprwdzałem spalanie to wyszło około 5,5 litra. I to jeszcze było na zepsutym termostacie.
Nie była to jazda na emeryta. Do tego dochodzą polne drogi itd.
Więc i tak oszczędnie bardzo .
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez leopard » 3 sty 2012, o 03:06

BOrdziO napisał(a):Problem polega na tym, że wyjątkowo dużo pali

w twoim aucie masz sterego typu wtryskiwacze (czopikowe) - one sa najczesciej przyczyna podwyzszonego spalania ... pierwszy lepszy pompiarz wyreguluj cisnienie otwarcia tych wtryskow za niewielkie pieniadze

BTW - jesli bedziesz mial mozliwosc - podnies o ~ 5-10 bar cisnienie na nich - pompiarz bedzie wiedzial jak to zrobic - auto zyska lepsza dynamike i spadnie (minimalnie) spalanie
leopard
Members

Postprzez rudyvtt » 3 sty 2012, o 11:05

przeczyść końcówki wtryskiwaczy tylko nie kupuj nowych bo wywalisz kasiorę w błoto. możesz to zrobić sam za pomocą wkrętarki i pasty polerskiej(najdrobniejszej) albo dać zarobić około 50pln za sztukę mechanikowi. no i oczywiście może to być lipne paliwo, jak jeździłem na polskim to czyściłem końcówki raz do roku od 4 lat jeżdżę na ruskim i czyścić nie muszę. nie zaszkodzi do paliwka dolać trochę benzynki.
rudyvtt
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki diesla