zbyt wysokie spalanie?

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

zbyt wysokie spalanie?

Postprzez beniooo » 4 lip 2011, o 21:53

Witam, posiadam trojeczke z 97 roku, silnik 1.9 SDI, podobno spala 4,5l/100 przy normalnej jezdzie, a ja jezdze spokojnie, z reguly krece conajwyzej do 2000, no czasem troche mocniej, ale rzadko, wyjezdzilem ostatnio paliwo od wskazowka lezala calkowicie, zalalem 23l, obliczajac, ze starczy mi to na 5 kursow do wro(jestem z okolic, 40km mam do wro) w dwie 80x5 =400 km, powinno starczyc spokojnie, gdy wlalem wskazowka byla lekko za kreska poprzedzajaca polowe zbiornika, pojechalem dwa razy i mam juz w polowie miedzy czerwonym polem a pierwsza biala kreska, cos mi tu nie pasuje, dam rade na tym jeszcze trzy razy pojechac?? watpie, skad moje pytanie, czy czasem mi nie wciaga wiecej niz powinien??
beniooo
Berbeć

zbyt wysokie spalanie?

Postprzez k-m-r1 » 4 lip 2011, o 23:06

Bak nie jest ruwnomierny w golfie
pozatym gdzie masz napisane żę jak wskazówka jest w tym miejscu to jest tyle litrów ??
to jest tylko odniesienie pozorne

licz spalanie od pełnego korka aż zgasnie czy jakos tam....

kolejna sprawa to spalanie inne we wrocku inne w trasie na drodze krajowej inne na autostradzie .... wienc nie patrz żę 4 litry będzie zawsze

miałemAFN 110 kmw trasie na drodze krajowej palił 4,5-4,7 we wrocku max 5 ze staniem w korku tylko ruszając gazu nawet nie dawałęm :)
w trasie 130-140 5,3 litra ... sam widzisz pozatym inne spalanie latem inne zimą jedz pod wiatr też inaczej trzymaj sie za kims też mniej spali
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez Snejk18 » 4 lip 2011, o 23:55

beniooo napisał(a):gdy wlalem wskazowka byla lekko za kreska poprzedzajaca polowe zbiornika, pojechalem dwa razy i mam juz w polowie miedzy czerwonym polem a pierwsza biala kreska

Raczej normalnie. Zrobiłeś 180km trasy. U mnie (spalania mamy chyba podobne) od kreski do kreski na wskaźniku, to jest coś koło 100 km (w zależności, oczywiście czy robię trasy czy miasto :p), tak przynajmniej wyszło mi z moich obliczeń.
k-m-r1 napisał(a):Bak nie jest ruwnomierny w golfie

Tak, ale nie aż do tego stopnia, żeby były takie "rozjazdy" w wartościach o jakich mówimy.
Jedyne co zauważyłem u siebie to, to że pierwsza połowa baku (licznikowo) spada trochę szybciej niż druga.

beniooo napisał(a):podobno spala 4,5l/100 przy normalnej jezdzie

no właśnie "podobno", mój "podobno" potrafi spalić 3,8l przy 90km/h (dane fabryczne :))
W praktyce, tylko raz udało mi się zejść poniżej 5l.
najmniejsze spalanie jakie miałem to 4,6l, największe 6,8. Standardowe spalanie u mnie to jakieś 5,3 do 5,5

k-m-r1 napisał(a):licz spalanie od pełnego korka aż zgasnie czy jakos tam....

Tak to sobie możesz zrobić u siebie na gazie... Jak zrobisz tak w dieslu to czeka cię wizyta u mechanika na odpowietrzanie całego układu wtryskowego... A podobno dieslem jeździłeś...

Żeby sprawdzić ile Ci pali najlepiej zalać do pełna, aż odbije pistolet, przejechać powiedzmy 100km i znowu na stację i zalać do pełna, aż odbije pistolet. Wtedy można mówić o jako tako dokładnym pomiarze.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez beniooo » 5 lip 2011, o 00:37

Wie, ze spalanie jest rozne jezdzac w miescie, a np w trasie, ale wydawalo mi sie, ze cos za szybko mi ta wskazowka spadala, stad zapytalem was o zdanie, raz kiedys na pusty bak wlalem 20l i zrobilem 450km, takze cos kolo 4,7-4,8 wtedy spali, mam nadieje, ze teraz jest tak samo...ale i tak nie chce mi sie wierzyc, ze na tym paliwie pojade jewszcze trzy razy do wro i to mnie wkurza, gdyz cos mi tu nie pasi...
beniooo
Berbeć

Postprzez Snejk18 » 5 lip 2011, o 00:50

Rzeczywiście możesz nie dojechać.
Ale z drugiej strony kiedyś zdarzyła mi się sytuacja, że zatankować pojechałem dopiero jak wskazówka była na ostatniej czerwonej kresce (końcówka rezerwy, zwykle tankuje wcześniej :p ) wtedy do pełna weszło trochę ponad 48l więc w baku było jeszcze ponad 6l czyli około 100 km :D
Snejk18
Fanatyk

Postprzez beniooo » 5 lip 2011, o 01:18

no wlasnie gdzies tu na forum czytalem, ze jak wskazowka dojdzie calkiem do dolu, to dopiero jest ta prawdziwa rezerwa, tzn okolo 70 km mozna na tym zrobic, ale pompa paliwowa moze wtedy wysiasc, gdy jest tak malo paliwa.
beniooo
Berbeć

Postprzez slawek5t » 5 lip 2011, o 01:29

Znajomy ma taki silnik w dobrym stanie i naprawde jest super ekonomiczne. Pali mu srednio 4.3-4.4 latem, dokładnie sprawdzone.!
Predkości nie małe bo czesto powyzej 120kmh.
Czyli przy spokojnej jeździe ponizej 110 kmh, na trasie powinno byc z 4.0l :)
Twoje prawie 5l przy spokojnej jeździe to wedlug mnie za dużo troche. No chyba że tylko po mieście śmigasz.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez beniooo » 5 lip 2011, o 01:40

Wlasnie po miescie bardzo malo jezdze, szczegolnie teraz w wakacje, we wro jestem 3 razy w tyg, dojezdzam na treningi, a tak to tylko po wioskach jezdze mozna powiedziec. A moja trasa do wrocka wyglada tak, ze jade 10 minut przez wiochy, wjezdzam na a4, kolejne 10 min przy prekdosci 120-130, potem przez bielany wjezdzam w miasto , 20 minut i jestem na miejscu i powrot, takze po miescie jezdze dwie godziny na tydzien teraz, no czasem troche wiecej, jak korki, ale rzadko.
A co do mojego silnika, to uwazam, ze jest w dobrym stanie, pracuje ładnie, nie zglasza zadnych problemow i tak jak mowilem, kiedys na 20 litrach zrobilem 450 km i to nie wyjezdzilem na maxa, takze do 500 pewnie bym dobil, wiec wychodzi okolo 4,5. Moze tak mi sie wydaje, bo zrobilm z 30km na wskazowce calkiem u dolu.
beniooo
Berbeć

Postprzez Snejk18 » 5 lip 2011, o 19:22

Mi kontrolka rezerwy zapala się jak wskazówka jest na środkowej czerwonej kresce :D Więc wydaje mi się że to może być ta "prawdziwa" rezerwa.

A jak z załadowaniem samochodu?? Ile osób, czy nie wozisz czegoś w bagażniku ?? Jeździsz sam czy z kimś ?? Nie zmieniałeś ostatnio kół na szersze ?? Masz klimę ?? A jeżeli tak, to czy jej używasz ??
Bo to wszystko ma wpływ na spalanie
Snejk18
Fanatyk

Postprzez beniooo » 5 lip 2011, o 20:37

A na tej prawdziwej rezerwie ile km zrobisz??
2-3 osoby po 85kg srednio, w bagazniku mam skrzynie basowa, opony mam na zwyklych alusach, ale nie powiem Ci teraz, jaka szerokosc, musialbym sprawdzic, klimy nie mam..
beniooo
Berbeć

Postprzez Snejk18 » 5 lip 2011, o 21:08

Dokładnie Ci nie powiem, ale jak zapala się kontrolka to wtedy w baku jest jeszcze jakieś 6-8l Dokładnie pewny nie jestem bo nigdy nie trafiło i się tak, żeby pojechać na stację chwile po zapaleniu się rezerwy :p
Snejk18
Fanatyk

Postprzez beniooo » 5 lip 2011, o 22:12

czyli jak jest na pierwszej czerwonej kresce, to z 10l minimum powinno byc, co nie??
beniooo
Berbeć

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki diesla