Zepsół się stojąc...

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Zepsół się stojąc...

Postprzez cvb » 3 paź 2011, o 13:42

Witam forumowiczów.
Mam problem z golfem (1.9D 95r.). Wszystko stało się gdy samochód stał koło domu.
W poniedziałek (w tamtym tygodniu) pojechałem zrobić przegląd, wszysko wcześniej było dobrze. Do pracy mam niedaleko dosłownie 10min pieszo, więc bez sensu było by jeździć samochodem. Gdzieś w środę musiałem gdzieś pojechać i tu się zaczęło. Za skarby świata nie chciał/chcę odpalić. Czytałem dużo różnych tematów co się mogło stać. Próbowałem chyba wszystkich możliwych sposobów.. Ciągnięcie za traktorem też nic nie dało, ani drgnął. Czytałem gdzieś żeby popuścić wtryski i kręcić silnikiem, też bez większego rezultatu. Przekaźnik od pompy wtryskowej chodzi. Napięcie na pompie to zaledwie 5V, a z tego co wiem to powinno być 12V (też gdzieś wyczytałem). Możliwe żeby pompa zaniemogła? Co jeszcze byście radzili?
cvb
Berbeć

Zepsół się stojąc...

Postprzez k-m-r1 » 3 paź 2011, o 15:25

w takim razie przeczysc styki na zasilaniu pompy
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez SotoM » 3 paź 2011, o 19:29

a pompa w ogole ciagnie paliwo z Baku??
spróbuj na krótko podac paliwo czyli bezposrednio z butli... poluzuj przewody i krec... jesli zapalio po przelaniu wtrysków to dostawaj sie do zbiornika przez bagaznik i zobacz czy smokk nie jest zaklejony.... filtr [paliwa również zalej...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez cvb » 4 paź 2011, o 10:11

Obrazek

Ok. Przeczyściłem styki nr. 2, 3, 4. (na zdjęciu). Ale co z tym kablem oznaczonym na zdjęciu z numerem 1? Ma tak wyglądać? Przy tej okrągłej kostce wygląda podobnie, izolacja cała popękana. Jak sprawdzam napięcie czy jest, wychodzi mi 5V. Przy kręceniu nic się nie zmienia.

Zalałem filtr, zalałem pompę, poluzowałem przewód zwrotny i dalej nic.
Po odkręceniu wtrysku nic nie ciekło, czyli wychodzi na to, że to jednak pompa. Ale po przekręceniu kluczyka słychać, że coś na pompie się przełącza/załącza.
Niestety golfa mam zaledwie od początku września, także nie wiem co i jak za bardzo.
Ale dziwne, że coś się popsuło gdy samochód stał. :kwasny:

Aha zapomniałem dodać.
Przed przeglądem zmieniałem filtr powietrza, olej, filtr oleju i pasek.
cvb
Berbeć

Postprzez SotoM » 4 paź 2011, o 20:21

cvb napisał(a):Ale co z tym kablem oznaczonym na zdjęciu z numerem 1? Ma tak wyglądać? Przy tej okrągłej kostce wygląda podobnie, izolacja cała popękana.

no ja uważam ze nie... i powinienes to polutowac zabezpieczyc... :suchy: co...jak myslisz...
kurde proste skoro nie podaje paliwa na wtryski i nie pobiera paliwa tzn ze problem tkwi ..... w pompie lub w układzie napedu pompy... takze sądze ze nie zostaje ci nic innego jak ciagnac go do mechanika....
Mój były SotoMoVWóz