czy moge dac xsenon?

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez v1rooz » 7 mar 2010, o 15:59

zycze powodzenia do zakladania w zwyklych lampach ksenonu ;)

a przeglad to chyba naprawde fartem przeszedl.

zreszta temat meczony juz setki razy
v1rooz
Members

Postprzez Legionista » 27 kwi 2010, o 09:34

Panowie do zwykły lamp nie daje sie zenka bo rozwala światło gdzie tylko popadnie - ale jest sposób na to wystarczy dać gładkie szkło lub wypolerować oryginalne i macie juz bez problemu - czyli Kolego Basior jak dasz do tych lamp zenka to kierowcy nad przeciwka nie będą dostawać ostro po galach..
Legionista
Members

Postprzez oizo » 27 kwi 2010, o 15:12

powodzenia przy wypadku. jak sie ktos kapnie ze masz xenon to wystarczy ze powie ze go oslepiles i jestes w dupie nawet w sadzie nie wygrasz. oc tez nie dostaniesz. tak wiec kto chce ten ryzykuje. nie widzisz w nocy kup sobie zarowki +50% np

teraz mam oryginalne xenony i widac ogromna roznice miedzy tanimi hid ami. z naprzeciwka od razu da sie poznac kto ma xenon a kto hid nawet w soczewce.
oizo

Postprzez paszczak1hdw » 14 cze 2010, o 00:28

Trochę czytam wszystkie tematy i widzę ze każdy jest do tego nastawiony sceptycznie... sam mam xenon i szeroki lokiem podchodziłem do tego bo wiem ze nie przygotowane jest nielegalne.... sam rozmawiałem 3 razy z policjantami i nie zabrali mi ani dowodu ani nie dali mandatu... przepisy prawne mówią ze musisz posiadać autoregulacje poziomu oświetlenia ale w NOWYCH samochodach, następnie reflektory musza mięć homologacje ze względu na wysoka temperaturę... gdzieś tam znajdziecie rozpiskę które maja , reflektory musza mięć czyste szkło, znaczy nie mogą być zaparowane albo w Prażki... no i spryskiwacze wysoko ciśnieniowe ... no to trzeba sobie zamontować albo jak to robią cwaniacy ryzykanci przykleić atrapy dysz;] jeśli są jakieś nowości w przepisach albo nie prawda w tym co pisze to proszę o odpowiedz to sie postaram dowiedzieć więcej pozdavwami
Jest nisko... Jest fajnie
paszczak1hdw
Czytacz

Postprzez oizo » 14 cze 2010, o 17:39

lampy musza miec oznaczenie na xenon a zadna oprocz hella celis nie ma wiec juz moga ci dowod zabrac bo raczej ponad 1000zl na helle malo kto wydaje. a ze w polsce policjanci to jeszcze olewaja wiec do tej pory wiele osob tak jezdzi.

w soczewce xenon jescze ujdzie ale w h4 h1 bez soczewki to porazka

spryski musza byc nawet w starych autach i poziomowanie tez.

a jak policjant ci kaze uzyc spryskow to atrapa na nic ci sie zda hehe
oizo

Postprzez e2 » 14 cze 2010, o 17:44

oizo napisał(a):zadna oprocz hella celis

celis też nie mają homologacji na ksenon

a i samopoziomowanie musi być w autach po którymś tam roku, w golfie byłyby tylko spryski wymagane ;p
Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
e2
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Skaktus » 14 cze 2010, o 17:49

paszczak1hdw napisał(a):Trochę czytam wszystkie tematy i widzę ze każdy jest do tego nastawiony sceptycznie... sam mam xenon i szeroki lokiem podchodziłem do tego bo wiem ze nie przygotowane jest nielegalne.... sam rozmawiałem 3 razy z policjantami i nie zabrali mi ani dowodu ani nie dali mandatu... przepisy prawne mówią ze musisz posiadać autoregulacje poziomu oświetlenia ale w NOWYCH samochodach, następnie reflektory musza mięć homologacje ze względu na wysoka temperaturę... gdzieś tam znajdziecie rozpiskę które maja , reflektory musza mięć czyste szkło, znaczy nie mogą być zaparowane albo w Prażki... no i spryskiwacze wysoko ciśnieniowe ... no to trzeba sobie zamontować albo jak to robią cwaniacy ryzykanci przykleić atrapy dysz;] jeśli są jakieś nowości w przepisach albo nie prawda w tym co pisze to proszę o odpowiedz to sie postaram dowiedzieć więcej pozdavwami

Dobrze napisałeś - wysoko ciśnieniowe, a nie takie jak sprzedają, typu pompka do sprysków do szyb...bo takie coś jest dostępne na allegro itp.

Starsze auta nie miały poziomowania, ale to było 15 lat temu.

Do tego szkło ma być czyste jak piszesz, a reflektor ma zawierać homologację na źródła światła xenonowa, a taki golf i jego reflektor ma wydane oryginalnie na H4, potem H1 + H1 i żadne inne nie zostały wydane.

Nawet Sonar na reflektorach które kupiłem napisał wielkimi literami NO H.I.D ! a w drugiej części reflektora widnieje wielka naklejka, z napisem HID który jest na czerwono przekreślony.To samo na pudełku i w pudełku...

Jedynie do golfa 4 hella dorobiła reflektory, z miejscem na przetwornice, odpowiednią wiązką kabli itp. Wielu spiera się o przepisy jak ty, wielu wkłada soczewki do ryflowanych reflektorów :-o i potem przechodzi wiele kontroli. Aż nagle w trasie trafia na gościa który wie o co bangla, dowód znika i trasa staje się męczarnią.

e2 napisał(a):
oizo napisał(a):zadna oprocz hella celis

celis też nie mają homologacji na ksenon

a i samopoziomowanie musi być w autach po którymś tam roku, w golfie byłyby tylko spryski wymagane ;p

I homologacja reflektora na xenon, żeby sobie problemów nie robić. A takowego reflektora nigdy jeszcze nie spotkałem i pewnie nie spotkamy do G3

Do tego jeszcze jedno pytanie - widział z was ktoś żarówki ksenonowe H1, H4 bixenon, H7, H3 z homologacją ? Żadna nie ma takowej. Czy widział z was ktoś żarówki H1 w wersji xenonowej u takich producentów jak Philips, Bosch, Tungsram, Osram ? Nie, żaden takich nie produkuje, bo takie ksenony to wymysł firm z Chin i im podobnych. Takie żarówki nigdy nie byly testowane i tak naprawdę nie wiadomo co się kupuje. Miałem jakiś czas temu porównać xenona z allegro za ok 250 zł w hondzie Civic z soczewką jakąś tam vs golf 3 i wiecie co ? Prócz barwy różnica znikoma. Te xenony albo jakieś przerysowane albo uwalone, ale wcale super to one nie świeciły.

Ostatnio na allegro pojawiły się xenony np na H1 + spryskiwacze + ... SAMOPOZIOMOWANIE w cenie ok 700 zł. PRzetwornice z homologacją !!!, spryskiwacze zwykłe, niskociśnieniowe, samopoziomowanie uniwersalne do każdego auta, bez homologacji. Montować można, trochę kosztuje, ale glina i tak się przyczepić może na siłę do braku homologacji na żarówce i braku homologacji samopoziomowania.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez e2 » 14 cze 2010, o 18:14

Skaktus napisał(a):Montować można, trochę kosztuje, ale glina i tak się przyczepić może na siłę do braku homologacji na żarówce

nie można - brak homologacji na kloszu/lampie skreśla ksenon (hid) od razu. Takie są przepisy :).
Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
e2
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Skaktus » 14 cze 2010, o 18:19

e2 napisał(a):
Skaktus napisał(a):Montować można, trochę kosztuje, ale glina i tak się przyczepić może na siłę do braku homologacji na żarówce

nie można - brak homologacji na kloszu/lampie skreśla ksenon (hid) od razu. Takie są przepisy :).

Wiesz, montować wszystko można, co nie znaczy że jest to legalne, o to mi chodziło. Wielu montuje i jeździ już od lat. Inni montują, 2 dni i cześć...

Każdy robi to na własną odpowiedzialność. Można latami jeździć jak pisałem, ale za to można mocno beknąć po wypadku. Może być ewidentna wina kogoś innego, ale powie że to nasz, bo nasz nielegalny ksenon go oślepił...

Powiedz mi, masz może pod ręką, przepis mówiący o homologacji reflektorów, zezwoleń na źródła światła itp ? Mam na lini takiego jednego cwaniaka, który okropnie się kozaczy.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez oizo » 14 cze 2010, o 19:49

co do hella celis tego nie bylem pewien wiec sorki za blad.

tu masz wiecej

http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/ ... omocy.html
oizo

Postprzez Skaktus » 14 cze 2010, o 20:38

W tym temacie wielkich konkretów nie ma...
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez GranuL » 20 cze 2010, o 22:21

musi być soczewka stabilizacja strumienia światła + spryskiwacze świateł inaczej jak czegoś z tych rzeczy nie ma to dupa. Wiem bo mam audi a6 HELLa światła i mam problemy bo światła mają wszystko oprócz spryskiwaczy ;)
GranuL
Gaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Stylizacja