Dobrze oświetlona tablica rejestracyjna

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez v1rooz » 19 kwi 2010, o 15:23

matthewm napisał(a):z tego co ja wiem to tablica powinna byc oswietlona rownomiernie.... do tego co ma swatu moga sie podobno doczepic bo wali snopami swiatla a miedzy nimi czarno

ja wgl nie mam podswietlenia a mialem juz kontrole w nocy i nigdzy sie nie czepiali ;)
v1rooz
Members

Postprzez swatu » 19 kwi 2010, o 15:35

v1rooz napisał(a):ja wgl nie mam podswietlenia a mialem juz kontrole w nocy i nigdzy sie nie czepiali
i tu sie nasuwa pytanie odnosnie nowszych lub innych aut ostatnio przygladalem sie kilku autom i w zadnym nie znalazłem jakichkolwiek lampek ktore podswietlaja rejestracje .
Co w takim przypadku?
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez gluszek » 19 kwi 2010, o 22:49

a co ma być? Dużo aut nie ma oświetlonej tablicy, ja też w golfie wywaliłem żarówy :-D
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Postprzez darkmen21 » 20 kwi 2010, o 09:32

swatu napisał(a):w zadnym nie znalazłem jakichkolwiek lampek ktore podswietlaja rejestracje .
Co w takim przypadku?
Jak jedzilem jeszcze golfem II co mi żarówki na tablice nie świeciły to koleś na przglądzie sie do tego dopieprzał, że to musi być bo takie są przpisy. Myśle, że zależy na kogo się trafi,ale raczej większość ma to w nosie ;-)
Ostatnio edytowano 20 kwi 2010, o 10:00 przez darkmen21, łącznie edytowano 1 raz
darkmen21
Members

Silnik: 1.8
Nadwozie: cabrio

Postprzez swatu » 20 kwi 2010, o 09:43

mysle ze skoro jest panel z podswietleniem to powinno byc oswietlenie a skoro go brak juz fabrycznie to trudno by ktos na chama montowal sobie taki panel.
swatu
VIP

Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez sebik85 » 20 kwi 2010, o 10:25

swatu napisał(a):mysle ze skoro jest panel z podswietleniem to powinno byc oswietlenie a skoro go brak juz fabrycznie to trudno by ktos na chama montowal sobie taki panel.

to jak np. w poczciwych maluchach, pasy z tyłu były - trzeba było mieć założone, nie było, nikt nie montował ;-)
sebik85
Badacz tematu

Postprzez GranuL » 20 cze 2010, o 22:35

Panowie obowiązkiem jest podświetlenie tablicy rejestracyjnej tylnej

teoretycznie nie dozwolone do tej pory jest światło led w rejestracji bo kiedyś tego nie stosowano. Nie wyszła nowelizacja odnośnie LEDÓW dlatego na upartego może Pies się przyp.. ale nowelizacja już nie długo bo audi zrobiło 100% LEDOWE lampy już.

Jak nie chcecie miec problemów to kupcie ledy imiujące swiatło jak najbardziej zbliżone do białego choć i tak z daleka bedzie to ksenonowy niebieski. Dlatego narażacie się na kontrolę.

Co do oświetlenie nasze auta są wyposażane w 2 żarówki które nawet seryjnie nie dają światła na całą rejestracje i to że sami ingerujemy w poprawianie jej jakości świecenia to + dla nas i Policji i nie powinni się czepiać. Pod warunkiem że nie zrobicie choinki. Bo dzięki temu oni widzą szybko i czytelnie wasze rejestracje

Dodam że u mnie w a6 mam 2 żarówki rurkowe na jednej rurce 8 LEDÓW i tez nie oświetla całej rejestracji
GranuL
Gaduła

Postprzez Skaktus » 21 cze 2010, o 16:23

GranuL napisał(a):
Jak nie chcecie miec problemów to kupcie ledy imiujące swiatło jak najbardziej zbliżone do białego choć i tak z daleka bedzie to ksenonowy niebieski. Dlatego narażacie się na kontrolę.

Wystarczy nie kupować gotowych żarówek, tylko samemu sklecić odpowiednie. Ja wykorzystałem diody typu FLUX 4 chipowe (4 diody w jednej) o barwie białej neutralnej (typowe białe światło, z lekką domieszką żółtego). Jest też białe ciepłe - jak zwykła żarówka, sporo żółtego i białę zimne - typowo białe z domieszką niebieskiego / fioletowego).

W każdej lampce mam 2 diody FLUX, każda 4 chipowa, daje do bardzo dobry rezultat.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez GranuL » 21 cze 2010, o 21:11

Skaktus, albo i tak lampka jest droższa wtedy ale warto ;)
Lepiej jak dziurawić całą klapę na jakieś moduły efekt zbliżony
GranuL
Gaduła

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Stylizacja