Halogeny do golfa - warto zakupić, czy to nic nie daje ?

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez Skaktus » 9 cze 2010, o 16:53

Witam.

Jak wiadomo, do golfa 3 koło kierunków z przodu można zakupić światła przeciwmgielne/dalekosiężne. Jak one świecą w praktyce ? Ostatnio miałem 2 sytuacje - najpierw mgła, więc na światłach najniżej spuszczonych i tak ma się przed sobą białą ścianę, natomiast w deszczy światło dość znacznie znika w asfalcie...

Czytałem komentarze o montażu i jedno stwierdzenie że te halogeny nic nie dają i w ogóle ich w nocy nie widać...ale to byłą tylko 1 opinia. Waszym zdaniem warto ?

No i jeszcze jedno, czy można ten halogen rozebrać, tak aby zdjąć przednie szkło / klosz ?

W razie czego mam takie na oku, ale wewnątrz trochę przybrudzone.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez Mariusz164 » 9 cze 2010, o 20:45

różnice kolego widać ja mam halogeny ale ich nie używam. także jak bym ich nie miał to pewnie bym nie założył bo po co :-)
Mariusz164
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 9 cze 2010, o 20:51

Skaktus napisał(a):No i jeszcze jedno, czy można ten halogen rozebrać, tak aby zdjąć przednie szkło / klosz ?

trzeba rozklejac (tak jak lampy przednie)

Moim zdaniem halogeny za duzo nie daja, w nocy oswietlaja lepiej asfalt a tak to nic rewelacyjneg w nich nie widze ;) napewno lepiej wygladaja niz te zaslepki dlugie :) i podlaczenie nie jest trudne (trzeba poprowadzic kabel z wiazki ktora jest w pasie przednim :P no i przelacznik :P )
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Pro100 » 9 cze 2010, o 21:30

Dokładnie za wiele nie dają, jak miałem w 1.4 te zamienniki clary to dużo lepiej świeciły od ori hella :)
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez BialyUst » 9 cze 2010, o 22:35

nic nie daja bo macie zle ustawione :P ja mam ori Hella i świeca zaj..... nie narzekam na nich często je uzywam zeby dosietlic sobie droge. We mgle jesteś bardziej widoczny i masz lepsza widoczność a to ze cleary świeca lepiej to bzdura tak samo porównaj sobie zwykła lampe a lampe z soczewka co lepiej świeci wiadomo ze soczewka :cisza: :cisza:
BialyUst
Members

Postprzez prezesik » 9 cze 2010, o 23:38

A ja zamiast mgielnych mam dzienne na żarówkę 21W HELLI i używam ich częściej jak mijania :napalony:
Raz udało mi się spotkać jednego gofra z takimi samymi halogenami, ogólnie trudno dostępne.
prezesik
Members

Postprzez Sivy » 10 cze 2010, o 00:10

BialyUst napisał(a):nic nie daja bo macie zle ustawione ja mam ori Hella i świeca zaj..... nie narzekam na nich często je uzywam zeby dosietlic sobie droge.

Dokladnie, ja po wlaczeniu widze roznice. Korzystam na trasie, w miescie sporadycznie. Ogolnie bajer.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez Skaktus » 10 cze 2010, o 09:26

Waszym zdaniem warto się pobawić ? Mogę kupić takie halogeny za ok 50 zł, oba hella, oryginały.

Chciałbym je rozebrać (tylko czy dam rady sam), następnie tam gdzie jest soczewka, zakleić "wylot" światła, po czym szkło pomalować na czarno, bo mam również czarne blendy, kierunkowskazy itp.

Jakich żarówek używacie do tych halogenów ? Żłótych selektywnych, zwykłych, z niebieską bańką ?
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez Sivy » 10 cze 2010, o 09:41

Skaktus napisał(a):Waszym zdaniem warto się pobawić ? Mogę kupić takie halogeny za ok 50 zł, oba hella, oryginały.

Zadne pieniadze.

Skaktus napisał(a):Chciałbym je rozebrać (tylko czy dam rady sam), następnie tam gdzie jest soczewka, zakleić "wylot" światła, po czym szkło pomalować na czarno, bo mam również czarne blendy, kierunkowskazy itp.

Moczysz we wrzatku, rozklejasz szybke od obudowy, reszta to twoja inwencja tworcza.

Skaktus napisał(a):Jakich żarówek używacie do tych halogenów ? Żłótych selektywnych, zwykłych, z niebieską bańką ?

H3 Helli, daja biale swiatlo. Zolte nielegalne od tego roku, miski moga sapac.
Ostatnio edytowano 10 cze 2010, o 09:51 przez Sivy, łącznie edytowano 1 raz
Sivy
Members

Postprzez Skaktus » 10 cze 2010, o 09:45

Z tego co wiem, prawo nie zabrania korzystania z koloru typu - żółty selektywny a ten jest w sumie najlepszy na mgły.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez Sivy » 10 cze 2010, o 09:51

Skaktus napisał(a):Z tego co wiem, prawo nie zabrania korzystania z koloru typu - żółty selektywny a ten jest w sumie najlepszy na mgły.

A tego nie wiem, masz jakis link do takich zarowek ?
Sivy
Members

Postprzez Skaktus » 10 cze 2010, o 10:46

Właśnie problem w tym że szukam H3 żółtej selektywnej i jedyne co znajduję to kaszanę w postaci Bottari itp a nic typy Tungsram, Hella itp.

EDIT

Od dnia 31 grudnia 2009 nie można używać barwy żółtej selektywnej :/ PAranoja.

Wracamy do punktu wyjścia.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Stylizacja