klapa

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

klapa

Postprzez ggiibboonn » 4 wrz 2010, o 11:30

wiatm
mam pytanko poniewaz robilem jakis rok temu tylna klape a mianowicie usunolem znaczek i po pewnym czasie zaczal mi odchodzic lakier ;/ niewiem czy jest to wina za duzej grubosci szpachli czy zlego pospawania bo zostalo pospawane miejscami , mam pytanko jak zrobic klape zeby wygladala fajnie i trzymala dluzszy czas ... i czy gdybym to zgrzal zgrzewarka to miejsce gdzie byl znaczek i bylo spawane to lepiej by to wyszlo ? albo jak pyknac klape bez rejstracji zeby byla czysta ;)
pozdrawiam
ggiibboonn
Czytacz

klapa

Postprzez Skaktus » 4 wrz 2010, o 16:32

Blacharzem nie jestem, ale kumpel tak i widziałem jak to robi - po pierwsze oczyszcza bardzo dokładnie z wszystkiego co możliwe, po 2 wycina odpowiedni krążek i spasowywuje go z klapą. Następnie spawa na całym okręgu a nie punktowo. Dalej wszystko czyści, wyrówna odpowiednimi narzędziami do tego stopnia, że prlatycznie nie widać że znaczek był w danym miejscu, no i potem lakierowanie.

Jeśli spawałeś punktowo, to niestety, takie skutek.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez ggiibboonn » 5 wrz 2010, o 13:33

tez wlasnie myslaem ze moze to byc efekt zlego pospawania ...dzieki jakos musze to ogarnac ;)
ggiibboonn
Czytacz

Postprzez Radi » 7 wrz 2010, o 18:00

Watpie zeby była to wina złego pospawania powiedz jak to wygląda dokładnie? moze blacharz poszedł po łatwosci i poprostu zaszpachlował miejste po znaczku i teraz odsadziło.

albo jak pyknac klape bez rejstracji zeby byla czysta

to to akurat sobie odpuśc było modne dawno temu a teraz zalatuje remizą
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Goral1985 » 7 wrz 2010, o 20:13

He jak pospawa ciagiem to przegrzeje blache i powygina albo zaraz ruda mu wyjdzie spod szpachli!!! oczywiscie mozna ciagiem ale trzeba miec dobrego migomata,dobry drut i bardzo dobre umiejetnosci!!! byc moze ze jakas lipna szpachle dal przyczyn moze byc baaardzo duzo!!! moze wrzuc zdjecie jak to wyglada ;-)
Goral1985
Badacz tematu

Postprzez Radi » 7 wrz 2010, o 20:22

Goral1985 napisał(a):He jak pospawa ciagiem to przegrzeje blache i powygina albo zaraz ruda mu wyjdzie spod szpachli!!!

jestem tego samego zdania u mnie jak naspawawywali blache na klapie to spawali punktowo a blacha i tak sie nagrzała i troszke wygieła a co dopiero na takim krótkim odcinku i jescze ciągiem
Radi
Members

Postprzez gargulak » 20 wrz 2010, o 20:02

witam ja wczoraj usunelem cale oznakowanie mojej 3 wraz z wycieraczka tylnia 3 rodzaje szpachlowki zero spawania bo to zacienka blaszka jest kazdy mechanik to wam powie najwazniejsze jest by zarzucic 2 warstwe szpachli z wluknem szklanym a na koncu szpachlowka wykonczeniowa i polerka :) nic niepeka nic nie trzeszczy wszystko git
gargulak
Berbeć

Postprzez Radi » 20 wrz 2010, o 20:06

gargulak, ciekawe na jak długo
Radi
Members

Postprzez Skaktus » 21 wrz 2010, o 09:23

gargulak napisał(a):witam ja wczoraj usunelem cale oznakowanie mojej 3 wraz z wycieraczka tylnia 3 rodzaje szpachlowki zero spawania bo to zacienka blaszka jest kazdy mechanik to wam powie najwazniejsze jest by zarzucic 2 warstwe szpachli z wluknem szklanym a na koncu szpachlowka wykonczeniowa i polerka :) nic niepeka nic nie trzeszczy wszystko git

No ciekawe ile to ci wytrzyma... A już ciekaw jestem wycieraczki...

Może mi się uda, to zrobię ci foto jak wygląda po takim zabiegu Omega po jakimś roku.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

- - -

Powrót do Stylizacja