przez greg001 » 30 cze 2012, o 22:58
ja zrobiłem tak:
Zakupiłem: Sklej do szyb bolla Spring (szybko schnący), z bolla tak zwany primer ( czyli podkład ), specjalny pędzelek do nakładania primera, nitro (1l wystarczy spokojnie), taśma żółta najlepiej markową (lakiernicy i malarze jej używają), rękawiczki lateksowe. Potrzebny będzie pistolet do sylikonu.
Pierwsze co to przymierzyłem lotkę i przykleiłem ją od góry do karoserii. Od spodu za pomocą taśmy zaznaczyłem pozycję lotki na całej długości. Ściągnąłem lotkę, odtłuściłem nitrem i pomalowałem primerem miejsce w którym będzie się lotka będzie miała kontakt z szybą (gdzie będzie klej do szyb). Poczekałem aż wyschnie wg. instrukcji na opakowaniu. Odtłuściłem lotkę. Primerem przejechałem lotkę w miejscu gdzie będzie klej. Do nałożenia primera używamy specjalnego pędzelka.
Zagotowałem wodę, wlałem do garnka i włożyłem do niego klej do szyb. Odkleiłem wszystkie taśmy z szyby. Zakładamy lateksowe rękawiczki.
Nałożyłem paski kleju na lotkę ( nie za dużo i nie za mało), przyłożyłem na szybę w miejsce gdzie jest primer, docisnąłem. Taśmą przykleiłem lotkę na czas schnięcia kleju. Ewentualny nadmiar kleju usuwamy szmatką zamoczoną w nitro, kilkukrotnie za każdym razem zmieniając na czystą stronę szmatki.
Po ok 2h klej chwycił, odklejamy taśmy i gotowe.