LOTKA!!!

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

LOTKA!!!

Postprzez DaNiEl74 » 30 cze 2012, o 11:37

Witam. Chciałbym sie doradzic w sprawie lotki amianowicie: kupilem lotke z srubami. Obcialem je i teraz chce przykelic lotke do samochodu tylko nie wiem dokladnie jakim klejem to zrobic i jak dokladnie to zrobic zeby to sie zajebiscie trzymalo! Niech napisze ktos kto takie cos robil i mu fajnie wyszlo! Chce sie dowiedziec jakiegom kleju uzywales i co po kolei robiles! Z góry dzieki i czekam na odpowiedz!
DaNiEl74
Czytacz

LOTKA!!!

Postprzez Poldek » 30 cze 2012, o 14:40

Moja rada jest taka: jedz do punktu gdzie wklejaja szyb y samochodowe popros goscia aby lotke przykleil dasz 20-30zł i bedzie po sprawie ;)
najpier dobrze odtlusci lotke i klape klejem przeciagnie i bedzie trzymalo ;)
ja tak mam i jest git :ok:
moj-golf/czerwony-mk3-1-6-t34903.html
Mój MK3 RED! Setup na 2012!
Poldek
Fanatyk

Postprzez Siw3k » 30 cze 2012, o 16:13

Znalazłem na 4rum coś takiego może ci pomoże http://www.golf3.pl/topics28/montowanie ... .htm#91544
Moja była Golfina
Przeszłość Peugeot 406
Aktual tored MkIII
Siw3k
Members

Rocznik: 2002
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez greg001 » 30 cze 2012, o 22:58

ja zrobiłem tak:
Zakupiłem: Sklej do szyb bolla Spring (szybko schnący), z bolla tak zwany primer ( czyli podkład ), specjalny pędzelek do nakładania primera, nitro (1l wystarczy spokojnie), taśma żółta najlepiej markową (lakiernicy i malarze jej używają), rękawiczki lateksowe. Potrzebny będzie pistolet do sylikonu.
Pierwsze co to przymierzyłem lotkę i przykleiłem ją od góry do karoserii. Od spodu za pomocą taśmy zaznaczyłem pozycję lotki na całej długości. Ściągnąłem lotkę, odtłuściłem nitrem i pomalowałem primerem miejsce w którym będzie się lotka będzie miała kontakt z szybą (gdzie będzie klej do szyb). Poczekałem aż wyschnie wg. instrukcji na opakowaniu. Odtłuściłem lotkę. Primerem przejechałem lotkę w miejscu gdzie będzie klej. Do nałożenia primera używamy specjalnego pędzelka.
Zagotowałem wodę, wlałem do garnka i włożyłem do niego klej do szyb. Odkleiłem wszystkie taśmy z szyby. Zakładamy lateksowe rękawiczki.
Nałożyłem paski kleju na lotkę ( nie za dużo i nie za mało), przyłożyłem na szybę w miejsce gdzie jest primer, docisnąłem. Taśmą przykleiłem lotkę na czas schnięcia kleju. Ewentualny nadmiar kleju usuwamy szmatką zamoczoną w nitro, kilkukrotnie za każdym razem zmieniając na czystą stronę szmatki.
Po ok 2h klej chwycił, odklejamy taśmy i gotowe.
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez PrzemkoXVI » 30 cze 2012, o 23:57

A ja troszeczkę inaczej:

Najpierw lotkę pomalowałem normalną farbą do plastików. Następnie pojechałem z nią do zakładu, w którym przyciemniałem szybki. Wzięli 30 zł, a ja mogę spać spokojnie, że lotka nie wisi krzywo, lub też czy się przypadkiem nie odklei w trasie i nie wyląduje komuś na masce. Jednak gdy odklejałem taśmę, która miała docisnąć lotkę do szyby oderwałem ją razem z farbą, którą niedawno malowałem lotkę. Z taką loteczką jeździłem przez zimę. Na początku czerwca tego roku kupiłem podkład oraz specjalną farbę do ABS'u i jakoś się trzyma, wystarczy teraz przelecieć suchą szmatką i wygląda jak nówka ;-)
PrzemkoXVI
Members

Postprzez bioly21 » 1 lip 2012, o 09:31

ja kleilem lotke moze miesiac temu , kupilem klej do szyb pierwszy lepszy i rozpuszczalnik , przeczyscilem rozpuszczalnikiem , lotke przylozylem na tyl odrysowalem ołówkiem nalozylem klej nie za duzo zeby nie wyplynal przylozylem lotke i zostawilem na okolo 2h po tym czasie niema szans jej oderwac , klej do szyb jest na tyle gesty ze nie trzeba sie bawic w zadna tasme malarska ani inna , poza tym jak zostawisz tasme przyklejona do lakieru na okolo 2h (czas schniecia kleju) to pozniej bedziesz mial problemy z jej oderwaniem bedzie Ci poprostu klej zostawal na karoserii
bioly21
Gaduła

Postprzez greg001 » 1 lip 2012, o 12:03

bioly21 napisał(a):poza tym jak zostawisz tasme przyklejona do lakieru na okolo 2h (czas schniecia kleju) to pozniej bedziesz mial problemy z jej oderwaniem bedzie Ci poprostu klej zostawal na karoserii

jak kupisz dobrą taśmę to nie powinno się nic stać i klej schnął w cieniu u mnie w garażu.

no u mnie jest tak że sam wklejam szyby więc troszkę wprawy mam :P
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000

Postprzez maximus_spi » 17 lip 2012, o 18:27

Skorzystam z okazji i podepnę się pod temat....przymierzam się do zakupu lotki tylko mam mały dylemat odnośnie koloru a mianowicie pomalować w kolor nadwozia czy zostawić na czarno??? dodam że kolor autka to jasno niebieski z wieloma dodatkami właśnie czarnymi,min plastikowe czarne zderzaki,czarne listwy,progi,kierunki,blendy,sierpy,lusterka,emblematy....proszę o małe porady jak lepiej będzie pasować.
maximus_spi
Gaduła

Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON

Postprzez prezesik » 17 lip 2012, o 23:13

Niech zostanie czarna. Do czarnych elementów będzie pasować. Ja zrobiłem błąd, ze swoją pomalowałem w kolor, a resztę mam jak u Ciebie, czyli czarne plastiki itp. ( oprócz lusterek które są w kolorze )
prezesik
Members

Postprzez maximus_spi » 18 lip 2012, o 14:16

Dzięki i tak też chyba zrobie chociaż do wczoraj nie przeszło mi to przez myśl :-) dopóki nie obadałem pewnego golfa od jednego z uzytkowników :-) co prawda czerwony ale też duzo czarnych elementów i lotka czarna fajnie pasi do reszty.
maximus_spi
Gaduła

Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON

- - -

Powrót do Stylizacja