malowanie bębnów i zacisków

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez darkmen21 » 3 maja 2010, o 15:40

Proszę o poradę, zamiezrzam pomalować bębny i zaciski, waszym zdaniem lapsze będą w kolorze czerwonym czy zółtym??no i jakiej firmy najlepiej farbę zakupić??
darkmen21
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Postprzez swatu » 3 maja 2010, o 15:47

przewaznie widywane sa czerwone lub żólte.
ale ta czerwien lepeij bedzie pasowac.
darkmen21 napisał(a):no i jakiej firmy najlepiej farbę zakupić??
w każdym motoryzacyjnym znajdziesz farbe do malowania zacisków i bebnów hamulcowych polecam MOTIP.
swatu
VIP

Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez gluszek » 3 maja 2010, o 15:56

jak masz zielony metalik to tylko i wyłącznie żółte hamulce :ok: Co do farby to są specjalnie do takich rzeczy, wystarczy poprosić w sklepie. Ale nie koniecznie musi to być dedykowana farba do bębnów i zacisków, ja malowałem zwykłym lakierem takim Autorenolakiem, dałem dwie warstwy pędzlem i trzyma się już ponad rok czasu bez zarzutu. Podstawa to dokładne oczyszczenie i odtłuszczenie elementów. Na początek szczotka druciana na wiertarce a potem można jeszcze papierem ściernym przelecieć no i na koniec rozpuszczalnik ekstrakcyjny i porządnie odtłuścić wszystko... Bębny malujesz całe tak jak leci, natomiast z przodu trzeba trochę uważać żeby w środku tam czegoś nie maznąć dlatego lepiej robić to ostrożnie pędzlem i malować całą tą obudowę wraz z plastikowymi osłonami...
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Postprzez darkmen21 » 4 maja 2010, o 07:45

gluszek napisał(a):jak masz zielony metalik to tylko i wyłącznie żółte hamulce
tak podejrzewałem, wogóle dzieki za szczególowe rozpisanie co i jak,zdobede material i dzialamy ;-)
darkmen21
Members

Silnik: 1.8
Nadwozie: cabrio

Postprzez Sivy » 4 maja 2010, o 09:48

gluszek napisał(a):jak masz zielony metalik to tylko i wyłącznie żółte hamulce

Mocno na nich widac pyl z klockow. Ciemna fura czerowone zaciski, jasna fura zolte. Moja wizja oczywiscie :mrgreen:

Ja sam nie malowalem choc mam zamiar, ale moj mechanik malowal Hammerride'm czerownym z dodadkiem rozpuszczalnika acetylenowego. Smiga juz trzeci rok i nie widac odpryskow, a czerwien mexico ladnie komponuje sie z czarna buda.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez arek s » 4 maja 2010, o 20:36

ja malowalem zwyklym sprajem,podstawa to dobrze oczyscic i odtluscic.trzyma juz ponad rok i jest ok.pozdrawiam
arek s
Czytacz

Postprzez Procent » 4 maja 2010, o 20:45

Ja malowałem na czerwono, ale całkowicie czymś innym niż koledzy. Miałem farbę z elektrowni którą się maluje rury. Rury tam osiągały naprawdę wysokie temperatury nawet do 700 st. I u mnie trzyma bez zarzutów, z tym że nie polecam zbyt grubej warstwy kłaść na tłoczki które odbijają klocek od tarczy bo mi się to polepiło i potem trzeba było to czyścić. Ale według mnie u Ciebie najlepiej czerwień taka mocno krwista
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kluz4 » 5 maja 2010, o 19:55

Ja mam zielony metalic i pomalowałem zaciski i bębny na czerwono specialną farbą do tego przeznaczoną (można dostać w spraju) i wygląda bardzo ładnie.Grunt pożądnie wyczyścić i odtłuścić :cisza:
kluz4
Badacz tematu

Postprzez gluszek » 5 maja 2010, o 22:23

dobra o kolor nie ma co się sprzeczać bo to jest indywidualna sprawa... Jak dla mnie najlepszym kolorem byłby tutaj żółty z racji tego, że ogólnie kolor żółty często występuje w parze z zielonym... A może zrobić oryginalnie i dać kolor zbliżony do koloru auta czyli zielony.... Takiej opcji jeszcze nie widziałem a może by to fajnie wyglądało ;-)
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Postprzez Sivy » 5 maja 2010, o 22:25

Zielone by fajnie wygladaly. Zielony mlotkowy.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

- - -

Powrót do Stylizacja