Moje małe przeróbki i dodatki - plany i rozważania

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez wald » 11 sie 2011, o 23:00

Witam

Ostatnimi czasy nabyłem golfika kombi (od siostry, miała małą stłuczkę i się zraziła, a po tym jak za "naprawę" mechanik skasował połowę wartości auta zraziła się totalnie, więc mam go i trochę go poprawiam + lekko upiększam że tak to nazwę ;D )
Trochę jeżdżę więc upgrade po części na pewno praktyczny/użytkowy.

Golfik koloru ciemnego zielonego wpadającego w niebieski Kombik GT z plastikowymi nadkolami etc.Obrazek Podobny do tego

Plany się zmieniły i golfina będzie do tyrania na szutrach w lesie, zamiast terenowca, którego planuję na jesieni. Na trasy jest Passek B5fl

Zacznijmy od zewnątrz
poza serią JEST:
*migacze bok smoked
*Przyciemniane szyby w bgażniku (raczej zostaną czasem wożę różne rzeczy)
*Lampy H1+H1 (wrzucone tungsram Megalight i diodowe pozycyjne 2W)
*tłumik/końcówka (póki co zostaje nie jest tragiczny)
*kołpaki szaro-srebrne

BĘDZIE:
Tu raczej po staremu ale dodam chyba halogeny

We wnętrzu też trochę zmian
W serii fajne fotele kubełkowe i wzór na nich, szyber brak el szyb
poza tym deska wyklejona nakładkami drewnopodobnymi, powiem szczerze że nawet dodają uroku i kolorku :P więc zostaną
BĘDZIE:
Pakiet oświetlenia "survival" - lampka jak z przodu będzie w bagażniku - do tego gniazdo zapalniczki i lampa robocza z długim kablem
do tego zrobione podświetlenie pod przednimi drzwiami - ładnie oświetla teren dookoła

Mechanika
Do wymiany amorki, bo siadły
uszczelka pod głowicą
ew pompa paliwa - po jak poniżej 1/4 baku to ma problem z odpalaniem
czeka też sprawdzenie reduktora i baranek
Ostatnio edytowano 7 mar 2012, o 19:30 przez wald, łącznie edytowano 1 raz
wald
Czytacz

Postprzez killah » 12 sie 2011, o 12:34

*Alu ringi wokół zegarów
*stalowe /chrom etc klamki
* podświetlenie drzwi przednich paskami LED przy wysiadaniu, podłączone pod krańcówki drzwi
*ew podświetlenie nóg przy wysiadaniu, ale dyskretne - tyle światla co C5W daje

odradzam.
killah

Postprzez wald » 13 sie 2011, o 23:32

killah napisał(a):*Alu ringi wokół zegarów
*stalowe /chrom etc klamki
* podświetlenie drzwi przednich paskami LED przy wysiadaniu, podłączone pod krańcówki drzwi
*ew podświetlenie nóg przy wysiadaniu, ale dyskretne - tyle światla co C5W daje

odradzam.

Na pewno rezygnuję z podświetlenia nóg z przodu, może z tyłu zrobię zieloną lub białą lampkę pod popielniczką

Podświetlenie "oddolne" drzwi kierowcy zrobiłem (lekka prowizorka póki co bo się nie ściemnia razem z lampką ale i tak ściemniacz muszę zamontować jeszcze)- podłączone pod krańcówkę drzwi na 6V, daje światło jak z żarówki(nie przepadam za zimnym białym, zresztą by nie pasowało :P)

Ringi wokół zegarów w ten deseń myślałem:
http://allegro.pl/ringi-ramki-zegarow-v ... 15666.html
nie chce limo z auta robić... już drewno starczy, lecz trochę rozjaśnienia czerni się przyda więc może zwykłe białe zegary walnę po prostu.

Stalowe klamki mówisz nie pasują?

PS. Dzięki za zainteresowanie :D
wald
Czytacz

Postprzez HortexTDI » 19 sie 2011, o 10:43

jeśli chcesz robić auto na wieś style to i te lipne diody będą fajne, a jak chcesz żeby auto prezentowało sie miło i schludnie...to wiadomo, bez takich udziwnień jak wspomniane klamki i światła.Chromowane tarcze mogły by nie źle wyglądać.Ale do tego białe gary odradzam.Albo ori albo np Indiglo?
HortexTDI
Berbeć

Postprzez maxx » 19 sie 2011, o 14:34

aluminiowe ringi tak ale nie takie jak z linku zobacz moje według mnie lepiej się prezetują bo są dookoła zegarów ;-) aluminiowe klamki i ringi to wiocha?? czyli mk4 passaty i audi robi wieś styl :lol:
maxx
Badacz tematu

Postprzez Skaktus » 19 sie 2011, o 15:54

Dzienne w długich, glina o dobrej wiedzy może się doczepić.

Zakup sobie dzienne okrągłe i je w kratki wmontuj.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez wald » 21 sie 2011, o 15:44

Skaktus napisał(a):Dzienne w długich, glina o dobrej wiedzy może się doczepić.

Zakup sobie dzienne okrągłe i je w kratki wmontuj.

Ne ma prawa się przyczepić bo w ustawie jest to dopuszczalne by na długich z żarówkami chyba do 21W jeździć, i wyjdzie to mnie 45zł a nie ze 150 za lepsze DRL

Klamki wew metalowe lepiej/przyjemniej mi w dłoni leżą, ale póki co odpuszczam, bo przyuważyłem kołeczki w drzwiach metalowe, to może i starczy

Co do ringów okrągłych... z "drewnem" na konsoli trochę za bardzo "limuzyna" sie robi, te ciachnięte bardziej sportowo wyglądają... więc albo to albo białe zegary....w każdymn razie jakieś urozmaicenie tej czerni ;P a indiglo to trochę za wysoka cena jak na plany dot tego wózka
wald
Czytacz

Postprzez Skaktus » 30 sie 2011, o 18:11

Nie wiem skąd wyczarowałeś ten przepis, ale takie coś istnieje jedynie w kilku krajach. Polska dokładnie określa oznaczenia homologacyjne lampy dziennej, jak również moc światła, barwę itp. Dodatkowo polskie prawo mówi wyraźnie - na długich nie wolno jeździć w terenie zabudowanym.

Cudo tak sterujące żarówkami to regulator PWM - można go złożyć samemu za jakieś 5 - 10 zł.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez wald » 30 sie 2011, o 18:44

NO rzeczywiście, pier... Hella i inni producenci DRL w.... lecą (tzn lobbują) i chyba jest to już zakazane... Ale i tak na 50% żarówka się już nie żarzy a lekko świeci do góry, jak to długie, więc jest OK, a zawsze można załączyć krótkie i odjechać, ew pstryczek zrobić na wypadek kontrola

A np w kanadzie 70% aut jeździ z długimi n 50%
w Dani, Niemczech i połowie Europy było(?) to legalne tzw wersja skandynawska

A co powiesz o nowszych audicach czy bejach z włączonymi właśnie długimi na ok 20% - tam już programowo. Najnowsze pomykają już z dziennymi w odbłyśniku długich to fakt - żarówka H15 bodaj.

Póki co kompletuję wszystko, bo i tak muszę rozebrać deskę, bo jedna przesłonka koło nagrzewnicy wyskoczyła i do wyboru mam tylko gorące lub ciepłe powietrze :-x

Myślę też zakupić za grosze (40zł) lusterko z e39 etc fotochromatyczne i raz zamontować, a dwa pobawić się bo może da radę zastosować jako czujnik zmierzchu do świateł.
wald
Czytacz

- - -

Powrót do Stylizacja