Polerka auta czy warto i jak to zrobić ?

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez Pajdus » 2 lip 2011, o 09:23

pasta tempo to szajs i działa na chwile a jak pobrudzisz zderzak czy uszczelki to cięzko to zmyć lepiej nie rób wkrętarką bo porysujesz lepiej szlifierka kątową i kup nakładkę do niej i wosk do polerki sonax albo coś takiego
Pajdus
Pajdus
Badacz tematu

Postprzez Repsol » 2 lip 2011, o 13:17

Chcesz polerować to poleruj konkretnie albo wcale.

Np. na produktach Farecla:

- Farecla G6 + biała gąbka
- Farecla G3 + biała gąbka
- Farecla G10 + czarna gofrowana gąbka (pozbycie się hologramów, szczególnie ciemne lakiery) + najepiej maszynka o ruchu planetarny
- Karcher i dokładne dosyć mocne mycie
- Mleczko SONAX (nakładanie i przecieranie ręczne).

Lub na produktach 3M (droższa od Farecla ale moim zdaniem lepsza, łatwiejsza do usunięcia z plastików i bardziej wydajna)

- 3M zielony korek + biała gąbka
- 3M żółty korek + biala gabka
- 3M granatowy lub czerwony korek (do wyboru) + czarna gofrowana gąbka + ruch planetarny.

Jeśli nie polerowałeś nigdy wcześniej to nie ma bata abyś zrobił to dobrze. To wbrew pozorom nie takie łatwe.

Polerka ręczna... :lol: Powodzenia wszystkim, tylko nie przekraczajcie 3000 posunięć i powrotów na minute :hyhy:
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Repsol
Badacz tematu

Postprzez krisss.79 » 2 lip 2011, o 19:50

Ja tam poleruje auto ręcznie i nie narzekam,używam tempo,lub sonax,na to twardy wosk sonaxa i na pol roku mam z glowy,na jesien powtarzam zabieg.Morze to nie jest profesjonalna polerka ale z braku kasy i czasu mi to wystarcza a lakier mojego ponad 20 letniego golfa jak na swoje lata jest dobry.
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez opolanin » 4 lip 2011, o 21:58

Panowie a co sądzicie o specyfikach typu woski koloryzujące usuwające drobne rysy niewyczuwalne pod dłonią. Czy ktoś używał jakiegoś specyfiku?? Jeśli tak to proszę o podzielenie się wrażeniami :-)
opolanin

Postprzez Sivy » 4 lip 2011, o 22:05

opolanin napisał(a):Panowie a co sądzicie o specyfikach typu woski koloryzujące usuwające drobne rysy niewyczuwalne pod dłonią.

Dwa mycia lub jedno konkretne i nie ma znaku. Strata kasy moim zdaniem. Odcienia i tak nie dopasujesz, a na Twoim bialym akrylu tym bardziej. Pzdr.

Co do tematu polerowania, to raczej kwestia czy jest co polerowac. Robiac auto z 95, latwo dobic sie do bazy bo klaru to juz na nim malo.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez opolanin » 4 lip 2011, o 22:08

Sivy, chodzi mi konkretnie o punto mojego brata, samo mycie nie wystarcza
opolanin

Postprzez Sivy » 5 lip 2011, o 08:26

opolanin, jeśli są to głęboki ubyki klaru to nic to nie pomoże. Zmatowienie powierzchni i nowa warstwa lakieru.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez Radekb351 » 5 lip 2011, o 20:33

Repsol napisał(a):
Lub na produktach 3M (droższa od Farecla ale moim zdaniem lepsza, łatwiejsza do usunięcia z plastików i bardziej wydajna)

- 3M zielony korek + biała gąbka
- 3M żółty korek + biala gabka

3M na pewno lepszy ale jest dużo droższy.
Najlepiej jak do produktów 3M dostosowuje sie odpowiednie gąbki tzn:

- 3M zielony korek + zielona gąbka
- 3M żółty korek + pomarańczowa gąbka
Radekb351
Gaduła

Postprzez opolanin » 7 lip 2011, o 16:38

Sivy, są to lekkie rysy
opolanin

Postprzez czarus21 » 8 wrz 2011, o 19:17

pracuje jako lakiernik sam osobiście stawiam na pastę farecla g3 ożywałem kilku innych ale zawsze wracałem do niej polerka z regulacja obrotów wypłowiałe kolory wracają do stanu idealnego jeżeli nie masz żadnego pojęcia o polerowaniu nie bierz się za to bo możesz narobić szkód (przetarcia lakieru i tym podobne) :-)
czarus21
Badacz tematu

Postprzez lukasz423 » 9 wrz 2011, o 17:25

Czarus21 ma racje bez umiejetnosci mozna tylko zwalic lakier sobie. sam sie zajmuje polerka od kilku lat i tez uzywalem kilku past dobre sa z najtanszych to Farecla inne juz drozsze jak 3m lub menzera na ktorej pracuje ostatnio tu macie link paru prac
http://allegro.pl/polerowanie-zniszczon ... 89606.html
lukasz423
Czytacz

Postprzez papi90 » 9 wrz 2011, o 17:48

Ja tam używałem turtle wax i dawał rade lecz brat do czerwonego zakupił wosk koloryzujący czerwony i bez porównania z turtle oczywiście wszystko robione pod blokiem przy dobrej nucie pare godzinek i autko bajka teraz zakupuje sonaxa koloryzujący czarny i zobaczymy jak to będzie
papi90
Badacz tematu

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Stylizacja