Mi też cholernie podobają się postoje w kierunkach
Ogólnie rzecz biorąc to można zrobić to na aż 3 sposoby:
- wywiercić dziury i wstawić w kierunek diody LED
- wyrzeźbić oprawki żarówki, tak by nadawała się pod żarówkę dwuwłóknową
- albo też coś dla fanatyków elektryki - zrobić to na przekaźnikach samochodowych
Na początku zrobiłem u siebie na przekaźnikach :
Podłączyłem wszystko jak na schemacie:
Przez styk normalnie zamknięty przekaźnika (rys. zaciski 30, 87) podałem plus ze świateł mijania na żarówkę Przez co świeciła cały czas (służąc jako pozycja czy postojówka)
Do styków cewki (rys, zaciski 56, 57) podpiąłem kable, które zostały mi od kierunkowskazu
Przez to, gdy włączałem kierunek Sygnał idący z przerywacza był podawany na cewkę przekaźnika, która rozłączała obwód powodując mruganie kierunku
Jedyną niedogodnością tego rozwiązania było to, że nie zgadzał się bilans napięć i kierunki mrugały szybciej (jak przy spalonej żarówce) Trzeba by dołożyć jeszcze 21W pobieranej mocy, gdyż podłączając przekaźnik do poprzedniej konfiguracji kierunkowskazów, jego cewka pobierała mniej mocy niż żarówka, przez co termobimetal w przerywaczu nagrzewał się szybciej i kierunki mrugały także szyciej Poza tym wyglądało to trochę śmiesznie bo kierunki boczne i tylne świeciły na zmianę z przednimi... (jak znajdę to wrzucę filmik jak to wyglądało)
Po tygodniu i jednym Spocie, zrezygnowałem z tego rozwiązania i teraz zrobiłem pozycje za pomocą 4 super jasnych białych Diod LED pod 12V
Spiąłem je równolegle i chcąc mieć możliwość włączana tych pozycji, puściłem kabel do kabiny aż do środkowego panelu, gdzie wziąłem prąd z podświetlenia przycisków. Diody pobierają na tyle mało mocy ze nie obciążają zbyt obwodu i wszystko świeci elegancko.
Niestety nie jestem zadowolony z tego rozwiązania, gdyż mam już stare kierunki i odbłyśnik nie jest w nich idealny przez co jedna strona świeci trochę słabiej od drugiej
Jak zrobi się ciepło, wezmę się jeszcze raz za to i postaram się przerobić to tak by włożyć żarówkę dwuwłóknową
Myślę ze wtedy będzie idealnie
Edit:
Na przekaźnikach, wyglądało to tak:
i działało w ten sposób
...::: KLIK :::...