Problem z maską w rost

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Problem z maską w rost

Postprzez killah » 3 paź 2009, o 11:21

Witam
Ostatnio wpadłem na pomysł zrobienia maski i grilla w rost style. No więc zdarłem lakier przy pomocy scansolu, potem podkład zeszlifowałem papierem 150 (przynajmniej tak mi się wydaje...)

Papier
Tak to wyglądało w czasie pracy

Jak widzicie na masce były plamy (że tak to nazwę) lecz nie przejmowałem się nimi i po przetarciu całej maski wysmarowałem ją wodą z solą (0,5 kg soli na 1,5 litra wody)

Po 2 dniach maska wyglądała tak

Maska

grill wcale nie został ruszony przez rudą

minął prawie że tydzień i maska ciągle wygląda tak samo. Nie zostały ruszone nowe miejsca. W zasadzie ruda wyszła tylko w miejscu tych "plam". Zrobiłem nawet test i miejsce nie ruszone ruda ostro przetarłem papierem 150 i posmarowałem na nowo solą - żadnych oznak rudej w tym miejscu.

Dziś mam zamiar na nowo całą maskę przetrzeć i spróbować jak smakują opiłki (ponoć gdy będą słodkawe to znaczy że jest jakiś ocynk - a w 3kach nie było przecież ocynku chyba). Jak to nie pomoże to mam zamiar utopić ją w swoim stawie.

A może ktoś z użytkowników forum miał podobny problem z rostem? Bardzo liczę na waszą pomoc bo kończą mi się pomysły.
killah

Problem z maską w rost

Postprzez swatu » 3 paź 2009, o 11:34

ja ci napisze jaka ja miałem rzygode z rdza ,nie na masce lez na felgach stalowych.
otóz chciałem je malowac na czarny mat ,wiec wziałem wiertarke załozyłem szczotke druciana i do surowej stali pozdzierałem wszystkie warstwy lakieru i farby.
Na koniec wziąlem spłukałem węzem nadmiar kurzu i opiłków metalu,lecz ich nie wysuszylem po 2 tygodniach pojechacłm malowac koła i :przestraszony: cale byly pokryte własnie nalotem rdzy .
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez killah » 3 paź 2009, o 11:59

swatu napisał(a):ja ci napisze jaka ja miałem rzygode z rdza ,nie na masce lez na felgach stalowych.
otóz chciałem je malowac na czarny mat ,wiec wziałem wiertarke załozyłem szczotke druciana i do surowej stali pozdzierałem wszystkie warstwy lakieru i farby.
Na koniec wziąlem spłukałem węzem nadmiar kurzu i opiłków metalu,lecz ich nie wysuszylem po 2 tygodniach pojechacłm malowac koła i :przestraszony: cale byly pokryte własnie nalotem rdzy .

heh wniosek taki że jak nie chcesz żeby cię ruda zjadła to cię zje :D a jak stara się człowiek doprowadzić do rdzy to ni chu...

proszę jednak o konkrety :P
killah

Postprzez swatu » 3 paź 2009, o 12:12

killah napisał(a):a w 3kach nie było przecież ocynku chyba
byl bodajze po 96 roku jak sie nie myle.
killah a spróbuj jeszcze podziałas szlifierka w okolicach juz powstałych ogniskach rdzy,moze jak podszlifujesz bardziej to zacznie sie "rozprzestrzeniac"
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez gluszek » 3 paź 2009, o 12:13

Niech popływa sobie w stawie, woda na pewno zrobi z nią co trzeba ;-)
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Postprzez mazzieh84 » 3 paź 2009, o 13:02

Hehe u mnie w pracy pamiętam taki schemat że wywoływali rdzę na gotowych pordzewiałych już zresztą elementach Masztu Gsm bo jakieś nowe spoiny kładli i spawali coś tam w tym, w sumie to jakieś poprawki tzw Bubla były i trzeba było żeby spoiny skorodowały...Woda, sól, szmaty tym nasączone i takie okłady robili...hehe śmieszne...
mazzieh84
Badacz tematu

Postprzez killah » 3 paź 2009, o 13:07

mazzieh84 napisał(a):Hehe u mnie w pracy pamiętam taki schemat że wywoływali rdzę na gotowych pordzewiałych już zresztą elementach Masztu Gsm bo jakieś nowe spoiny kładli i spawali coś tam w tym, w sumie to jakieś poprawki tzw Bubla były i trzeba było żeby spoiny skorodowały...Woda, sól, szmaty tym nasączone i takie okłady robili...hehe śmieszne...

okłady już testowałem - efekt taki jak zawsze - nic to nie daje w moim przypadku Oo
killah

Postprzez noname_conek » 3 paź 2009, o 13:37

kolego na noc zostaw na podwórku posyp sola i lekko spryskaj woda i tak z 2 3 dni efekt murowany

tak wyglądało nasze polo po takich zabiegach
noname_conek
Gaduła

Postprzez Pascal » 3 paź 2009, o 15:03

noname_conek napisał(a):kolego na noc zostaw na podwórku posyp sola i lekko spryskaj woda i tak z 2 3 dni efekt murowany

Zgadzam się całkowicie z kolegą innego sposobu nie ma.Sól woda i natura...Rost najlepiej wygląda zrobiony jeśli jest jasna rdza i taką staraj się zachować.A teraz Cię pocieszę :lol: spróbuj zadbać o tą maskę...Ja Ci tylko podpowiem że niektórzy smarują ją klarem,ale byle deszcz ze spalinami i maska ciemnieje a to już nie wygląda tak ładnie... ;-)
Pascal
Members

Postprzez killah » 3 paź 2009, o 22:44

Pascal napisał(a):
noname_conek napisał(a):kolego na noc zostaw na podwórku posyp sola i lekko spryskaj woda i tak z 2 3 dni efekt murowany

Zgadzam się całkowicie z kolegą innego sposobu nie ma.Sól woda i natura...Rost najlepiej wygląda zrobiony jeśli jest jasna rdza i taką staraj się zachować.A teraz Cię pocieszę :lol: spróbuj zadbać o tą maskę...Ja Ci tylko podpowiem że niektórzy smarują ją klarem,ale byle deszcz ze spalinami i maska ciemnieje a to już nie wygląda tak ładnie... ;-)

po lakierowaniu będzie wyglądała jak drewniana

Podjąłem decyzję o powtórnym zeszliowaniu maski - harowałem od 14 do 22 i prawie całą zjechałem
tutaj parę fotek:

Obrazek Obrazek Obrazek

teraz po przesmarowaniu to jak po wosku się woda na masce zachowywała - może w końcu będzie jakiś efekt

tak więc zaczynamy od nowa.... acha grill dał nura dziś do stawu i poleży tam pare dni
killah

Postprzez noname_conek » 3 paź 2009, o 22:52

może lepiej wypoleruj ta maske :lol:

maske rost tak jak pisałem tylko sol!
noname_conek
Gaduła

Postprzez Pascal » 3 paź 2009, o 22:54

po lakierowaniu będzie wyglądała jak drewniana

Zgadza się :wstyd: no jak wyjdzie Ci jasna rdza to będzie to wyglądało :super:
Pascal
Members

Następna strona